logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG OLED55C31LA - poziome pasy i różna jasność, uszkodzona matryca?

karzmirz 06 Maj 2026 15:46 132 1
REKLAMA
  • #1 21897688
    karzmirz
    Poziom 1  
    Cześć,
    Niestety dopadła mnie klątwa usterki TV niedługo po gwarancji, przez co zacząłem szukać sposobów na samodzielną naprawę.
    Częściowo udało się to zrobić, niestety na ten moment i tak nie nadaje się do normalnego korzystania.

Marka / Model: LG OLED55C31LA

Opis usterki:
    Telewizor po włączeniu migał dwoma kolorami w formie poziomych pasów, po 1-2 sekundach pojawiało się logo WebOS i wyłączał się.

- Resetowanie go przez odpięcie zasilania, przytrzymanie power on przez minutę i zostawienie go na całą noc nie pomogło.
    - Odpięcie wszystkich kabli (antenowy i hdmi) nie pomogło.
    - Po rozkręceniu obudowy i odłączeniu przewodów P201 prowadzących z płyty zasilającej do płyty głównej telewizor w ogóle się nie uruchamiał (nic nie pstrykało).
    - Po odłączeniu TCONu telewizor się włącza (jedno pstryknięcie) i 4 mignięcia diody - brak obrazu.
    - Próby z odpinaniem taśm matrycy: telewizor włączał się i wyłączał tylko przy jednej konkretnej taśmie, kiedy jest podłączona. Kiedy jest odłączona, telewizor nie uruchamia się w ogóle.

- Próby z zaklejaniem pinów taśmą kaptonową: po wielu próbach zaklejania różnych pinów telewizor włącza się i wyświetla obraz tylko i wyłącznie przy zaklejeniu pinów 2 3 i 4 od lewej strony na wspomnianej taśmie. Zaklejanie większej liczby pinów, np. 2 3 4 5, 1 2 3 4, 3 4 5 6, lub mniejszej, np. 2 3, 3 4, nie pomagało. Próbowałem nawet pojedynczo 2, 3 i 4, i też nie pomogło, jednak w tym przypadku moja precyzja już mocno szwankowała i manipulowanie tak cienko dociętą taśmą było prawie niewykonalne.

Finalnie tylko ten zestaw pozwolił uruchomić TV bez wyłączania.

Telewizor teraz uruchamia się, jednak jest bardzo dużo poziomych pasów oraz różnica jasności między lewą a prawą stroną ekranu.
    Softwarowe próby poprawy sytuacji nie przyniosły rezultatów (zmniejszanie jasności panelu OLED, czyszczenie pikseli).

Czy da się coś z tym jeszcze zrobić?
    Czy przed awarią TV miał jakiś uraz: uderzenie, nacisk na matrycę, transport, zalanie/wilgocią albo był wcześniej rozbierany?
    Nie, jeszcze kilka godzin wcześniej oglądałem na nim film.
    Możesz doprecyzować, o którą dokładnie taśmę chodzi (lewa/prawa strona patrząc od tyłu/przodu) i czy po odłączeniu przeciwnej taśmy połowa obrazu, która zostaje, jest poprawna czy też ma pasy / złą jasność?
    Taśma zaznaczona jest na zdjęciu, przy odłączeniu 2 z 4 taśm telewizor w ogóle się nie uruchamiał - robił to tylko przy podłączonych wszystkich taśmach (po chwili się wyłączał).
  • REKLAMA
  • #2 21899221
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wygląda jakby był problem z polaryzatorem
REKLAMA