Proszę o pomoc w wyborze laptopa w cenie do 5000 zł. Laptop ma być prezentem komunijnym dla dziewczynki. Gra w Minecrafta tylko, także ważniejsze, aby miał dobry ekran, długo działał na baterii, mieścił się do plecaka i ładnie wyglądał. Jaki rozmiar laptopa wchodzi w grę - bardziej 13/14 cali, żeby był lekki do plecaka, czy może 15,6 cala też może być? 14-15,6 cali Laptop ma być koniecznie nowy i z systemem Windows w cenie, czy dopuszczasz też model bez systemu / ewentualnie poleasingowy? Nowy i z Windows
Jeśli ma być mały, fajny, cienki, to w grach wydajny nie będzie. O ile problemem na chwilę obecną jest minecraft to grafika zintegrowana z wyższej półki powinna dać sobie radę, ale nie będzie to sprzęt dobry do gier.
- jest Core Ultra 5 w wersji H, czyli wydajność rozsądna.
- jest grafika Intel Arc (nie jest to ekstremalnie wydajna karta, ale jeśli chodzi o cienkiego i delikatnego laptopa to za wiele nie ma co oczekiwać - tym niemniej Arc jakieś tam podstawowe gry ogarnie). Przykładowe kilka gier z tym procesorem i tą grafiką działa tak: https://www.youtube.com/watch?v=iCY0tuXUOME - laptop jest metalowy. To znaczy nie ma tylko metalowej pokrywy, ale również korpus i wnętrze są metalowe, więc jakość wykonania jest na dobrym poziomie i nie powinien się rozpaść od patrzenia na niego. Waży 1.4kg i ma 15 mm grubości, więc można uznać, że jest mały i lekki.
- ma dobry ekran OLED. Pokrywa w pełni DCI-P3, jest zgodny z HDR True Black 500. Rozdzielczość 1920x1200 - może i da się upakować większą, ale w przypadku ekranu 14 cali i tak nie miałoby to sensu. O ile wszyscy zachwycają się ekranami OLED dla mnie ma on jednak jedną sporą wadę - jest gładki (błyszczący, nie matowy). Jeśli używa się laptopa ze światłem za plecami, to ten ekran nie jest już taki fantastyczny, mimo że jest bardzo jasny. Tak więc w jasnych pomieszczeniach ze światłem za plecami zdecydowanie wolałbym mniej imponujący ekran w starej technologii IPS z matową powłoką.
- Wyższe serie Lenovo tradycyjnie mają całkiem wygodną klawiaturę, klawiaturę w tym modelu bardzo lubię, jest ona też dobrze podświetlona i wyraźna.
- laptop nie jest czarny, podobno duża część kobiet nie lubi czarnych laptopów
Z minusów - 16 GB RAM jest wlutowane na stałe bez możliwości jakiejkolwiek manipulacji (wymiana, rozbudowa nie są możliwe). To niestety w laptopach ultracienkich jest standardem. Dysk 512 GB nie jest szczytem marzeń, z drugiej strony jest on wymienialny, a do minecrafta, systemu i kilk(nastu) używanych programów będzie to starczyć, przynajmniej na długi początek.
Za dodatkowe 2000 dostaniesz wydajniejszy procesor (co w zasadzie do planowanego użytkowania nie ma krytycznego znaczenia), ale też kartę graficzną RTX 5050 (co w szczególnie cięższych od Minecrafta grach zrobi różnicę). RTX5050 ma swoją pamięć VRAM (zintegrowane grafiki takie jak ARC czy Radeon 840M w Yogach korzystają z pamięci systemowej).
Laptop ma bardzo rozsądnej jakości matrycę matową IPS z pokryciem 100% sRGB i z większą rozdzielczością niż standard dla tej przekątnej (2560x1600).
Pamięć tak jak Yoga ma wlutowaną. Dostarczany jest z zasilaczem 200W, który podejrzewam że waży drugie tyle co laptop (będzie to ładna cegiełka). Sam laptop waży 1.5kg i ma 20 mm grubości, więc niewiele cięższy, ale pół centymetra grubszy od Yogi (ze względu na konieczność zastosowania wydajniejszego chłodzenia pewnie). Asus jest w całości wykonany z tworzywa (więc tutaj Yoga wygrywa jak dla mnie). Układ klawiatury wygląda na wygodny i klawiatura jest podświetlana. Nie wiem jak z palcowaniem się obudowy (niektóre modele Asusa mają powłokę lakierniczą taką, że byle dotknięcie kończy się tłustym śladem, nie mam pojęcia, czy w tym modelu też).
Też ma metalowy korpus. Całkiem niezła matryca matowa, 14 cali, 18 mm, 1.4kg. Zintegrowana grafika Ryzena w wersji 860M powinna dać radę z prostszymi gierkami. Co dziwne model ten jest wyposażony w dwa sloty RAM, więc można pamięć wymienić (obsługuje do 64 GB). Jest podobny model na Intelu, ale ten jest droższy i ma wlutowaną pamięć - https://www.x-kom.pl/p/1291300-laptop-14-asus...-5-226v-16gb-512-win11-144hz.html?sm=aBrXcUaR Z innych rzeczy model AMD ma kartę sieci przewodowej (LAN), a model na Intelu jej nie ma (ale ma skaner odcisku palca, czego w AMD nie ma) - z tych dwóch chyba bym wolał jednak LAN.
Z minusów to układ klawiatury mi się nie do końca podoba (strzałki nie za bardzo odseparowane od głównego bloku klawiatury, dodatkowo strzałka góra/dół zajmują po połowie wielkości zwykłego klawisza). Poza tym klawiatura działa zupełnie rozsądnie.