logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zjechany gwint świecy w Oplu Vectra 1.6i 1993?

topguy 26 Gru 2005 17:53 5283 16
REKLAMA
  • #1 2117070
    topguy
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam, mam problem ze świecą, ale może po kolei... auto to opel vectra 1,6i z 1993roku, beznyna/lpg, dziś podczas jazdy wyskoczyła mi jedna świeca, teraz nijak nie można jej dokręcić, diagnoza jest prosta - zjechany gwint, mogę sobie ją do połowy ręką wcisnąć a dalej i tak i tak kręci się w kołko... jak taką usterkę trzeba naprawić? do kogo się udać? można to jakoś nagwintować? z góry wielkie dzięki za wszelkie rady... pozdrawiam,

Marek
  • REKLAMA
  • #2 2117137
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Dobry mechanik silnikowy może ci zrobić tulejowanie gwintu lecz jest to moim zdaniem bardziej kłopotliwe od wymiany głowicy na sprawną n.p. ze szrota , bo sama głowicę do naprawy i tak musisz zdejmować .
  • #3 2117160
    haker305
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Możesz spróbować zamontować nadwymiarową świecę, obawiam się jednak że będziesz miał kłopot z nabyciem gwintownika odpowiadającego skokowi gwintu świecy. W takim wypadku najlepiej zastosować tzw. tulejowanie. Polega ono na tym, że wykręcasz głowicę, następnie frezujesz i gwintujesz otwór pod tuleje z gwintem zgodnym ze świecą. Tak się robiło za "komuny", kiedy było dużo zakładów i można było wszystko w nich zrobić.
    Teraz chyba łatwiej będzie znaleźć głowicę z innego samochodu. To jest chyba teraz najtańsze wyjście.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku!
    /haker305[/url]
  • REKLAMA
  • #4 2117204
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Masz dwa wyjscia. Pierwsze to kupno dobrej uzywanej glowicy lub oddanie do warsztatu zajmujacego sie planowaniem glowic itp zeby ci tulejke dorobili. To drugie wyjscie jest pewniejsze jesli masz dobra glowice bo nigdy nie wiadomo co sie kupi.
    Pozdrawiam.
  • #5 2117266
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    tak czy tak to glowica w gore , zamontaowanie nadwymaiiarowej swiecy wiaze sie koniecznoscia gwintowania a bez zdejmowania glowicy opilki wpadna do srodka i dupa zimna
  • #6 2117365
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    W sklepie firmy Wurth są tuleje naprawcze gwintu otworów świec do montażu bez konieczności demontażu głowicy.
  • #7 2117410
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    tak doradzać to każdy potrafi ..ja dorażnie to gwintuje M16X1,25 ma silniku mimo że opiłki wpadną do środka potem wydmuchuję przy otwartym zaworze wydechu następnie napawuje nową świece migomatem i po przetoczeniu narzynam gwint całość trwa około godziny i po krzyku , potem można na spokojnie myśleć co dalej zgodnie z zasobami portwela
  • REKLAMA
  • #8 2117495
    lolo.lz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam, Jeżeli jest odrobina gwintu, to spróbuj wkręcić sprężynę a potem świece, może zadziała
  • #9 2117510
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    SP7SEC napisał:
    tak doradzać to każdy potrafi ..ja dorażnie to gwintuje M16X1,25 ma silniku mimo że opiłki wpadną do środka potem wydmuchuję przy otwartym zaworze wydechu następnie napawuje nową świece migomatem i po przetoczeniu narzynam gwint całość trwa około godziny i po krzyku , potem można na spokojnie myśleć co dalej zgodnie z zasobami portwela

Czy dobrze zrozumiałem?
    Napawasz świecę migomatem, a później ją toczysz i nacinasz nowy gwint na świecy i w głowicy :?:
    Jeśli tak to jest to rzeczywiście doraźne, odważny jesteś :D .
    Ja bym tak nigdy nie zrobił.
    Topguy na twoim miejscu zawiózłbym głowicę do szlifierza, żeby zrobił tulejkę. Będziesz miał pewność, że na niej jeszcze pojeździsz.
  • #10 2117858
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    moj brat zrobil nastepujaco:na swiece nawinal konopi i posmarowal posta od przychwytu(te materjaly urzywaja hydraulicy).trzyma swietnie.to jest najprostrzy sposob.jezeli nieda sie to mozna wtedy kombinowac dalej.
  • REKLAMA
  • #11 2118037
    diodaelektroda
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Albo można kupić zestaw HeliCoil. To takie wkręcane spręzynki. Jak masz zepsuty gwint np. M12 to rozwiercasz otwór wiertłem 12mm gwintujesz specjalnym gwintownikiem (z zestawu) i wkręcasz sprężynkę.
  • #12 2118101
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Miałem kiedys identyczny problem, tyle ze w maluchu :)
    Pojechałem do zaprzyjażnionego warsztatu i majster jakimś narzedziem wkręcił w stary gwint drut.
    Moge tak to nazwac choć nie wiem co to było, wyglądalo jak zwykly drut i coś w rodzaju gwintownika - nie patrzałem mu na ręce.
    Kosztowalo mnie to 50 zł, a było to chyba z 5 lat temu.
    Samochód sprzedałem znajomemu i wiem że do dzisiaj nie ma z tym problemu, choć parokrotnie wykrecał i wkręcał typową świece.
    Nadmienie tylko ze operacja cała trwała około pół godziny i nie była zdejmowana głowica.
    Przypominam sobie że w tym samym dniu w kolejce były jeszcze dwa samochody z podobnym problemem.
  • #13 2118317
    topguy
    Poziom 11  
    witam ponownie, wszystkim bardzo dziękuje za naprawdę szybką reakcję i za wszystkie rady, teraz wiem już z której strony zabrać się za tą świecę... opcji jest kilka ale tym lepiej bo mam nadzieje że uda mi się wybrać coś optymalnego, jakby ktoś miał jeszcze jakies uwagi, sugestie to również chetnie się z nimi zapoznam - z góry dzięki,

pozdrawiam,

Marek

ps. to forum jest wyjątkowe pod względem szybkości uzyskiwania odpowiedzi na problem, naprawdę duże uznanie dla forumowiczów :-)
  • #14 2118513
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Szukać warsztatu, który wkręci HeilColi. Tulejowanie to ostateczność.
  • #15 2118599
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Moze i ostatecznosc ale przynajmniej jest to najefektywniejsze rozwiazanie i wlasciciel nie musi sie martwic czy jechac takim samochodem w trase czy moze jednak taxi zamowic.
  • #16 2121442
    diodaelektroda
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    HeliCoil jest tez bardzo dobre, z powodzeniem używa sie to do napraw nawet w silnikach wyczynowych
  • #17 2260635
    topguy
    Poziom 11  
    witam, naprawa trwała kilka minut, zdecydowałem się na założenie specjalnej spręzynki, gwint jest nawet mocniejszy niż oryginalnie, także jakby komus kiedys popsuł się gwint w aucie (czy to od świecy czy inny) polecam metodę ponownego nagwintownia otworu i założenia specjalnej spręzynki...

dziękuje za wszelkie uwagi i propozycje,

pozdrawiam,

Marek

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku zjechanego gwintu świecy zapłonowej w Oplu Vectra 1.6i z 1993 roku, najczęściej rekomendowane są dwie metody naprawy: wymiana głowicy na używaną lub wykonanie tulejowania gwintu. Tulejowanie polega na zdjęciu głowicy, frezowaniu i gwintowaniu otworu pod tuleję z nowym gwintem zgodnym ze świecą. Alternatywnie można zastosować zestaw HeliCoil – specjalne sprężynki naprawcze, które wkręca się po rozwierceniu i ponownym nagwintowaniu otworu, co wzmacnia gwint i pozwala na trwałą naprawę bez konieczności wymiany głowicy. Niektórzy mechanicy wykonują doraźne naprawy bez zdejmowania głowicy, np. nagwintowując otwór i usuwając opiłki przez wydmuchiwanie, jednak jest to mniej zalecane. Dostępne są również tuleje naprawcze do montażu bez demontażu głowicy oferowane przez firmy takie jak Wurth. Ostatecznie autor zdecydował się na założenie specjalnej sprężynki (HeliCoil), co okazało się szybkie i skuteczne, a gwint jest nawet mocniejszy niż oryginalny. Metoda ta jest polecana jako trwałe i efektywne rozwiązanie problemu z uszkodzonym gwintem świecy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA