logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po co monterowi sieci szelki w koszu wysięgnika, czy można wypaść?

domsat 13 Maj 2026 21:41 78 3
REKLAMA
  • #1 21902517
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Kilka dni temu obserwowałem pracę montera sieci na wysięgniku koszowym. Wysokość ok. kilka metrów, sieć wyłączona z napięcia. Monter był w szelkach z amortyzatorem i przypięty do balustradki kosza. Zdjęcia nie wypadało mi zrobić. Zastanawiam się, po co te szelki, czy z kosza można wypaść, balustradka nie jest przecież na wysokości kolan. Kiedyś pracowałem z kosza i żadnych szelek nie miałem, ale to było dawno. Dziś wg mnie to taki dupochron. Ja na balkonie np trzepię coś za balustradą i nie przy mam szelek przypiętych do haka w ścianie.
  • REKLAMA
  • #2 21902520
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 241
    Bhp, wymagania przy pracy na wysokości.
  • REKLAMA
  • #4 21902565
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    domsat napisał:
    Zastanawiam się, po co te szelki...
    Bo takie są przepisy.
    domsat napisał:
    ...czy z kosza można wypaść
    Owszem, można. A to poważny wypadek.
    domsat napisał:
    Kiedyś pracowałem z kosza i żadnych szelek nie miałem, ale to było dawno. Dziś...
    Nie wolno i prawdopodobnie dostałbyś "działę", albo w inny sposób "po uszach".
    domsat napisał:
    Ja na balkonie np trzepię coś za balustradą...
    To nie chwal się, tego też robić nie wolno. Poza naruszeniem zasad współżycia sąsiedzkiego oraz regulaminów wspólnot i spółdzielni, kłania się tu Art. 75 i Art. 145 K.W. Istnieje też możliwość zaskarżenia takiego "trzepiącego" wraz z dochodzeniem roszczeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA