Cześć wszystkim, otóż mam taki problem z Seat Leon 2 2007 rok 1.9 TDI BXE 105 km i 250 Nm, od momentu kiedy go kupiłem, jako moje pierwsze auto, jak już nabrałem trochę więcej doświadczenia, zacząłem odczuwać, że to auto nie jedzie tyle, ile powinno na swoją serię. Robiłem różne testy itp., orientacyjnie zrobiłem pomiar mocy programem Kpower, wyszło - 80 km i 200 Nm, co byłoby, moim zdaniem, prawdopodobne, auto słabo się zbiera i ogólnie słabo jedzie. Zrobiłem testy w VCDS-ie grupy 003, 011 i 013. Wtryski największy odchyłek 1.32 mg/suw, co mieści się w normie. EGR - wartość zadana 270 mg/suw, a rzeczywista 445 mg/suw. Zrobiłem dynamiczny test na 3 niskie obroty do wysokich, jak i przy jeździe trochę bardziej dynamicznej 3-4-5 bieg. Moim zdaniem problemem jest przeładowanie turbiny, ale chciałbym zostawić to do oceny komuś, kto bardziej kojarzy temat. Wartość rzeczywista powietrza doładowania goni zadaną, zadana osiąga 2080 mbar przy 2100 obrotach, jednak rzeczywista leci dalej nawet do 2500 mbar, czyli nadwyżka ponad 400 mbar. Nie wiem, jak mam interpretować ten wykres, czy jest to rzeczywiście problem z turbiną? Geometria, gruszka, sterowanie podciśnienia? Proszę o pomoc z diagnozą tego problemu, ubytek mocy jest dosyć duży :/