logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG OLED55B9S wyłącza się ekran - co może być przyczyną?

merombe 19 Gru 2023 00:14 765 7
REKLAMA
  • #1 20868154
    merombe
    Poziom 7  
    Ocena: 2

Witam.
    Mam problem z telewizorem LG OLED55B9S (3-letni). Telewizor po włączeniu działa normalnie przez jakiś czas, a nagle wyłącza się ekran. Wszystkie inne funkcje działają, tzn. dźwięk i sterowanie pilotem.
    Po wyłączeniu i ponownym włączeniu działa normalnie, aż do kolejnego wyłączenia po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu minutach (nie ma reguły).
    Próbowałem już zrestartować telewizor do ustawień fabrycznych, wyłączałem wszystkie opcje eco itp., ale bezskutecznie.
    Czy ktoś już spotkał się z takim problemem? Jakaś podpowiedź, co zrobić? Czy telewizor trzeba wyrzucić, czy jeszcze można go naprawić?
    Co mogło się zepsuć? Matryca, elektronika, oprogramowanie?
  • REKLAMA
  • #2 20868160
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    merombe napisał:
    Tv na śmietnik

To napisz na PW gdzie będziesz go wystawiał :)
    merombe napisał:
    Co mogło paść? Matryca, elektronika, soft?

W ciemno bez diagnozy można jedynie domniemywać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20868161
    merombe
    Poziom 7  
    Na śmietnik miałem na myśli olx 😉
    A co można domniemywać?
  • REKLAMA
  • #4 20868169
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Póki co tyle że coś jest uszkodzone - moze to być zasilanie, moze być podświetlenie bądź cokolwiek innego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21292899
    daga38
    Poziom 2  
    Czy udało się rozwiązać problem? Albo ustalić co było przyczyną? Mam dokładnie to samo.. Telewizor był nawet oddany do autoryzowanego serwisu LG natomiast twierdzili, że u nich wszystko działa...
  • REKLAMA
  • #6 21294603
    merombe
    Poziom 7  
    >>21292899
    Niestety problem nadal występuje. Mój TV jest już po gwarancji. Pytałem w 2 serwisach i nie chcieli się podjąć naprawy. Jedynie co zasugerowali, żeby pomieszać w opcjach, co na trochę pomogło, ale czasem TV i tak się wyłącza. Pomogło zmniejszenie oświetlenia OLED i zmniejszenie jasności, ale niestety kosztem komfortu oglądania. Czeka mnie chyba wymiana na nowy model.
    Pewnie w Pani przypadku TV pochodził w serwisie, błąd się nie pojawił, więc ciężko im stwierdzić usterkę. Jeżeli Pani ma TV na gwarancji, to proponuję zareklamować ponownie, wykorzystując moją podpowiedź poniżej.

Błąd jest powtarzalny w konkretnych momentach w oglądanym materiale i przy konkretnych ustawieniach. Zauważyłem, że TV w trakcie oglądania filmu z serwisu VOD wyłączał się w konkretnym miejscu w trakcie oglądania. Powtarzalność 100%. Przy zmniejszeniu jasności błędu w tym miejscu nie było. Przy powrocie do ustawień jasności błąd pojawiał się dokładnie w tym samym miejscu.
    Proponuję zgrać jakiś dynamiczny materiał na pendrive, wyłapać, w którym momencie pojawia się błąd i TV razem z pendrive do serwisu. Proponuję ustawić jasność np. na 100 i napisać w zgłoszeniu serwisowym, na jakich ustawieniach wystąpił błąd.

Będę wdzięczny, jak odpisze Pani w tym wątku, co zrobił serwis, ewentualnie proszę ich dopytać, co wymienili, może powiedzą.
  • #7 21296729
    daga38
    Poziom 2  
    Telewizor ma 4 lata, jest już po gwarancji. Właśnie też zauważyliśmy, że w jednym konkretnym momencie potrafi zniknąć obraz. Oglądając film "Maska", praktycznie za każdym razem przemiany ginął obraz. Pojechałam więc do serwisu, włączyłam film i byłam wręcz przekonana, że problem wystąpi… natomiast jak na złość telewizor działał normalnie.

Spróbuję jeszcze z tym ustawieniem jasności w takim razie i dam znać, czy problem też występuje.

Najgorsze jest to, że nie ma reguły na to, kiedy obraz się wyłącza.. jedyne co udało się nam zauważyć, to przy serwisie Netflix problem występuje najrzadziej (jedyny wyjątek to właśnie wspomniana "Maska"). Mamy jeszcze pomysł, aby telewizor zawieźć do kogoś do domu i sprawdzić, czy tam problem występuje. Niestety ten autoryzowany serwis, w którym telewizor był, stwierdził, że jeśli u nich problem nie występuje, to oni nie podejmą się naprawy. Jeśli problem będzie występował też w innym domostwie - jeszcze jeden lokalny serwis powiedział, że postara się podjąć problemu. Także dam znać 🙂
  • #8 21297527
    merombe
    Poziom 7  
    W moim przypadku błąd również wywołuje uruchomienie aplikacji sweet.tv. Ekran startowy aplikacji jest bardzo jasny co każdorazowo powoduje błąd. Przy zmniejszonej jasności jest ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor LG OLED55B9S po kilku minutach działania wyłącza ekran, podczas gdy dźwięk i sterowanie pilotem pozostają aktywne. Problem jest nieregularny, ale zauważono, że często występuje przy oglądaniu określonych materiałów wideo, zwłaszcza w serwisach VOD i aplikacjach takich jak sweet.tv, gdzie jasny ekran startowy wywołuje usterkę. Próby resetu do ustawień fabrycznych oraz wyłączenia opcji oszczędzania energii nie przyniosły efektu. Zmniejszenie jasności i podświetlenia OLED częściowo redukuje problem, jednak kosztem komfortu oglądania. Autoryzowane serwisy LG często nie potrafią zdiagnozować usterki, zwłaszcza gdy problem nie występuje podczas testów serwisowych. Podejrzewane przyczyny to uszkodzenie zasilania, elektroniki lub matrycy OLED. Problem jest powtarzalny w konkretnych momentach materiału wideo, co sugeruje możliwy wpływ oprogramowania lub sterowania jasnością. Naprawa jest utrudniona, a użytkownicy rozważają wymianę telewizora na nowy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA