logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Green Boost MPPT 3000 i 8x Trina 500W ogrzeją bojler 150 l?

tobula 03 Maj 2026 16:58 339 17
REKLAMA
  • #1 21895605
    tobula
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Hej,

potrzebuje systemu grzewczego do wody.

Mam stary boiler (30+ lat) wykonany z metalu + ocynk. Jak na razie nic z nim się nie dzieje, nie cieknie wiec nie będę go wymieniać (poj. 150l), a do nowych mam słabe zaufanie (jak ze wszystkim zresztą co jest robione na okreśłoną ilość lat). Nie znam się na temacie kompletnie więc jak każdy w tych czasach... zapytałem chatGPT.. Oto co mi zaproponował dla moich oczekiwań:

- odkamienienie bojlera
    - nowa grzalka (3 kw)
    - sterownik Green Boost MPPT 3000
    - 8x Trina Vertex S 500W Trina Vertex S+ CLEAR 440W
    - PV 1000V DC/AC 2 STRINGI

Czy ma to sens? Ktoś w temacie może się wypowiedzieć?

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 21895611
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 262
    Nawet za dużo, chodzi o napięcie, najlepiej jak jest w okolicy 230V.
    Inny problem to mały bojler.
    Więcej informacji znajdziesz tutaj, sporo tematów na ten temat.

Dodano po 5 [minuty]:

tobula napisał:
    nowa grzalka (3 kw)

Jaka jest obecnie? Do 150l 1,5kW jest wystarczająca.
    tobula napisał:
    sterownik Green Boost MPPT 3000

Ok
    tobula napisał:
    - 8x Trina Vertex S 500W

One mają napięcie mppt 38... 39V, wystarczy sześć paneli, a i tak będą się nudzić.
    tobula napisał:
    PV 1000V DC/AC 2 STRINGI

To takie od czapy, niewiadomo co elektrony chciały powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 21895619
    tobula
    Poziom 9  
    michal.zd napisał:
    Jaka jest obecnie? Do 150l 1,5kW jest wystarczająca.

Taka która podczas testów nie była w stanie nagrzać wody (oryginalna, która przyszła z bojlerem). Nie znam jej nominałów - musiałbym sprawdzić.

michal.zd napisał:
    One mają napięcie mppt 38... 39V, wystarczy sześć paneli, a i tak będą się nudzić.

Ok więc w teori 6x paneli powinno wystarczyć? Nawet lepiej. Generalnie chce mieć pewność że dobrze dogrzeje wodę, więc nie mam problemu z kupnem 8 jeśli trzeba (stąd też propozycja grzałki 3kw)

michal.zd napisał:
    To takie od czapy, niewiadomo co elektrony chciały powiedzieć.

Dopytałem i zaproponował firmę APV (tu link).
  • #4 21895719
    michal.zd
    Poziom 31  
    tobula napisał:
    Taka która podczas testów nie była w stanie nagrzać wody (

?
    Jak podłączysz ją normalnie do sieci to ile czasu grzeje wode? Pytanie jaka jest temperatura, pewnie nie wiesz, ale na oko raczej na rękę, do momentu kiedy parzy.
    tobula napisał:
    stąd też propozycja grzałki 3kw

Taka zagrzeje wodę od 25 do 70 stopni w 2,5 godziny, 2kW w cztery. Półtorówka w nieco ponad 5 godzin.
    Zresztą 6x500W to akurat 3kW.

Dodano po 39 [sekundy]:

tobula napisał:
    Dopytałem i zaproponował firmę APV

Wystarczy na jeden string.
  • #5 21895741
    tobula
    Poziom 9  
    michal.zd napisał:
    Jak podłączysz ją normalnie do sieci to ile czasu grzeje wode

Tak jak napisalem. Nie byla w stanie nagrzać wody odpowiedniej do kąpieli. Była to woda letnia - testowana była przez 2 miesiące aby porównać rachunki za prąd.

michal.zd napisał:
    Taka zagrzeje wodę od 25 do 70 stopni w 2,5 godziny, 2kW w cztery. Półtorówka w nieco ponad 5 godzin.

Nie widzę w tym problemu, grzałka i tak będzie miała swoj termostat więc się wyłączy. Tym bardziej że w ciągu dnia też się uzywa ciepłej wody. Osobiście wole "mocniej" niż potem żalować, że coś jest nie tak jak chciałem.

michal.zd napisał:
    Wystarczy na jeden string.

Ale wtedy trzeba łączyć panele szeregowo, prawda? Nie będzie z tym problemów zimą? W sensie - z napięciem? Nie przekroczy ono 350V, czyli max dla tego sterownika?
  • #6 21895778
    michal.zd
    Poziom 31  
    tobula napisał:
    Ale wtedy trzeba łączyć panele szeregowo, prawda? Nie będzie z tym problemów zimą? W sensie - z napięciem? Nie przekroczy ono 350V,

Tak, szeregowo, gdyż napięcie na wyjściu będzie albo równe albo mniejsze od napięcia stringu. Więc mając grzałkę 230 woltową musisz dać taką ilość paneli aby osiągnąć zbliżone napięcie. Mam podobne panele Trina tylko mniejsza moc, mają napięcie pracy około 38V, możesz sprawdzić w datasheet jakie są napięcia obwodu otwartego Voc i Vmp.
    Na szybko znalazłem
    Napięcie mocy maksymalnej ($V_{mp}$): ok. $30,4\text{ V}$$33,3\text{ V}$
    Napięcie obwodu otwartego ($V_{oc}$): ok. $40,1\text{ V}$$43,4\text{ V}$
    350V to max, ale wiele osób miało już problemy z napięciem ponad 300V w tyn ustrojstwie. Przyjmuje się max 300, no paręnaście wiecej. Dzieląc to na max napięcie panela 43,4V to 6,9. Więc siedem paneli to już za dużo, sześć w sam raz.
    Napięcie pracy wówczas (biorąc te dane) 6x30,4 = 183V do 6x33,3 = 198V
    Trochę mało. Grzałka nie osiągnie max mocy, spadek jakieś 20%. Przykładowa 3kW będzie grzała z mocą 2400W.
    Lepiej dobrać panele o wyższym napięciu Vmp, najlepiej w okolicy 38V aby w pełni wykorzystać moc grzałki.
    Moje tyle mają.

Dodano po 11 [minuty]:

Siedem paneli dałoby dobre napięcie pracy, 233V, a napięcie Voc 303V.
    Powinno się udać.
    Konsultacje z @michalPV i @Evellina potrzebne. Mają akurat taki sterownik.
  • #7 21895836
    tobula
    Poziom 9  
    michal.zd napisał:
    Napięcie pracy wówczas (biorąc te dane) 6x30,4 = 183V do 6x33,3 = 198V

Hmm, w moim połączeniu (!!! zmieniłem panele na Trina Vertex S+ CLEAR 440W !!!) 2x4 (równolegle) dałoby:

~176 V DC (Vmp)
    ~209 V DC (Voc)

I uważasz że to będzie za mało dla grzałki 230v? Nie znam się za bardzo na elektronice ale gdzie bym nie czytał, to mówią że nie trzeba mieć dokładnie tej wartości.
  • #8 21895907
    michal.zd
    Poziom 31  
    tobula napisał:
    uważasz że to będzie za mało dla grzałki 230v? Nie znam się za bardzo na elektronice ale gdzie bym nie czytał, to mówią że nie trzeba mieć dokładnie tej wartości.

Działać będzie, tylko ze zmniejszoną mocą.
    Grzałka na 230V wygrawerowaną przez producenta moc osiąga właśnie zasilana napięciem 230V, które też bywa podane na niej. Kazde inne napięcie da również inną moc.
    Więc jak wcześniej pisałem, zamiast 3kW będzie mniej. Jeśli to wystarczy to ok.

Dodano po 3 [minuty]:

tobula napisał:
    ~176 V DC (Vmp)

Zamiast 3kW będzie 1700W. Czyli pewnie podobna siedzi w twoim bojlerze, podejrzewam 1,5kW.

Ps. To jest prosty wzór P=U²/R.
    Przekształcając go można obliczyć moc przy każdym innym napięciu:
    R=U²/P, dla napięcia nominalnego oblicz rezystancję R, potem podstaw do ogólnego inne napięcie i ową obliczoną rezystancję i wyjdzie moc.
  • #9 21895914
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3259
    Grzałkę raczej trzeba będzie wymienić. Na 100 litrów przyjmuje się 1000Wp paneli. No chyba że woda w bojlerze 80 C nie jest dla ciebie problemem i wyłączanie się instalacji bo 80 C w bojlerze. Obecnie falownik ECO boost jest w podobnej cenie jak Anenji Hybrydowy Falownik Solarny 4,2kW. Wystarczy dokupić do niego lifepo4 24V i BMS i masz off grida z którego i tak możesz grzać wodę a w razie czego masz awaryjne zasilanie.
  • REKLAMA
  • #10 21895925
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 702
    Cytat:
    Czy Green Boost MPPT 3000 i 8x Trina 500W ogrzeją bojler 150 l?

Ło Panie, takie 150l tyle paneli to ogrzeje od marca do południa a później panele się będą nudzić.

mam eco solar boost + 130l + 4x450Wp (połać ZACHODNIA) i na końcówce kwietnia woda do 70 stopni zagrzana ok.godz. 15ej. Aha, z racji niskiego napięcia (150-160V) mam grzałkę 3 kW ale pracuje ona z max.mocą 1,1-1,3 kW.

Ten zestaw mi obecnie produkuje po 7-8 kWh dziennie (nie potrzeba co prawda tyle do zagrzania 130l ale na drugie wyjście w eco solar mam podpięty grzejnik olejowy w łazience i tam nadmiar prądu trafia)

Przy takim zbiorniku wystarczy 6 paneli i grzałka 1,5-2,0 kW

Dodano po 8 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    Obecnie falownik ECO boost jest w podobnej cenie jak Anenji Hybrydowy Falownik Solarny 4,2kW. Wystarczy dokupić do niego lifepo4 24V i BMS i masz off grida z którego i tak możesz grzać wodę a w razie czego masz awaryjne zasilanie.

Nie lubię jak ktoś daje świeżakom takie proste rady nie tłumacząc z czym to się wiążę.

Odsyłam do mojego podlinkowanego pod moimi postami tematu "jak wykonać...."

A w skrócie (i uproszczeniu - proszę się szczegółów nie czepiać):
    Anenji Hybrydowy Falownik Solarny 4,2kW -> zasilanie grzałki 1,5 kW + pełne słońce w najlepszych godzinach dnia (godz. 10-14) = piękna praca z samych paneli
    Anenji Hybrydowy Falownik Solarny 4,2kW -> zasilanie grzałki 1,5 kW + pochmurno w najlepszych godzinach dnia (godz. 10-14) = piękne drenowanie akumulatora bo z samych paneli nie starczy.

Oczywiście tak się da ale trzeba mieć do dyspozycji kilka kWp w panelach zapasu by te 1,5 kW było możliwie jak najczęściej w podanych godzinach. No i obliczyć czy przez 4h nagrzeje się daną mocą grzałki daną ilość wody w kiepskich warunkach pogodowych.
    Albo bawić się w sterowanie ON/OFF grzałki w zależności od nasłonecznienia.

A przetwornica do CWU?
    Obecnie (godz. 9 rano) na moich ZACHODNICH panelach 4x450Wp -> 160V i grzałka 3kW chodzi z mocą 200W i nawet jakby z taką mocą miała grzać przez 10h (co jest w kwietniu/maju niemożliwe) to i tak te 2 kWh wpakuje w grzanie wody.
    A co zrobi grzałka 1,5kW przy produkcji 200W w falowniku off-gridowym?
  • #11 21895938
    michal.zd
    Poziom 31  
    michalPV napisał:
    przy takim zbiorniku wystarczy 6 paneli i grzałka 1,5-2,0 kW

Dokładnie. Tylko tę moc grzałki trzeba pamiętać o obniżonym napięciu. Zawsze trzeba przeliczyć na moc przy napięciu 230V aby kupić odpowiednią grzałkę.
    Albo wstawić tą 3kW i już, będzie pracowała dobrze.
  • REKLAMA
  • #12 21895945
    michalPV
    Poziom 31  
    michal.zd napisał:
    michalPV napisał:
    przy takim zbiorniku wystarczy 6 paneli i grzałka 1,5-2,0 kW

Dokładnie. Tylko tę moc grzałki trzeba pamiętać o obniżonym napięciu. Zawsze trzeba przeliczyć na moc przy napięciu 230V aby kupić odpowiednią grzałkę.
    Albo wstawić tą 3kW i już, będzie pracowała dobrze.

Zmieniłem na 7 paneli ale już napisałeś tego posta, więc już niech zostanie tam napisane te 6 ;p

a więc gwoli wyjaśnienia:
    6 paneli ale wtedy grzałka mocniejsza, właśnie te 3 kW

albo 7 paneli i grzałka 1,5kW
  • #13 21895987
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3259
    Tyle że przy 6 grzałka będzie pracować z nominalnych 3 kW w porywach 2.4 kW. Za to przy 7 panelach grzałka 1.5 kW będzie przeciążona nawet do ponad 2.5 kW.
  • #14 21896012
    michalPV
    Poziom 31  
    sigwa18 napisał:
    Tyle że przy 6 grzałka będzie pracować z nominalnych 3 kW w porywach 2.4 kW

No i co z tego? Moja 3 kW pracuje w porywach
    michalPV napisał:
    z max.mocą 1,1-1,3 kW.

i przy zachodnich panelach mam od marca prawie codziennie 130l nagrzane do 70 stopni (prawie bo nie codziennie jest cały dzień słonecznie) ale nawet w gorsze marcowe dni jak grzało do 50 stopni też nam wystarczało gorącej wody

chodzi mi tu o to, że nie należy się bać niższego V z paneli ale wtedy trzeba dawać mocniejszą grzałkę.

ps. Obecnie (godz. 11) na moich ZACHODNICH panelach 4x450Wp -> 160V i grzałka 3kW chodzi z mocą 550W (temp. w 130l zbiorniku ma już wystarczającą temp. 50 stopni - startowało po porannym poborze z temp. 33 stopnie). A to jeszcze przed tym gdy słońce będzie lepiej padać na zachodnie panele.
  • #16 21896119
    michal.zd
    Poziom 31  
    witekem napisał:
    Lepszym rozwiązaniem jest inwerter do grzania zamiast sterownika.

No wiesz, proponujesz sprzęt produkcji Elektonix, ktorej to firmy jesteś przedstawicielem handlowym.
    Ja ci nie bronię, ale uczciwie było by poinformować nowych rozmówców.
    Poza tym oferta nie jest normalnym kanałem dystrybucji tylko pokątnie. Jest o tym ostrzeżenie na aukcji
    Sprzedający nie jest przedsiębiorcą, więc nie chroni Cię prawo konsumenckie, np. nie zwrócisz zakupu bez zgody sprzedającego.
    Czy to używki?

Dodano po 5 [minuty]:

witekem napisał:
    Ponadto masz prawdziwy boost

Ok, to fajna funkcja, pozwala użyć stringu o niższym napięciu Vmp, aby tylko moc była wystarczająca. (tak informacyjnie dla autora wątku)
    witekem napisał:
    większa sprawność.

ale z tym się nie zgodzę, z czym porównujesz i co?
    Dodano po 7 [minuty]:

michalPV napisał:
    albo 7 paneli i grzałka 1,5kW

W zasadzie przy siedmiu panelach moc będzie wystarczająca dla grzałki 3kW, a skoro autor i tak nie jest zadowolony z obecnej grzałki to lepiej wymienić na tą 3kW.
  • #17 21896223
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 298
    witekem napisał:
    Lepszym rozwiązaniem jest inwerter do grzania zamiast sterownika

Ten o którym można przeczytać tyle negatywnych opinii tu na elektrodzie i ktory tak uparcie reklamujesz? 🤔🙄
    To gniazdko podtynkowe zamiast porządnego tablicowego jest truskawką na torcie. :D
  • #18 21896232
    tobula
    Poziom 9  
    @michalPV

Ok.. więc po przeczytaniu wszystkiego jeśli dobrze zrozumiałem...
    Lepiej dobrać tak panele aby dostać ~230V Vmp i połączyć je szeregowo. Do tego upewnić się, że Voc zimą nie przekroczy tych... 310V (dla green boosta). Jedno pytanie.. są 2 rodzaje tych napięć. Interesuje mnie Vmp i Voc maksymalny dla STC, czy przy uzysku bifacjalnym?

Na przykład panele Trina Vertex S+ 460W TSM-NEG9R.28
    Jeśli dobrze patrzę to 5-tka połączona szeregowo da ~227V VMP i ~270 VOC zimą, zgadza się? Mógłbym zostawić ecoboosta z 2 strigami i tam pod ten drugi coś kiedyś podłączyć. Jedyny problem jaki widzę to że taki zestaw wygeneruje 2.3 kWp.. czyli grzałka 3kw nie będzie nigdy działać na pełnych obrotach.. Nie będzie problemów z niedogrzaną wodą?

No i na koniec czego nie rozumiem dlaczego upraliście się na te 230v (jak najbliżej grzalki). Przecież ona jest rezystorem i sterownik robi calą robotę. Nic się nie stanie jak dołożę 6 panel i będę miał vmp ~270V. Przy zalożeniu że panel będzie np. 480W dostałbym 2.9 kWp, vmp ~270 i voc ~320 (tutaj troszke już na limicie dla green boosta). Idealnie pod mój setup i grzałkę 3kw.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważany jest prosty system do podgrzewania wody użytkowej z instalacji PV zamiast palenia w piecu tylko na potrzeby kąpieli. Plan obejmuje stary bojler 150 l z metalowym, ocynkowanym zbiornikiem, odkamienienie, montaż nowej grzałki 3 kW, sterownik MPPT do grzania wody oraz zestaw 8 modułów fotowoltaicznych 500 W w konfiguracji 2 stringów. Pytanie dotyczy sensowności takiego układu i tego, czy zestaw PV ze sterownikiem będzie w stanie efektywnie ogrzać bojler.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA