logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06?

slawcio123 09 Maj 2026 22:30 270 11
REKLAMA
  • #1 21899922
    slawcio123
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z kuchenką mikrofalową LG MS-1983AL. Włącza się, ale nie działa wyświetlacz. Rozkręciłem i w module sterującym znalazłem spalony rezystor R06. Chciałem dokupić, aby wymienić, ale problem jest z odczytem kolorów pasków na rezystorze. Czy ma ktoś jakiś pomysł, żeby odczytać i dojść, jakie parametry ma ten rezystor i czy to tylko ten rezystor jest przyczyną, czy może być coś więcej uszkodzone? Rezystor uszkodzony zaznaczyłem na zdjęciu zieloną kropką. Bardzo proszę o pomoc.
    Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami i rezystorem C06/R06 zaznaczonym zielonymi kropkami Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami; zielona kropka wskazuje przypalony rezystor Płytka sterująca z elementami elektronicznymi, trzymana w dłoni; widoczne opisy i rezystory
  • REKLAMA
  • #2 21901126
    maxpayne17
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    W wykazie "ListParts" Rezystor R06istnieje pod kodem 0RD0102G608

LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06?

Prawdopodobnie to 1KOhm/0,5W, ale nie mam 100% pewności. Poczekaj Niech jeszcze ktoś się wypowie.

link do producenta

https://lgparts.com/products/0rd0102g608
  • #3 21901146
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2274
    Porównaj kolorystkę z rezystorem R04 z tego wykazu, ma takie same oznaczenie.
  • REKLAMA
  • #4 21901228
    slawcio123
    Poziom 4  
    A dziękuję bardzo za wypowiedź. Dzisiaj znalazłem elektronika, który mi odczytał, jaki to rezystor, i wlutował nowy, ale niestety to nie pomogło nadal wyświetlacz nie świeci. Czy może coś Wam przychodzi do głowy, co może jeszcze być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #5 21901313
    Telo
    Serwisant RTV
    Trzeba poszukać przyczynę, dlaczego się uszkodził, w jakim jest obwodzie i zmierzyć zasilania na płytce, czy procesor ma zasilanie, może masz zwarcie na jego zasilaniu i jest uszkodzony, jakaś przyczyna musiała być, jeżeli się tak spalił element.
  • #6 21901330
    slawcio123
    Poziom 4  
    Dzięki Telo za wypowiedź. Ja się na tym w ogóle nie znam. Byłem u elektronika i sprawdzał te elementy na module zasilającym, wlutował mi ten spalony rezystor i mówił, żeby spróbować, ale niestety nie hula:-(Ciężko kogoś znaleźć, żeby się tym zajął.
  • #7 21901334
    Telo
    Serwisant RTV
    slawcio123 napisał:
    Włącza się, ale nie działa wyświetlacz.

Opisz dokładnie, co się dzieje, działa wszystko, tylko nie świeci się wyświetlacz???
    Światło się zaświeci w środku?
  • #8 21901347
    slawcio123
    Poziom 4  
    Po włączeniu do sieci światło się zapala, talerz się kręci, górne przyciski w pierwszym rzędzie, jak się przyciśnie, słychać kliknięcie, i na dole w ostatnim rzędzie też reagują. Tam jest włączanie i wyłączanie, funkcjonuje. Wyświetlacz w ogóle się nie zaświeci. Jak się włączy i pracuje, to w drugim rzędzie też działają przyciski /-. Pokrętło na dole chyba też reaguje, bo jak przekręcę w prawo, to dłużej chodzi, a jak jest w lewo, to po krótkim czasie się wyłącza, to myślę, że to też funkcjonuje. Na wyświetlaczu nic się nie pojawia.:-(

Dodano po 1 [minuty]:

>>21901347
    Załączniki:
    • LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06? IMG_20260512_075621_170.jpg (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21901362
    Telo
    Serwisant RTV
    A jak na ślepo włączysz, to grzeje, pracuje, tylko wyświetlacz ciemny, tak?
    Włóż szklankę z zimną wodą i włącz, grzeje?
    Daj zdjęcie całego modułu, tam jest zamontowany wyświetlacz, czy jest osobno montowany?
  • #10 21901392
    slawcio123
    Poziom 4  
    Tak, telo sprawdziłem teraz z wodą, grzeje. Woda gorąca po podgrzaniu. Wyświetlacz ciemny. Wysyłam fotki. Dziękuję za Twój cenny czas;-)
    LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06? LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06? LG MS-1983AL - nie działa wyświetlacz, jaka wartość rezystora R06? Fragment płytki PCB z rezystorami, diodami i niebieskim kondensatorem; widoczne oznaczenia „6870W1A200B”. Płytka drukowana z transformatorami, kondensatorami i rezystorami na drewnianym blacie Zielona płytka PCB z wyświetlaczem 7‑segmentowym i dużym srebrnym pokrętłem na drewnianym tle

Dodano po 2 [minuty]:

Wyświetlacz jest wlutowany w module:-(
  • #11 21901547
    dziloo
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Jak widać tam są dwa mostki prostownicze, więc są co najmniej dwa napięcia zasilające moduł.
    Procesor zapewne ma zasilanie, a wyświetlacz nie. Uszkodzenie jest w rejonie zasilania.
    Czy ten Elektronik sprawdził półprzewodniki wokół tego rezystora?
    Czy ten rezystor nie polaryzuje czasem tej zenerki w pobliżu? Może jest uszkodzona- zwarta.
    Rezystor widzę wlutowany większej mocy. Przy zwartej zenerce może nie chcieć się dymić...
    Sprawdź jeszcze tranzystor Q07
  • #12 21901559
    Telo
    Serwisant RTV
    slawcio123 napisałem PW proszę odczytaj.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kuchenki mikrofalowej LG MS-1983AL, w której urządzenie włącza się, ale nie działa wyświetlacz. W module sterującym znaleziono spalony rezystor R06 i pojawiła się prośba o identyfikację jego wartości na podstawie pasków barwnych oraz o ocenę, czy uszkodzenie ogranicza się tylko do tego elementu, czy mogły ulec awarii także inne części układu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA