Dzień dobry,
Mam takie wyzwanie.
Dwa obwody 12 V, każdy po 5 A.
Potrzebuję przełączać ich zasilanie przemiennie za pomocą jednego przycisku.
Pierwszy obwód podłączony na stałe. Drugi obwód bez zasilania.
W momencie włączenia przycisku bistabilnego pierwszy obwód zostaje odcięty od zasilania, a drugi obwód dostaje zasilanie.
Po wyłączeniu przycisku obwód drugi zostaje odcięty od zasilania, a pierwszy dostaje zasilanie.
Myślałem o module przekaźnika SPDT zasilanego stałym impulsem 5 V lub 12 V, ale nie mogę nigdzie znaleźć.
Sprawdziłem większość sklepów z częściami elektronicznymi i nawet na Ali… ale bez szczęścia. Znalazłem tylko jeden, ale sterowany z Arduino, więc nie chcę wprowadzać dodatkowej komplikacji i niepotrzebnego sprzętu.
Czy staram się zastosować jakieś wydumane/stare rozwiązanie?
Jeśli jest jakaś inna metoda na zasilanie przemienne dwóch obwodów, to chętnie dowiem się, gdzie błądzę.
Inne pomysły, jak to ogarnąć, będę wdzięczny.
pozdrawiam
Adam
Mam takie wyzwanie.
Dwa obwody 12 V, każdy po 5 A.
Potrzebuję przełączać ich zasilanie przemiennie za pomocą jednego przycisku.
Pierwszy obwód podłączony na stałe. Drugi obwód bez zasilania.
W momencie włączenia przycisku bistabilnego pierwszy obwód zostaje odcięty od zasilania, a drugi obwód dostaje zasilanie.
Po wyłączeniu przycisku obwód drugi zostaje odcięty od zasilania, a pierwszy dostaje zasilanie.
Myślałem o module przekaźnika SPDT zasilanego stałym impulsem 5 V lub 12 V, ale nie mogę nigdzie znaleźć.
Sprawdziłem większość sklepów z częściami elektronicznymi i nawet na Ali… ale bez szczęścia. Znalazłem tylko jeden, ale sterowany z Arduino, więc nie chcę wprowadzać dodatkowej komplikacji i niepotrzebnego sprzętu.
Czy staram się zastosować jakieś wydumane/stare rozwiązanie?
Jeśli jest jakaś inna metoda na zasilanie przemienne dwóch obwodów, to chętnie dowiem się, gdzie błądzę.
Inne pomysły, jak to ogarnąć, będę wdzięczny.
pozdrawiam
Adam