logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FORD FIESTA 2004: Usuwanie błędu P420, ELM327, wymiana części, powiadomienie o niezapiętych pasach

krystiank01 12 Maj 2023 01:05 2499 9
REKLAMA
  • #1 20576800
    krystiank01
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Czy jest możliwość za pośrednictwem interfejsu diagnostycznego ELM327 wyprogramować błąd check engine P420 oznaczający "Catalytic converter system, bank 1" w samochodzie marki ford fiesta z roku 2004 1.3 duratec 8V? Otóż kontrolka jest ze mną już przez 60tys km i 4 lata i uważam, że pora się już z nią rozstać ponieważ w razie faktycznej awarii pojazd nie powiadomi mnie niej. Ewentualnie moje drugie pytanie to jaką część mogę wymienić w samochodzie zamiast januszować usuwając błąd z samochodu. Moje trzecie pytanie to czy mogę uruchomić za pośrednictwem wspomnianego wcześniej interfejsu powiadomienie o nie zapiętych pasach w samochodzie, dodam, że to wersja podstawowa samochodu z najskromniejszym komputerem.
  • REKLAMA
  • #2 20576983
    marcias
    Poziom 16  
    Ocena: 87
    Do wymiany sonda lambda lub sam katalizator (do zdiagnozowania na podstawie odczytów rzeczywistych), powiadomienie o zapiętych pasach to jest najprostszy mechanizm - 2 kabelki idące do sprzączki pasa, jak są zwarte to pika, jak się rozewrą po zapięciu pasa to przestaje, po pierwsze ustal w ogóle czy te kabelki idą pod fotelem do sprzączki pasa a jeśli tak to ustal co jest nie tak.

Wyprogramowanie kodów błędów to wyższa szkoła jazdy, ELMem tego nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 20577116
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3596
    Zabawa w omijanie systemu kontroli zapięcia pasów może się skończyć śmiercią lub kalectwem jak będziesz miał dzwona nie zapięty i zadziała poduszka
  • #4 20577145
    krystiank01
    Poziom 3  
    Jak chce to włączyć a nie wyłączyć wiem, że w niektórych jest pipkanie jak nie zapnie się
  • REKLAMA
  • #5 20584741
    krystiank01
    Poziom 3  
    >>20576983
    Witam. Jako, że jestem amatorem bank 1 oznacza pierwszą sondę lambda czyli tą za pokrywą zaworów tak?
  • Pomocny post
    #6 20584962
    Skolmi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Nie, bank 1 oznacza sondę dla wszystkich lub dla 1 i 2 cylindra (w Fordach z parowanymi sondami).
  • REKLAMA
  • #7 20591425
    krystiank01
    Poziom 3  
    Czy mogę w jakimś domowym sposobem zdiagnozować która to sonda?
  • Pomocny post
    #8 20591445
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5050
    Oczywiście że chodzi tu o drugą sondę.
    U ciebie jest tylko bank 1. Dwa banki są w autach z dwoma układami wydechowymi.
    Nie podałeś która sonda ale sprawność katalizatora mierzy sonda nr 2 czyli ta za katalizatorem.
    Raczej nie jest to jej wina a wina zużycia katalizatora.
    Pokaż odczyt z drugiej sondy lambda.
    Powinno być tam bogato czyli jakieś 0.8V na biegu jałowym i 0V przy schodzeniu z obrotów.
  • #9 20596608
    krystiank01
    Poziom 3  
    Wymiana sondy nic nie dała. Za to zauważyłem, że świece w samochodzie po odkręceniu mają kolor czarny co może mieć związek z zalewaniem się. I tu moje pytanie bo kompletnie nie wiem. Co należy zmienić w parametrach sondy programem ELM327 aby samochód się nie zalewał?

Dodano po 2 [minuty]:

Kolega tutaj ma identyczną sytuację: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3717398.html
  • #10 21396509
    krystiank01
    Poziom 3  
    Zamontowałem przedłużkę do sondy lambda i problem już nie występuje. Wcześniej jeszcze robiłem remont silnika, ale to nie pomogło, m.in. nowa UPG, uszczelki kolektorów, regeneracja głowicy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu P420 w Fordzie Fiesta 2004 1.3 Duratec 8V, oznaczającego usterkę układu katalizatora (bank 1). Bank 1 odnosi się do sond lambda obsługujących cylindry 1 i 2, a w tym modelu jest tylko jeden bank. Błąd P420 najczęściej wynika z zużycia katalizatora lub sondy lambda nr 2 (sonda za katalizatorem), której wymiana jednak nie zawsze rozwiązuje problem. Diagnostyka sondy i katalizatora powinna opierać się na odczytach napięcia sondy lambda (około 0,8 V na biegu jałowym i 0 V przy spadku obrotów). Próba wymazania błędu P420 za pomocą interfejsu ELM327 jest niemożliwa, gdyż programowanie kodów błędów wymaga zaawansowanych narzędzi. Wymiana sondy lambda nie poprawiła sytuacji, a czarne świece wskazują na zalewanie silnika. Zastosowanie przedłużki do sondy lambda oraz remont silnika (nowa UPG, uszczelki kolektorów, regeneracja głowicy) pomogły rozwiązać problem. W kwestii powiadomienia o niezapiętych pasach – system opiera się na prostym mechanizmie elektrycznym z dwoma przewodami do sprzączki pasa; włączenie takiego powiadomienia w podstawowej wersji komputera samochodu jest ograniczone, a omijanie systemu kontroli pasów jest niebezpieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA