logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung na gwarancji w x-kom bez naklejki informacyjnej - co zrobić?

pawelwisniewski34 07 Maj 2026 13:28 1215 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać brakującą naklejkę lub dane dysku Samsung, żeby reklamacja gwarancyjna przeszła po odesłaniu z x-kom?

Nie da się legalnie „zdobyć” brakującej naklejki tak, aby gwarancja przeszła: etykieta zawiera dane dysku, w tym numer seryjny, który musi zgadzać się z zapisanym na nośniku, a Samsung wymaga, by etykieta była nienaruszona; bez niej reklamacja jest odrzucana [#21898367][#21898561] X-kom nie wymyśla tego sam, tylko stosuje wymóg producenta [#21898367] Próba użycia naklejki z innego dysku byłaby już próbą oszustwa [#21898424][#21898438] Jeśli chcesz jeszcze coś zrobić, sensowniejszą drogą jest kontakt bezpośrednio z Samsungiem i wysyłka do nich zamiast przez sklep [#21898560]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21899776
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6574
    Kasek21 napisał:
    Została zgłoszona na rękojmię aby wymienili na nową - nie wymienili na nową tylko naprawiali.

Czyli naprawiona w ramach tzw. rękojmi.
    To przeczy Twojemu wcześniejszemu wpisowi
    Kasek21 napisał:
    płyta została naprawiona na gwarancji i wróciła do użytkownika.
  • REKLAMA
  • #32 21899783
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Nie wiem dlaczego niemal w każdym wątku dotyczącym reklamacji jest mowa głównie o GWARANCJI. 99% osób które się wypowiada to tylko gwarancja i gwarancja. :O

I nie ma już "rękojmi" od 2 lat.
  • REKLAMA
  • #33 21899784
    DiZMar
    Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    99% osób które się wypowiada to tylko gwarancja i gwarancja.

Podobnie jak emeryturę większość nazywa rentą.
  • #34 21899791
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    Kasek21 napisał:
    Została zgłoszona na rękojmię aby wymienili na nową - nie wymienili na nową tylko naprawiali.

A od kiedy sprzedawca ma obowiązek wymiany towaru na nowy? Ma usunąć wadę albo wymienić na wolny od wad.
    Kasek21 napisał:
    Czy to z tytuły rękojmi, czy gwarancji nie jest dla mnie ważne bo to w tym przypadku tożsame.

Nie jest tożsame. Gwarancję udziela producent a rękojmię sprzedawca.
  • #35 21899795
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    maurycy123 napisał:
    Nie jest tożsame. Gwarancję udziela producent a rękojmię sprzedawca.

Jest tożsame bo płyta została naprawiona czy by to było na podstawie niezgodności z umową czy gwarancji.

I nie - gwarancję może udzielić nie tylko producent - ale i może to być: producent, importer, dystrybutor, sprzedawca.

I jeżeli gwarant nie określił inaczej to gwarancja ma 2 lata.

A co do niezgodności towaru z umową mogłem żądać wymiany towaru, a nie jego naprawy co też zrobiłem ale Komputronik się wypiął xD

Prawnik wielkiej firmy Komputronik o płycie wartości ~500zł.

"... W odpowiedzi na Pańskie pismo, uprzejme informuję, iż reprezentowana przeze mnie Spółka odmawia spełnieneia Pańskiego żądania.

Podstawą odrzucenia Pańskiego roszczenia jest fakt, iż wymiana towaru na nowy pociąga za sobą nadmierne koszty.

Faktem jest, iż naprawa urządzenia niesie za sobą niższe koszty, aniżeli wymiana całego urządzenia. ..."

a to było jeszcze przed dostarczeniem płyty do serwisu więc nie mógł wiedzieć jakie to koszta xD

Więc dla mnie jest bez znaczenia czy naprawy dokonali by na podstawie niezgodności z umową czy też gwarancji - ja chciałem wymiany przedmiotu na nowy zgodnie z niezgodnością z umową ale oni naprawili.
  • #36 21899807
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    A co do niezgodności towaru z umową mogłem żądać wymiany towaru, a nie jego naprawy co też zrobiłem ale Komputronik się wypiął xD

Nie wypiął się tylko uznał reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową jako zasadną i naprawił (doprowadził do stanu sprawnego) urządzenie. Ty sobie możesz żądać nawet złote góry ale sprzedawca w Twoim przypadku w 100% wywiązał się z obowiązku zapewnienia zgodności towaru z umową.
    Kasek21 napisał:
    I jeżeli gwarant nie określił inaczej to gwarancja ma 2 lata.

Nie ma takie zasady gdziekolwiek zawartej. Wszystkie warunki gwarancji w tym jej czas trwania określone są w niej samej i nie ma ograniczeń co do warunków gwarancji. Gwarancja nie może ograniczać zgodności towaru z umową wynikającą z przepisów Kodeksu Cywilnego. Warunki te określa Gwarant niekoniecznie Producent jak słusznie napisałeś może ale nie musi.
    Kasek21 napisał:
    gwarancję może udzielić nie tylko producent - ale i może to być: producent, importer, dystrybutor, sprzedawca.
  • #37 21899813
    Kasek21
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Ty sobie możesz żądać nawet złote góry...

Nie, góry nie mogę, ale wymiany mogę - co jest moim prawem ale sprzedający nie musi się zgodzić bo:

Wymiana na nowy jest niemożliwa (np. towar został wycofany z produkcji).
    Wymiana wymagałaby nadmiernych kosztów dla sprzedawcy w porównaniu do naprawy (np. drobna usterka w drogim sprzęcie)

Bije do tematu o stosunkowo niedrogiej płycie bo za ~500zł. więc już znacie odpowiedź co będzie z droższymi podzespołami xD

DiZMar napisał:
    sprzedawca w Twoim przypadku w 100% wywiązał się z obowiązku zapewnienia zgodności towaru z umową.

Ja przecież tego nie neguję. Piszę, że się wypiął gadką prawnika jeszcze przed diagnozą reklamowanego podzespołu xD

Co do samej naprawy i kontaktu ze strony sklepu (punktu stacjonarnego), w krórym składałem reklamację to wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #38 21899956
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Kolego @DiZMar niestety ale się mylisz w kwestii: [Kasek21 napisał: I jeżeli gwarant nie określił inaczej to gwarancja ma 2 lata.] --- ["Nie ma takie zasady gdziekolwiek zawartej."]

@Kasek21 ma rację ;) [jest 2 lata gwarancji obligatoryjnie] chyba, że została skrócona bądź przedłużona.

ps. może nieco nie w temacie ale uwielbiam u prywaciarzy na ALokalnie zapis w treści ogłoszenia: "gwarancja rozruchowa 1-7 dni" :D
  • #39 21899968
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    1. Gwarancja jest dobrowolna i wynosi tyle, ile określił gwarant ( a nie jakieś mityczne "obligatoryjne 2 lata").
    2. Rękojmia istnieje nadal.
    3. Niezgodność towaru z umową dotyczy transakcji, pewnym uproszczeniu, transakcji b2c. W uproszczeniu, bo tu "konsument" jest pojęciem szerszym.

To tak dla porządku i co - gdyby chcieć - łatwo sprawdzić.

Źródła: KC i Ustawa o prawach konsumebta.

A co słychać "w temacie" jako takim?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #40 21899971
    Kasek21
    Poziom 43  
    Matuzalem napisał:
    1. Gwarancja jest dobrowolna i wynosi tyle, ile określił gwarant ( a nie jakieś mityczne "obligatoryjne 2 lata").

Okres ochrony gwarancyjnej zależy od woli gwaranta. Jeżeli go nie określił, przyjmuje się, że wynosi 2 lata – licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/gwarancja/
  • #41 21899973
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Matuzalem napisał:

Panu @Matuzalem proponuje zapoznać się bardzo dokładnie z Kodeksem Cywilnym jeśli chodzi o "gwarancje".

Podać na gotowo Akt obowiązujący + odpowiedni paragraf?

Oczywiście mam tu na myśli ściśle określone sklepy: x-kom bądź komputronik które to udzielają "gwarancji" skoro Pan @Matuzalem jest taki drobiazgowy.
  • #42 21899979
    Matuzalem

Poziom 43  
    A może jednak art. 577 należy czytać w całości?
    Par. 1 zlozenie oświadczenia. I dopiero par. 4. - jesli nie okreslono innego terminu...
    Co znaczy, że bez oświadczenia, o udzieleniu gwarancji, nie ma żadnego terminu.

Tylko i aż tyle.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #43 21899992
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Jeżeli go nie określił, przyjmuje się, że wynosi 2 lata – licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi.

Bzdura. W twoim linku jest wyraźnie napisane o dobrowolności gwarancji. Zakreśliłem. Trzeba czytać ze zrozumieniem.
    Dysk Samsung na gwarancji w x-kom bez naklejki informacyjnej - co zrobić?
    Jeżeli jest udzielona gwarancja to jej czas wynosi tyle ile w niej określono a jeżeli brak takiego terminu to wtedy rzeczywiście 2 lata. Jeżeli gwarancja nie jest wydana to jej mnie ma.
  • #44 21900080
    Matuzalem

Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    skoro Pan @Matuzalem jest taki drobiazgowy.

Jestem taki drobiazgowy, że jakoś mi się nigdy nie rzuciła w oczy karta gwarancyjna (oświadczenie) wystawiona przez X-kom czy Komputronik (w tym wypadku ostatnie zakupy były lata temu i w innym stanie prawnym) wystawione przez te podmioty jako gwaranta.

zdolnyadam napisał:
    Panu @Matuzalem proponuje zapoznać się bardzo dokładnie z Kodeksem Cywilnym jeśli chodzi o "gwarancje".

Ja art. 577 KC przeczytałem, a Pan (który tak do niego odsyłasz)? - Chyba nie (co widać, słychać i czuć).

zdolnyadam napisał:
    uwielbiam u prywaciarzy na ALokalnie zapis w treści ogłoszenia: "gwarancja rozruchowa 1-7 dni" :D

I co w tym śmiesznego, skoro zgodnie z KC gwarancja może być udzielona na dowolny czas (lub wcale)?

Tę:
    zdolnyadam napisał:
    jest 2 lata gwarancji obligatoryjnie
    prawdę objawioną (w pijanym widzie?) sugeruję skonfrontować z tym aktem prawnym, którego lekturę osobiście Pan polecał i do którego odsyłał.

Ja wiem, że noblesse - tu: nick - oblige, ale bycie zdolnymadamem nie polega na wymyślaniu norm pasujących do tezy.
    Są lepsze sposoby dowodzenia swych zdolności.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #45 21900132
    Kasek21
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Kasek21 napisał:
    Jeżeli go nie określił, przyjmuje się, że wynosi 2 lata – licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi.

Bzdura. W twoim linku jest wyraźnie napisane o dobrowolności gwarancji. Zakreśliłem. Trzeba czytać ze zrozumieniem.

Jeżeli jest udzielona gwarancja to jej czas wynosi tyle ile w niej określono a jeżeli brak takiego terminu to wtedy rzeczywiście 2 lata. Jeżeli gwarancja nie jest wydana to jej mnie ma.

A czy ja napisałem coś innego? Weź czytaj ze zrozumieniem.
  • #46 21900140
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    A czy ja napisałem coś innego?

Ty napisałeś kilka sprzecznych wersji swojego przypadku. Cytowałem wcześniej. Nie wiem które Twoje stwierdzenia brać jako obowiązujące w danym momencie. Tak na marginesie to nie spotkałem gwarancji aby w jej warunkach nie był określony czas obowiązywania i to zwykle na samym początku więc o tych obligatoryjnych 2 latach to dyskusja akademicka.
  • REKLAMA
  • #47 21900442
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Matuzalem napisał:
    zdolnyadam napisał:
    skoro Pan @Matuzalem jest taki drobiazgowy.

Jestem taki drobiazgowy, że jakoś mi się nigdy nie rzuciła w oczy karta gwarancyjna (oświadczenie) wystawiona przez X-kom czy Komputronik (w tym wypadku ostatnie zakupy były lata temu i w innym stanie prawnym) wystawione przez te podmioty jako gwaranta.

zdolnyadam napisał:

Ja art. 577 KC przeczytałem, a Pan (który tak do niego odsyłasz)? - Chyba nie (co widać, słychać i czuć).

zdolnyadam napisał:
    uwielbiam u prywaciarzy na ALokalnie zapis w treści ogłoszenia: "gwarancja rozruchowa 1-7 dni" :D

I co w tym śmiesznego, skoro zgodnie z KC gwarancja może być udzielona na dowolny czas (lub wcale)?

Tę:
    zdolnyadam napisał:
    jest 2 lata gwarancji obligatoryjnie
    prawdę objawioną (w pijanym widzie?) sugeruję skonfrontować z tym aktem prawnym, którego lekturę osobiście Pan polecał i do którego odsyłał.

Ja wiem, że noblesse - tu: nick - oblige, ale bycie zdolnymadamem nie polega na wymyślaniu norm pasujących do tezy.
    Są lepsze sposoby dowodzenia swych zdolności.

;)

Pan tak na poważnie?

No właśnie Panowie; jako tako - czytajcie ze zrozumieniem. Z mojego punktu widzenia zostały tu zastosowane skróty myślowe. To nie forum prawne, żeby niezgodność czy gwarancje rozkładać na czynniki pierwsze. Wszelkie opracowania czy komentarze można sobie przeczytać w internecie.

Zrzut ekranu „Allegro Ochrona Kupujących” z sekcjami: Zwrot, Reklamacja i Pomoc w odzyskaniu pieniędzy.

W opisie towaru zas jest informacja, że towar posiada gwarancję. Nie było podane ile. edit: wybaczcie ;) nie dodalem, że normalnie w innych ofertach jest też sekcja "GWARANCJA" ;) z podaniem okresu ;)

Postanowilem dodać odpowiedni zrzut - jak to bywa u innych sprzedających ;)

Zrzut ekranu Allegro: sekcje Zwrot, Reklamacja i Gwarancja z informacją o 24 miesiącach.

Wybaczcie ale dalsze udzielanie się w tym temacie jest już bezprzedmiotowe :) przynajmniej dla mnie.

ps. brak wydanej karty gwarancyjnej z okreslonymi warunkami w w/w przypadku NIE oznacza, że tej gwarancji nie ma :D
  • #48 21900761
    Matuzalem

Poziom 43  
    >>21900442

I czego te zrzuty mają dowodzić?

Przypominam, że to nie Pan DiZMar ani ja wprowadziliśmy do wątku jakieś wymyślone "definicje" związane m.in. z gwarancją. To nie myśmy wyciągali wnioski niemające oparcia w tym, co w przepisach istnieje. To nie my zasłaniamy się "skrótami myślowymi", gdy okazało się, że rzeczywistość jest inna niż się m.in. Panu wydawało.
    I - na koniec - to nie my odwracamy teraz kota ogonem, najpierw przywołując jakieś mityczne przepisy (i odsyłając do nich:
    zdolnyadam napisał:
    ), a potem zasłaniając się tym, że
    zdolnyadam napisał:
    To nie forum prawne,... Wszelkie opracowania czy komentarze można sobie przeczytać w internecie.
    . - Skoro tak, to trzeba było się za tę tematykę nie brać.
    Z czystej już tylko "drobiazgowości" przypominam, że "dorobek" elektrody jest umieszczony nie gdzie indziej, tylko w Internecie, a więc i tu jest miejsce na opracowania i komentarze. Zwłaszcza te drugie, gdy ktoś - będę deliktny - bładzi (i uparcie w błędzie trwa).

QED

PS

Nie chciałby Pan, zapewniam, zobaczyć jak mógłby wyglądać "skrót myślowy" podsumowujący Pańskie "dokonania" w tym wątku.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #49 21900879
    pawelwisniewski34
    Poziom 2  
    Jestem panowie, tylko nie mam z czego pisać aktualnie, dysk przyszedł z gwarancji, ale napisali, że nie ma naklejki. Lecz naklejka jest na pudełku to uznaje się to na gwarancji?
    Załączniki:
    • Dysk Samsung na gwarancji w x-kom bez naklejki informacyjnej - co zrobić? dyskssd.jpg (188.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #50 21900883
    Kasek21
    Poziom 43  
    Nie, jak usuniesz naklejkę z dysku to tracisz gwarancję.
  • #51 21900885
    pawelwisniewski34
    Poziom 2  
    a jesli nakleje ja na dysk z powrotem?
  • #52 21900915
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    pawelwisniewski34 napisał:
    a jesli nakleje ja na dysk z powrotem?

Reklamuj z tytułu niezgodności towaru z umową [jeśli nie minęło 2 lata od zakupu]. W tym zakresie KC i Ustawa Konsumencka nic nie mówią o tym, że ma być naklejka na dysku.
    Ewentualnie - jeśli to drogi dysk to sie dowiedz u siebie w mieście w firmie data recovery czy mogą odczytać s/n z dysku i wystawić Ci odpowiednią ekspertyzę tylko w tym zakresie.
    Przerabiałem podobny temat.
    I oczywiście zapoznaj się bardzo dokładnie z w/w przepisami aby nie dać się spławić bo firmy cuda wyczyniają aby nie uznać reklamacji.
  • #53 21900940
    Kasek21
    Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    W tym zakresie KC i Ustawa Konsumencka nic nie mówią o tym, że ma być naklejka na dysku.

A jak usunie się naklejeczkę, która niby jest plombą gwarancyjną to także tak można?

zdolnyadam napisał:

Z ciekawości coś więcej i z jakim skutkiem?
  • #54 21901028
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Kasek21 napisał:
    zdolnyadam napisał:
    W tym zakresie KC i Ustawa Konsumencka nic nie mówią o tym, że ma być naklejka na dysku.

A jak usunie się naklejeczkę, która niby jest plombą gwarancyjną to także tak można?

zdolnyadam napisał:

Z ciekawości coś więcej i z jakim skutkiem?

@Kasek21: Jeśli pytasz o reklamację z tytułu gwarancji to należy odpowiedniej informacji szukać w karcie gwarancyjnej. Jeśli sprzedawca jej nie wydał a kupujący się nie upomniał to jedna i druga strona ma problem. Jeśli handlarz nie wydał karty gwarancyjnej to obowiązują odpowiednie paragrafy z K.C. Brak wydanej karty gwarancyjnej nie oznacza, ze tej gwarancji nie ma.

Problem dotyczył pewnego towaru. Klej się utlenił, nalepka odpadła (od grzejącego się elementu na którym była rzeczona nalepke przyklejono). Reklamacja ustawowa odrzucona z debilnym uzasadnieniem. Wysłano pismo przedprocesowe z bdb opisem i uzasadnieniem (i ekspertyzą z odczytanym numerem seryjnym towaru) i w "drodze wyjątku reklamacja uznana" [wymiana]. Koniec końców otrzymano pieniążki za sprzęt ;)
    To tak jak z zaniżonymi odszkodowaniami z OC sprawcy. Na 10 osób dwie się odwołają (bo chce im się, znają się), 8 osób zaś nie. Wtedy ubezpieczyciel jest zarobiony.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    W ogóle to autor tematu zanim wziął się za "gwarancję" powinien zobaczyć na stronie x-kom.pl czy na dyski tego producenta jest gwarancja sprzedawcy czy gwarancja producenta. Jakby poczytał PDF o ograniczonej gwarancji na dyski SSD SAMSUNG od razu wszystko by wiedział. W innym przypadku jest to bezsensowne "bicie piany".

I ten temat w ogóle nigdy nie powinien powstać.

A nikt tego dokładnie nie sprawdził łącznie z Panem doradcą podatkowym.
  • #55 21901075
    Matuzalem

Poziom 43  
    Przecudnej urody opis jak załatwił Pan sprawę "pewnego towaru" - zewnętrzna ekspertyza, pismo przedprocesowe itp.
    I to ma być wg Pana standardowy sposób postępowania? Przecież z tego enigmatycznego opisu wynika jasno, że brak "nalepki" spowodował, że to Pan musiął udowadniać istnienie gwarancji.
    A może napisze Pan czy ten "pewien towar" miał nalepkę z napisam ""warranty void if removed" i kto ją nakleił? Wtedy bowiem będzie można łatwiej ocenić jak to z tą "drogą wyjątku" było.

zdolnyadam napisał:
    A nikt tego dokładnie nie sprawdził łącznie z Panem doradcą podatkowym.

Skoro "nikt" (ciekawe skąd ta pewność?), to znaczy, że Pan również. Może, więc, warto trochę pokory okazać (zamiast walić na oślep i bez sensu)?

Najlepiej bić się w piersi, ale pod warunkiem, że są one... cudze.

Kolejny przejaw "zdolności adama" w szukaniu winnych (i zajmowaniu się obocznymi wojenkami miast sprawami zasadniczymi).

W postach nr 6 i 14 napisałem m.in.:
    Matuzalem napisał:
    a gdyby sprawdzić co na to Samsung jako taki?

Matuzalem napisał:
    Przecież poza "dyskiem Samsunga" nic konkretnego autor nie napisał.

Nie odpowiadający bowiem, jak Pan teraz sugeruje, mają sobie coś doczytać. To użytkownik, który oczekuje pomocy jest zobowiązany do podania maksymalnej ilości informacji, które są, czy mogą być, istotne - to nie tylko wymóg regulaminu forum/zasad działów, ale również zwykłej "ekonomiki dyskusji".
    Z powodu tych braków i niechęci do korzystania ze szklanej kuli, to zajęcie jest najwyraźniej Panu bliższe niż wnioskowanie na podstawie faktów, nie wdawałem się w zgadywanie.

Nadto przypominam, że robi Pan z gęby cholewę, bo szukając kolejny raz zaczepki udaje, iż stwierdzenie
    zdolnyadam napisał:
    dalsze udzielanie się w tym temacie jest już bezprzedmiotowe
    nie padło spod Pańskich palców (post nr 47).

Skoro "nikt" (ciekawe skąd ta pewność?), to znaczy, że Pan również. Może, więc, warto trochę pokory okazać (zamiast walić na oślep i bez sensu)?

PS
    Z jednym ma Pan rację - droga do zgłoszenia niezgodności pozostaje otwarta, ale... Jak sprzedawca potraktuje "brak nalepki" (dowodu wiążącego towar ze sklepem), to już kwestia odrębna. Może okazać się, że koszty - np. ekspertyzy -przewyższą wartość towaru lub/i koszt oczekiwania na załatwienie sprawy.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy reklamacji dysku Samsung odrzuconej przez x-kom z powodu braku naklejki/etykiety informacyjnej. Uczestnicy wskazują, że etykieta zawiera numer seryjny i dane identyfikacyjne wymagane do obsługi gwarancyjnej, a jej brak zwykle oznacza utratę gwarancji producenta. Pojawiają się też uwagi, że etykieta mogła zostać zdjęta przy montażu radiatora lub odpadła, ale w przypadku nośników Samsung etykieta powinna być nienaruszona. W wątku poruszono alternatywę w postaci zgłoszenia do producenta bezpośrednio oraz możliwość skorzystania z odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru z umową zamiast gwarancji, choć część wypowiedzi podkreśla, że bez etykiety reklamacja może zostać odrzucona. Pojawia się również spór o różnice między gwarancją a rękojmią/niezgodnością towaru z umową oraz o warunki i czas trwania gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA