logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta Mk6 1.3 60 KM P0240 - katalizator czy druga sonda lambda?

belfort 08 Maj 2026 07:00 456 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy błąd P0420 w Fordzie Fiesta Mk6 1.3 wynika z uszkodzonego katalizatora czy z drugiej sondy lambda?

Jeśli pierwsza sonda faluje normalnie, a druga praktycznie ją naśladuje, to katalizator nie spełnia swojej roli i problemem jest raczej katalizator, nie druga sonda lambda [#21898821] Naprawa „na skróty” typu tulejka, emulator albo wycięcie katalizatora może co najwyżej zgasić CHECK ENGINE, ale nie naprawi układu i nie poprawi spalin [#21898829][#21899399] Przy diagnozie katalizator musi być dobrze rozgrzany, wydech szczelny, a na wyższych stałych obrotach druga sonda powinna pokazywać wyraźnie inne wartości niż pierwsza; samo sprawdzanie na zimno lub na wolnych obrotach może mylić [#21899750] Jeśli wkład katalizatora nie jest zapchany, tylko zużył właściwości katalityczne, sensownym rozwiązaniem jest jego wymiana na nowy [#21899399] Próba wypalania ma sens tylko wtedy, gdy katalizator jest zapchany, ale tu forumowicze bardziej podejrzewali zużycie lub uszkodzenie wkładu niż samą sondę [#21898897][#21898821]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21928470
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    Co do dźwięków to sprawdź czy na pewno dobrze dokręciłeś świece ;)
    Trzeba delikatnie, z wyczuciem, ale bez przesady w 2gą stronę...
    Chyba że dokręcałeś dynamometrem. Ale to też trzeba wziąć pod uwagę czy świeca ma uszczelkę płaską, czy zgniataną.

To cykanie trochę mi przypomina właśnie ucieczkę kompresji przez świece.
  • REKLAMA
  • #32 21928500
    belfort
    Poziom 4  
    >>21928470 dokręcałem ręcznie. Sprawdzałem, była trochę niedokręcona na 4 cylindrze, ale problem nie ustąpił. Może to wtrysk?

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

>>21928470 takie świece założyłem ngk tr5b-13
  • REKLAMA
  • #33 21928774
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    Widzę że one są w ogóle bezuszczelkowe, uszczelniają się na stożku.
    Przy tych świecach, gniazda powinny być idealnie czyste.

Świeca zapłonowa na białym tle, ujęcie z przodu
  • #34 21928780
    belfort
    Poziom 4  
    >>21928774 Takie były założone też wcześniej. Gniazda przedmuchałem przed wykręceniem i po wykręceniu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Forda Fiesta Mk6 1.3 60 KM z błędem P0420 związanym ze sprawnością katalizatora i drugiej sondy lambda. Z wykresów wynika, że pierwsza sonda pracuje prawidłowo, a druga kopiuje jej przebieg, co wskazuje na nieskuteczność katalizatora. Uczestnicy sugerują, że przyczyną może być zużyty lub wytopiony katalizator, ewentualnie nieszczelność wydechu, kolektor wydechowy albo problemy z zapłonem, które mogły uszkodzić kat. Omawiane są rozwiązania tymczasowe: tulejka dystansowa/emulacyjna, emulator sondy, filtr dolnoprzepustowy lub modyfikacja mapy, ale podkreślono, że to tylko usuwa CHECK ENGINE, nie naprawia emisji. Pojawia się też propozycja wypalenia katalizatora, jednak zaznaczono, że pomaga to rzadko i tylko gdy wkład jest drożny. W dalszej części wątku pojawiają się dodatkowe objawy: sporadyczne szarpanie przy redukcji, przydławienie silnika, możliwe przebicia na przewodach zapłonowych, wymiana świec i cewki oraz późniejszy błąd P0403.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA