logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zerwane gwinty świec zapłonowych: tulejki czy ...coil?

robokop 25 Lip 2011 21:50 12722 12
REKLAMA
  • #1 9758399
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Jak w temacie, konkretnie świec zapłonowych, jako że w stosunku do świec żarowych zagadnienie jest prostsze.
    Jak naprawiacie zerwane gwinty? Supermodne ostatnio "...coil" czy standardowe tulejki redukcyjne ze stali/mosiądzu? Która metoda najlepsza, jeśli chodzi o dalszą funkcjonalność, tzn. późniejszą wymianę świec czy ich żywotność?
    Ja przyznam że dorabiam tuleje stalowe, wkręcane na Loctite do połączeń nierozłącznych.
  • REKLAMA
  • #2 9758437
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    Heli-coil i to nie dlatego, że ostatnio modne bo stosuję je już od 10 lat.
    Jedna uwaga. Wkładki wysokiej jakości a nie barachło jakiego teraz pełno.
    Świece wykręcają się i wkręcają identycznie jak na oryginalnym gwincie.
  • #3 9758472
    artko334
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Mój ojciec zazwyczaj zaspawuje otwór migomatem a potem wywierca dziurę i gwintuje od nowa, metoda dobra ale paprochów może się nasypać dużo.
  • REKLAMA
  • #4 9758504
    trans-serwis
    Poziom 39  
    artko334 coś ci się chyba pomyliło. Zaspawuje otwory świec zapłonowych?
  • #5 9758515
    artko334
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Tak, potem wywierca dziurę od nowa i nagwintowywuje i jakoś wszystko działa. Fakt robił to w maluchu, ale żadnych problemów nie było.
  • REKLAMA
  • #6 9758530
    trans-serwis
    Poziom 39  
    No to niech zaspawa otwór w jakimś silniku 16 zaworowym. Widać że o mechanice nie masz pojęcia, ale starasz się być pomocny.
  • #7 9758634
    robokop
    Myślałem nad spawaniem - szczególnie w dwusuwach. Praktycznie nie próbowałem. W głowicach samochodwych ryzyko zniszczenia głowicy w ten sposób - poluzowanie gniazd zaworowych.
  • REKLAMA
  • #8 9758672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9758723
    robokop
    To że mięcha to wiadomo - musi się mieć czego trzymać. Ale ponoć świece krócej żyją - tuleja pogarsza odprowadzanie ciepła - jak to z doświadczenia widać? Bo ja jakoś nie zauważyłem.
  • #10 9759174
    Pawel wawa
    Ocena: 4418
    E tam, tuleja nie wpływa na żywotność świecy, nie wierz w mity. Ja wstawiam tuleje, jak ma być na szybko to jak trans-serwis pisał, Heli-coil- dobrej jakości. Najgorsze, to zapanowanie nad opiłkami.
  • #11 9762097
    manta
    Ocena: 1529
    Tulejowanie, tuleja ze stali, kołnierz stożkowy+klej.
  • #12 9762196
    robokop
    Półprodukt - jako że jestem leniwy - złączka hydrauliczna 2X18/1.15. Przecięta na pół i nagwintowana w środku 14/1.25. Długość wystarczająca do dwusuwów i kosiarek. Jak naprawić zerwane gwinty świec zapłonowych: tulejki czy ...coil? Jak naprawić zerwane gwinty świec zapłonowych: tulejki czy ...coil?
    Zainwestowane 12 zł ( cena dwu złączek) plus 0,5h pracy i 4 sztuki gotowe.
    Myślałem o tulejach wprasowywanych od strony komory spalania - podobnie jak się regeneruje np. gwinty zatrzasków wodzików w starszych ciągnikach. Oczywiście mowa cały czas o skuterkach i innych wynalazkach dolno i bez -zaworowych.
  • #13 9762925
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 703
    Witam, kiedyś jak było trudno i siermiężnie to toczyłem tuleje kołkowałem itd, teraz nawet głowicy nie ściągam tylko heli- pomogoli :D , na początku jak zacząłem je stosować to jeszcze klej do nierozłączalnych teraz nie stosuje kleju :D i jakoś nie miałem by się wykreciła , a co do żywotności świeć że niby słabe odprowadzenie ciepła to ściema i tyle, zazdroszcze koledze robokopowi sam by sobie podłubał przy dolniakach i dwusuwkach, to była czysta przyjemność pracy a teraz nawtykali elementów ,podzespołow, okablowania jak w elektrowni atomowej :D a ty się męcz mechaniku :D , powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody naprawy zerwanych gwintów świec zapłonowych, w tym zastosowanie tulejek redukcyjnych oraz wkładek Heli-coil. Uczestnicy wymieniają doświadczenia z obu metod, wskazując na zalety wkładek Heli-coil, które zapewniają trwałość i łatwość wymiany świec. Niektórzy użytkownicy preferują spawanie otworów, jednak podkreślają ryzyko uszkodzenia głowicy silnika. Wskazano również na znaczenie jakości używanych materiałów oraz na problemy związane z opiłkami metalowymi podczas napraw. W kontekście tulejek, pojawiły się obawy dotyczące odprowadzania ciepła i żywotności świec, jednak wiele osób uważa te obawy za przesadzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA