logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung na gwarancji w x-kom bez naklejki informacyjnej - co zrobić?

pawelwisniewski34 07 Maj 2026 13:28 1215 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać brakującą naklejkę lub dane dysku Samsung, żeby reklamacja gwarancyjna przeszła po odesłaniu z x-kom?

Nie da się legalnie „zdobyć” brakującej naklejki tak, aby gwarancja przeszła: etykieta zawiera dane dysku, w tym numer seryjny, który musi zgadzać się z zapisanym na nośniku, a Samsung wymaga, by etykieta była nienaruszona; bez niej reklamacja jest odrzucana [#21898367][#21898561] X-kom nie wymyśla tego sam, tylko stosuje wymóg producenta [#21898367] Próba użycia naklejki z innego dysku byłaby już próbą oszustwa [#21898424][#21898438] Jeśli chcesz jeszcze coś zrobić, sensowniejszą drogą jest kontakt bezpośrednio z Samsungiem i wysyłka do nich zamiast przez sklep [#21898560]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21898341
    pawelwisniewski34
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanko:
    Mam dysk Samsung, który jest na gwarancji, został wysłany do xkom.
    Odesłali mi go z powrotem, ponieważ nie miał naklejki informacyjnej.
    Czy da się zdobyć tę naklejkę lub informacje o dysku, żeby gwarancja przeszła?
  • REKLAMA
  • #2 21898367
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    pawelwisniewski34 napisał:
    Czy da się zdobyć tę naklejkę lub informacje o dysku, żeby gwarancja przeszła?

Nie. Na etykiecie są dane dysku w tym nr seryjny, który musi się zgadzać z tym zapisanym na dysku.

Nie ma etykiety = brak gwarancji!!!

Poza tym to nie wymysł X-Kom tylko każdego producenta!!!
  • #3 21898424
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 599
    pawelwisniewski34 napisał:
    Czy da się zdobyć tę naklejkę

możesz kupić dysk, zedrzeć z niego naklejkę i przykleić na swoim, ale nie wiem czy to jest zgodne z prawem LOL
  • REKLAMA
  • #4 21898438
    Kasek21
    Poziom 43  
    qrek1 napisał:
    możesz kupić dysk, zedrzeć z niego naklejkę i przykleić na swoim

A Ty to myślisz wogóle?

To jest próba oszustwa, zagrożona wysokim wyrokiem od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności!
  • #5 21898508
    qrek1
    Poziom 38  
    Kasek21 napisał:
    A Ty to myślisz wogóle?

a wiesz co znaczy LOL?
    Oszustwem byłoby jak by wysłał do nich ten dysk z inna naklejką. Samo zdobycie naklejki poprzez zakup dysku nie jest oszustwem.
  • REKLAMA
  • #6 21898560
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    1. Co to jest "naklejka informacyjna"?
    2. Co sie z nią stało, że "była i nie ma"?

To pytania do autora wątku, a poza tym...
    Tylko głośno myślę - a gdyby sprawdzić co na to Samsung jako taki? - Wysyłka do nich bezpośrednio.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 21898561
    Kasek21
    Poziom 43  
    Samsung wymaga aby etykieta była nienauruszona.

Pewnie została zdjęta aby "ulepszyć" transfer ciepła do radiatora o całe 1 lub 2 stopnie xD
  • REKLAMA
  • #8 21898565
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Kasek21 napisał:
    Pewnie została zdjęta aby "ulepszyć" transfer ciepła do radiatora

Raczej aby ukryć "legalność" pochodzenia.
  • #9 21898589
    Kasek21
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Raczej aby ukryć "legalność" pochodzenia.

Ale jak? Aby korzystać z reklamacji w X-Kom musi posiadać dowód zakupu więc chyba nie musiał nic ukrywać? No chyba, że chciał oszukać xD No ale przecież wiadome było, że nośnik bez oznaczeń nie przejdzie!
  • #10 21898605
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Ile minęło czasu od kupna dysku?

@Kasek21: czasami zdarza się tak, że naklejka schodzi wraz z radiatorem. Poza tym część sprzedawców nie oferuje w ogóle gwarancji więc... wiesz jak jest.
  • #11 21898622
    qrek1
    Poziom 38  
    zdolnyadam napisał:
    czasami zdarza się tak, że naklejka schodzi wraz z radiatorem.

ale wtedy masz ją a nie wyrzucasz do śmieci
  • #12 21898625
    Kasek21
    Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:

W Samsungu? To ja się nigdy nie spotkałem - chyba, że ktoś na jakiś specjalny klej by przykleił xD
  • #13 21898873
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Kasek21 napisał:
    zdolnyadam napisał:

W Samsungu? To ja się nigdy nie spotkałem - chyba, że ktoś na jakiś specjalny klej by przykleił xD

U mnie naklejka z kości DDR4 (SODIMM) odpadła od modułu SAMSUNG). I oczywiście nie można jej z powrotem przykleić. Klej wyparował albo się utlenił.

I...mam mały moduł mSATA SAMSUNG 256GB z DELL. Jako, że bydle się mocno grzało (dysk na backup) w adapterze to "przykleiłem" specjalny radiator. I... po naklejce.
  • #14 21898886
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    A skąd wiadomo, że to nie HDD? Tym razem pytanie nie od autora, który po założeniu wątku "zaginął w akcji".
    Przecież poza "dyskiem Samsunga" nic konkretnego autor nie napisał. Tedy i produkować się, na zasadzie wróżenia, niby można tylko.. Po co?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #15 21898887
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pisałem o nośnikach SSD od Samsunga - nigdy nie widziałem aby naklejka sama się odkleiła!
  • #16 21899011
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Matuzalem napisał:
    A skąd wiadomo, że to nie HDD? Tym razem pytanie nie od autora, który po założeniu wątku "zaginął w akcji".
    Przecież poza "dyskiem Samsunga" nic konkretnego autor nie napisał. Tedy i produkować się, na zasadzie wróżenia, niby można tylko.. Po co?

SAMSUNG dysków HDD pod swoim brandem nie produkuje już od bardzo, bardzo dawna.
  • #18 21899560
    Kasek21
    Poziom 43  
    poza gwarancją jesty jeszcze rękojmia / niezgodność towaru -> zamiast korzystać z gwarancji wykorzystaj zobowiązania sklepu na gruncie prawa PL

Dysk bez etykiety nie posiada gwarancji/rękojmi czy czego tam chcesz. Po drugie skorzystania z rękojmi każdy sklep może odrzucić jeżeli będzie to dla niego za wysoki koszt lub kiedy to pierwsze zgłoszenie szkody więc to także trzeba mieć na uwadze.
  • #19 21899650
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Po drugie skorzystania z rękojmi każdy sklep może odrzucić jeżeli będzie to dla niego za wysoki koszt lub kiedy to pierwsze zgłoszenie szkody

O czymś takim nie słyszałem.
  • #20 21899657
    Kasek21
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    O czymś takim nie słyszałem.

A no widzisz.

Miałem tak dokładnie ostatnio przy zgłoszeniu uszkodzonej płyty do Komputronik'a.

Ich prawnik odmówił przyjęcia sprzętu na rękojmię bo to za duży koszt dla sklepu - płyta warta jakieś ~500zł. Ciii... xD

Niby pewnie można byłoby się przepychać z pomocą rzecznika Praw Konsumenta ale nie było ochoty, ani czasu - płyta została naprawiona na gwarancji i wróciła do użytkownika.
  • #21 21899693
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Ich prawnik odmówił przyjęcia sprzętu na rękojmię bo to za duży koszt dla sklepu

Ciekawe jak podstawa prawna takiego postępowania? Pewnie wymyślona bo
    Kasek21 napisał:
    Niby pewnie można byłoby się przepychać z pomocą rzecznika Praw Konsumenta ale nie było ochoty, ani czasu

i o to chodziło. Wiadomo, że w takiej sprawie do sądu klient nie pójdzie, bo Rzecznik Praw Konsumenta jest mediatorem ale o niczym nie rozstrzyga.
  • #22 21899709
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    Kasek21 napisał:
    Po drugie skorzystania z rękojmi każdy sklep może odrzucić jeżeli będzie to dla niego za wysoki koszt

Bzdura. Sprzedawca nie może odmówić rękojmi ze względu na wysoki dla niego koszt. Sprzedawca odpowiada za wady towaru przez dwa lata.
    Kasek21 napisał:
    lub kiedy to pierwsze zgłoszenie szkody

Druga bzdura. To klient wybiera czy chce skorzystać z rękojmi czy gwarancji.

Dodano po 10 [minuty]:

Kasek21 napisał:
    Miałem tak dokładnie ostatnio przy zgłoszeniu uszkodzonej płyty do Komputronik'a.

Ich prawnik odmówił przyjęcia sprzętu na rękojmię bo to za duży koszt dla sklepu

A Ty żeś to łyknął jak młody pelikan.
    Kasek21 napisał:
    płyta została naprawiona na gwarancji i wróciła do użytkownika.

Gwarancję udziela producent. Może jej wcale nie udzielić. Sprzedawca odpowiada przez dwa lata za wady produktu. Ciebie nie interesuje, czy sprzedawca odeśle produkt do naprawy gwarancyjnej do producenta, czy zrobi to w innym serwisie. A jak nie można naprawić, to ma obowiązek wydać nowy produkt o parametrach nie gorszych niż niesprawny lub zwrócić pieniądze.
  • #23 21899721
    Kasek21
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    A Ty żeś to łyknął jak młody pelikan.

No mogłem iść do rzecznika i przecież o tym napisałem.

Nie miałem czasu na takie zabawy.

Sklep tak duży jak Komputronik odmówił rękojmi i tyle w temacie, 99% skorzysta wtedy z naprawy gwarancyjnej bo nikomu nie będzie się chciało za tym ganiać.

Poza tym:
    Sprzedawca nie może odmówić rękojmi (odpowiedzialności za wady) tylko dlatego, że naprawa jest dla niego kosztowna, ale przepisy przewidują sytuacje, w których może odmówić konkretnego sposobu naprawienia szkody (np. wymiany na nowy), jeśli jest on nieracjonalnie drogi.

A właśnie chciałem skorzystać z rękojmi aby wymienili na nową xD
  • #24 21899739
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Kasek21 napisał:
    poza gwarancją jesty jeszcze rękojmia / niezgodność towaru -> zamiast korzystać z gwarancji wykorzystaj zobowiązania sklepu na gruncie prawa PL

Dysk bez etykiety nie posiada gwarancji/rękojmi czy czego tam chcesz. Po drugie skorzystania z rękojmi każdy sklep może odrzucić jeżeli będzie to dla niego za wysoki koszt lub kiedy to pierwsze zgłoszenie szkody więc to także trzeba mieć na uwadze.

Tak, a z czego to dokładnie wynika? W sensie...jaki przepis/paragraf z Kodeksu Cywilnego bądź Ustawy Konsumenckiej o tym mówi?
    Albo który przepis prawa wyklucza taką reklamację.

Nie czepiając się szczegółów jako tako tako - to rękojmi nie ma już od około 2 lat. Była nowelizacja przepisów i aktualnie obowiązuje "niezgodność towaru z umową".

Napiszę to setny raz - tak czy siak jest w tej kwestii masakra (jakiekolwiek reklamacje w PL).
  • #25 21899742
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Kasek21 napisał:
    Sklep tak duży jak Komputronik odmówił rękojmi i tyle w temacie, 99% skorzysta wtedy z naprawy gwarancyjnej bo nikomu nie będzie się chciało za tym ganiać.

A co kiedy producent udziela gwarancji tylko na 6 mc? To po tym czasie sprzedawca każe spadać na drzewo, bo jemu się nie opłaca?
    Kasek21 napisał:
    Poza tym:
    Sprzedawca nie może odmówić rękojmi (odpowiedzialności za wady) tylko dlatego, że naprawa jest dla niego kosztowna, ale przepisy przewidują sytuacje, w których może odmówić konkretnego sposobu naprawienia szkody (np. wymiany na nowy), jeśli jest on nieracjonalnie drogi.

Dlatego może oddać pieniądze.
    Kasek21 napisał:
    A właśnie chciałem skorzystać z rękojmi aby wymienili na nową xD

Wcale nie musieli wymieniać na nową. Sami mogli wysłać do producenta na naprawę gwarancyjną lub naprawić we własnym zakresie. Rękojmia nie oznacza, że sprzedawca musi wymienić towar na nowy.
  • #26 21899747
    Kasek21
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    Wcale nie musieli wymieniać na nową. Sami mogli wysłać do producenta na naprawę gwarancyjną lub naprawić we własnym zakresie. Rękojmia nie oznacza, że sprzedawca musi wymienić towar na nowy.

No to co wtedy za różnica dla zwykłego Kowalskiego czy korzysta z gwarancji, czy rękojmi?

Płyty nie wymienili na nową tylko naprawili więc dla mnie bez różnicy z jakiego to tytułu się stało!
  • #27 21899761
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Kasek21 napisał:
    maurycy123 napisał:

No to co wtedy za różnica dla zwykłego Kowalskiego czy korzysta z gwarancji, czy rękojmi?

Taka, że sprzedawca odpowiada przez dwa lata za wady produktu, a producent ile będzie chciał. Może to być pięć lat, albo do bramy, i się nie znamy.
    Kasek21 napisał:
    Płyty nie wymienili na nową tylko naprawili więc dla mnie bez różnicy z jakiego to tytułu się stało!

Czyli jak zgłosisz niezgodność towaru z umową, to odrzucą roszczenia, ale jak zgłosisz reklamację to przyjmą?
    A co jak gwarancja jest krótsza niż rękojmia (skrót myślowy niezgodności towaru z umową)?
  • #28 21899765
    Kasek21
    Poziom 43  
    Chciałem skorzystać z rękojmi aby wymieniono sprzęt na nowy - nie wymieniono tylko naprawiono więc dla mnie bez różnicy!
  • #29 21899769
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    płyta została naprawiona na gwarancji i wróciła do użytkownika.

Kasek21 napisał:
    Chciałem skorzystać z rękojmi aby wymieniono sprzęt na nowy - nie wymieniono tylko naprawiono

Podkreślenia moje.
    Kręcisz. Raz, że naprawiona w ramach gwarancji a potem, że naprawiono (w ramach rękojmi). W końcu jak było naprawdę?
  • #30 21899774
    Kasek21
    Poziom 43  
    Została zgłoszona na rękojmię aby wymienili na nową - nie wymienili na nową tylko naprawiali.

Czy to z tytuły rękojmi, czy gwarancji nie jest dla mnie ważne bo to w tym przypadku tożsame.

Płytę naprawili i wróciła do użytkownika.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy reklamacji dysku Samsung odrzuconej przez x-kom z powodu braku naklejki/etykiety informacyjnej. Uczestnicy wskazują, że etykieta zawiera numer seryjny i dane identyfikacyjne wymagane do obsługi gwarancyjnej, a jej brak zwykle oznacza utratę gwarancji producenta. Pojawiają się też uwagi, że etykieta mogła zostać zdjęta przy montażu radiatora lub odpadła, ale w przypadku nośników Samsung etykieta powinna być nienaruszona. W wątku poruszono alternatywę w postaci zgłoszenia do producenta bezpośrednio oraz możliwość skorzystania z odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru z umową zamiast gwarancji, choć część wypowiedzi podkreśla, że bez etykiety reklamacja może zostać odrzucona. Pojawia się również spór o różnice między gwarancją a rękojmią/niezgodnością towaru z umową oraz o warunki i czas trwania gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA