logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Onkyo TX-NR807 - buczenie 100Hz, brak dźwięku, błąd 0-12 HDMI/DSP

Treszczot 05 May 2026 22:42 75 5
ADVERTISEMENT
  • #1 21897219
    Treszczot
    Level 6  
    Rate: 1
    witam serdecznie wszystkich Elektrodowiczów. Mam problem z amplitunerem Onkyo TX-NR807, a mianowicie buczenie w głośnikach niezależnie od wybranego źródła (lekko się zmienia przy zmianie z analogowego wejścia na cyfrowe) oraz brak dźwięku. Nie jest to problem z końcówką mocy, a z płytką selektora, w co wątpię, lub z płytką HDMI, co jest już bardziej prawdopodobne. Głośniki się załączają, funkcje sieciowe są widoczne, a przy próbie aktualizacji przez internet wywala błąd 0-12. Wylutowałem NAND procesora DSP, ale go uszkodziłem, bo przesadziłem z temperaturą ): na szczęście mam dump tej pamięci pobrany z innego tematu na Elektrodzie. Zdarzył się komuś taki problem z buczeniem i z brakiem dźwięku? Buczy z częstotliwością 100 Hz. Z góry dziękuję za pomoc :)

procesor DSP jest po akcji serwisowej i ma na sobie nalepkę new.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21897269
    Elektromonterek
    Level 25  
    Help: 58
    Rate: 124
    Masz 7 kanałów, na wszystkich było to samo? Teraz to trzeba zrobić, żeby ponownie dsp ładował. Czy był dźwięk oprócz tego buczenia?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21897270
    Treszczot
    Level 6  
    na każdym kanale buczy i ustaje po odpięciu wtyczki, przez którą przechodzi sygnał audio z płyty selektora do końcówki mocy. Dźwięku nie było w ogóle, a tego dsp sprobuje jutro zrobić. Może mój programator po prostu z tym nandem się nie dogaduje.

Dodano po 11 [godziny] 24 [minuty]:

Udało mi się pozbyć buczenia poprzez wymiane jednego elektrolita w układzie selektora źródła. teraz mam kolejny problem. podczas krecenia gałką głośności słychać strzały puknięcia i raz na jakiś czas słychać dźwięk ale bez możliwości regulacji głośności.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 21897618
    Elektromonterek
    Level 25  
    Help: 58
    Rate: 124
    Posprawdzaj inne elektrolity w okolicach selektora. Zobacz czy oba napięcia do niego są ok i czy on sam się nie smaży, bo wtedy do wymiany. Zazwyczaj wtedy jedno z napięć jest zaniżone i mocno grzeją się rezystory przez które idzie, ale tak ponad normę, bo one są zawsze gorące nawet jak wszystko działa.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21897620
    Treszczot
    Level 6  
    Zamykam temat. Przyczyną problemów był kondensator filtrujący tętnienia za mostkiem prostowniczym na płycie z selektorem źródła dźwięku. Po zamknięciu obudowy wszystko zaczęło pięknie grać :)).
  • #6 21897621
    Treszczot
    Level 6  
    Zamykam
ADVERTISEMENT