logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona 848 - wyciek wody pod ekspresem po wymianie zaworu drenażu

czarturek 06 Maj 2026 23:58 81 4
REKLAMA
  • #1 21898001
    czarturek
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Założyłem nowy temat, by nie zaśmiecać swojego wcześniejszego. Problem z ekspresem Nivona - wycieka woda poza tackę (od strony włącznika pod ekspresem robi się kałuża).
    Kilka miesięcy temu wymieniłem zawór drenażu oraz rozebrałem i wymieniłem wszystkie uszczelki i oringi zaparzacza. Już wówczas pojawił się wyciek wody.
    Niedawno zauważyłem znacznie mniejszą ilość kawy (spora część leciała do tacki). Znowu wymieniłem zawór drenażu na nowy i ilość kawy się zgadza. Niestety podczas płukania i robienia kawy jest wyciek na zewnątrz. Po zrobieniu kawy ekspres syczy, jakby spadało gdzieś ciśnienie (i kapie woda do tacki z przelewu zaworu drenażu). Może zawsze tak było, ale jak ekspres działał, to mu się specjalnie nie przyglądałem.
    Po rozebraniu ekspresu widać zacieki, ale trudno ustalić, wycieka woda. Uszczelki na wężykach mam wymienione.
  • REKLAMA
  • #2 21898377
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1768
    Wiec prosze rozebrac i zobaczyc gdzie jest nieszczelnosc.
  • REKLAMA
  • #3 21898457
    czarturek
    Poziom 8  
    Po rozebraniu widać wilgoć wewnątrz, ale nie widzę, skąd jest wyciek. Jak uruchomić rozebrany ekspres?

Edit: Po zrobieniu kilku kaw na nowym zaworze drenażu sytuacja wróciła do poprzedniego stanu: połowa kawy leci do ociekacza, połowa do filiżanki. Sporo wody również pod ekspresem. Może to wina zaparzacza, choć ten kilka m-cy temu rozebrałem i wymieniłem wszystkie uszczelki i nasmarowałem.
  • REKLAMA
  • #4 21899165
    czarturek
    Poziom 8  
    ssss napisał:
    Wiec prosze rozebrac i zobaczyc gdzie jest nieszczelnosc.

Udało mi się puścić wodę przy rozebranym ekspresie. Cieknie spod grzałki. Nic nie poprawia wymiana uszczelek. Mam wrażenie, że uszkodził się zawór zwrotny pod grzałką (ten trójdrożny). Zdarza się, że pęka?

Poza tym sprawdziłem przepływomierz (czyściutko) i dokręciłem śruby na zaworze ceramicznym.
    Napiszę, czy pomoże wymiana zaworka.

• #5 21899449
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1768
    Ten zawor 2 Barowy do wymiany.
REKLAMA