logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-NR636 - po podgłoszeniu resetuje HDMI oraz brak dźwięku

flash12345 24 Sie 2019 19:11 1254 5
REKLAMA
  • #1 18134958
    flash12345
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Mam nadzieję, że ktoś miał podobny przypadek i mi pomoże. W moim ampli Onkyo TX-NR636 wszystko do dziś działało pięknie i stało się. Nagle z głośników przestał wydobywać się dźwięk i do tego obraz znikał i pojawiał się, tzn. logo Onkyo, do tego brak internetu bluetooth itd. Po pół godziny walki odłączyłem ampli od sieci na jakąś minutę. Po podłączeniu do prądu napis initialize i hura sprzęt odpalił, ale nie na długo bo po podkręceniu głośności do 14 znów to samo co wcześniej, tyle tylko ze już nie wywala sieciówki i bluetooth ale nadal co chwila logo Onkyo i brak dźwięku. Zauważyłem, że w miejscu płyty HDMI jest jakby bardzo ciepły. Po schłodzeniu wentylatorem i wyłączeniu oraz włączeniu ampli dźwięk wraca, ale najgłośniej mogę używać na 12 bo powyżej znów to samo. Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Dochodzi brak obrazu ze zrodeł hdmi.

Edit:
    Na chwile obecną niby ampli gra ale potrafi czasem zgubic dzwiek i wtedy trzeba zmienic zrodlo i znow wrocic do poprzedniego tak jest przez optyka bo z hdmi dalej brak zmian. Czy ktoś pomoże? Domyślam się że padł modół hdmi ta plytka ale widzialem że ludzie w innych modelach wymieniaja kondensatory i hula jak myślicie czy w tym modelu też to może być powodem? Jak tak to które ? Ktoś to przechodził wvtym modelu?
  • REKLAMA
  • #2 18135078
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Prawdopodobnie padł układ BGA/luty pod nim na płycie digital. Typowa usterka w tych onkyo. Była jakaś akcja serwisowa jakiś czas temu.
  • REKLAMA
  • #3 18135206
    flash12345
    Poziom 10  
    No własnie była akcja ale chyba już nie ma. Trochę to nie ciekawe bo nie każdy o takiej akcji pewnie wiedział i wielu ludzi onkyo zostawiło z problemem. Domyślam sie ze koszt naprawy pewnie jest duzy. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł lub doświadczenia z tym i wie co robić to piszcie.
  • REKLAMA
  • #4 18135646
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Do BGA trzeba mieć sprzęt. Na pewno są osoby które specjalizują się w tych onkyo i wymienią układ.
    Poza tym skontaktuj się z serwisem onkyo może mają jakąś ciekawą ofertę dla właścicieli tych modeli amplitunerów.
  • REKLAMA
  • #5 18135822
    flash12345
    Poziom 10  
    Kontaktowalem sie juz z nimi. Koszt jest co najmiej smieszny 1700 zł to jest jawna kpina sprzęt który na starcie nie wiele więcej kosztował czyli w sklepie płacimy za ta jedna płytke a obudowa i reszta bebechów jest gratis na to wyglada. Znalazłem serwis gdzieś chyba na śląsku tam jesli płytke sie uda uratować co kolwiek to znaczy to 500 zł to juz niby lepiej ale tam tez z rozmowy idzie ku opcji 1700 bo ze niby mozna probowac ale to nie wiadomo itd. Ale nas w ..... robia ze wszystkim w tych czasach. Wszystko jest robione byle jak aby kase wyciagac. Dobrze że nie kupiłem ampli za 20 000 bo by mnie naprawa z 50k kosztowala.
REKLAMA