logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić SAT/DVB-T2 przy TV: instalacja sat i naziemna z zasilaniem 12 V?

kuba22112 05 Maj 2026 23:24 60 0
REKLAMA
  • #1 21897251
    kuba22112
    Poziom 1  
    Mam pytanie odnośnie instalacji TV. Mam antenę Telves 149011 i antenę Corab 80 z konwerterem Unicable 2. Od nich idzie kabelek na dachu do Johannson 9507 i od niego do rozdzielacza Televes 543503 też na dachu, potem kominem w dół do jednego pokoju. I teraz nie wiem, jak zrobić i co dalej, bo chcę dać sygnał do dekodera sat i DVB-T, ale antenę mam aktywną i mam zasilacz Televes 5796. Mam pytanie, czy od kabla z dachu zamiast gniazda antenowego, co nie puszcza zasilania antenowego, mogę dać z dachu łącznik Triax SCS 2 i jednym wyjściem idzie do dekodera satelitarnego, a drugi out do zasilacza Televes 5796 i od niego do TV, a w drugim pokoju, jak mam kabel z dachu, to już tylko Triax SCS 2: jeden do dekodera SAT, a drugi do tunera DVB-T2. Czy będzie kolidowało napięcie, jedno od sat, drugie od zasilacza od naziemnej?
    Możesz rozpisać dokładnie schemat połączeń krok po kroku: co jest podpięte do wejść/wyjść Johansson 9507 i Televes 543503 oraz czy do pokoi schodzi już jednym kablem sygnał SAT DVB-T?
    Schemat opisałem wyżej i tak kabel schodzi jeden
    Jakie dokładnie urządzenia chcesz podłączyć w każdym pokoju (model dekodera SAT / tuner DVB-T2 / sam TV) i czy w tunerze/TV masz włączone zasilanie anteny 5 V dla DVB-T2?
    Dla anteny naziemnej chcę DVB-T2 z zasilaniem 12 V
  • REKLAMA
REKLAMA