logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sinus Pro Ultra 6000 M nie wykrywa PV, ładowarka utknęła w Initialization Mode

Lord225 06 Maj 2026 17:03 126 2
REKLAMA
  • #1 21897730
    Lord225
    Poziom 2  
    Cześć! Posiadam od niedawna nowy Sinus Pro Ultra 6000 M. Mam z nim problem, ponieważ nie wykrywa paneli fotowoltaicznych. To może być powiązane z zamkniętym topic'em link , ale tym razem wydaje mi się, że ja mam uszkodzoną ładowarkę. Potrzebuję pomocy, czy ktoś się już spotkał z takim zachowaniem i może podpowie, jak to naprawić (najpewniej wysłać na serwis).
    Więc:
    Podłączony jest jeden string do jedynego wejścia PV w falowniku, string ma napięcie ~80V. (Instrukcja deklaruje, że może wystartować nawet przy 30V)
    Sprawdziłem polaryzację, na pewno PV ma 80V, nie -80V. Ten sam pomiar widzę na baterii z napięciem na BAT, 28V względem BAT-
    Nigdy nie podłączyłem go na odwrót nawet przypadkowo (mimo że wydaje mi się, że powinien mieć zabezpieczenie przed tym, chociaż nie chcę tego sprawdzać)
    Falownik jest na fabrycznych ustawieniach

Zachowanie? Falownik nie wykrywa paneli, nie ładuje baterii w trybie offgrid. Nie wyświetla się ikona MTTQ / "ładowarka słoneczna" / [DC/DC]
    Podłączyłem laptopa i w aplikacji, która dogaduje się z falownikiem (screen w załączniku), widać, że:
    1) Charger nie deklaruje swojej wersji (na screenach z neta widziałem, że zazwyczaj to robi)
    2) Nie wyświetla żadnych parametrów (a zazwyczaj wyświetla np. napięcie baterii)
    3) Utyka w trybie 'Initialization Mode' (zazwyczaj przechodzi w 'self-test')
    Czyli wnioskuję, że ładowarka nie jest w stanie wystartować.
    Skutek jest taki, że falownik jest inwerterem.

Próbowałem też inne sekwencje startu, np. uruchamiając najpierw falownik, potem podłączałem panele. Wcześniej miałem podobny falownik, starszy model, i on się zdecydowanie w ten sposób nie zachowywał.

Ktoś się spotkał z takim problemem? Wysłać na serwis?
    Możesz podać dokładną konfigurację stringu PV: ile paneli, jaki model, jakie mają Voc/Vmp oraz czy te ~80 V mierzyłeś jako napięcie jałowe odpięte od falownika, czy już po podłączeniu?
    3 panele 200 W. 80 V podpięte od falownika. Odpięte również mierzone z takim samym wynikiem: około 80 V. Zależy od nasłonecznienia. Vmp nie jestem w stanie zmierzyć.
    Jaki masz dokładnie typ/konfigurację baterii (24 V? LiFePO4/AGM?), czy jest jakaś komunikacja BMS/CAN-RS485 oraz jakie wersje firmware pokazuje falownik dla main/inverter/control - i czy w menu na pewno ładowanie z PV / solar charge nie jest wyłączone?
    Volt 4x LFP w konfiguracji 24V + balanser. Wersje widać na screenach.
    Załączniki:
    • Sinus Pro Ultra 6000 M nie wykrywa PV, ładowarka utknęła w Initialization Mode att1.png (341.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21897905
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    W tych inwerterach nie wolno uziemiać biegunów paneli. Panele są na potencjale połowy Vac i uszkadza się moduł ładowania przy doziemieniu.
  • #3 21897935
    Lord225
    Poziom 2  
    Nie uziemiałem paneli. Falownik jest uziemiony, ale to według wytycznych. Ten falownik pracował przez pierwszy tydzień bez paneli, jako inwerter/zasilanie awaryjne. Dopiero później dołożyłem panele.

Chociaż sugerujesz, że to jest rzeczywiście uszkodzenie falownika?
REKLAMA