logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Kuga I bezkluczykowy – pilot nie otwiera centralnego, GEM OK

sadek1979 14 Maj 2026 22:13 384 8
REKLAMA
  • #1 21903232
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1412
    Pacjent ford kuga I generacji - bez stacyjkowy . Centralny zamek nie reaguje na pilota tzn. nie otwiera nie zamyka . Błędów brak . Do tej pory sprawdzone bezpieczniki są ok . Baterie w kluczu też są dobre i pilot nadaje ( sprawdzone na testerze ) . Dodatkowo pilot działa bo wciśnięciu klawisza licznik się podświetla na czerwono więc sygnał idzie i jest właściwie odczytany . Kodowania kluczy nie trzeba robić . Moduł GEM suchy i czysty , moduł komfortu w bagażniku po lewej stronie również czysto i sucho. Jak pisałem błędów brak . Mam błąd w liczniku - błąd komunikacji - dotyczy że licznik nie widzi air bag . Czy to może powodować że central nie działa ?? Jak wysteruje z komputera przekażnik blokowania i odblokowania to słychać to w gem . Wiązki w drzwiach - przelotki całe . Nie znana historia auta bo to kolejne cudowne z za miedzy i stało jakiś czas . Może ktoś podpowie coś bo mi już pomysły się kończą .
    Dodam że z kluczyka zamyka i otwiera właściwie - bagażnik tez .
  • REKLAMA
  • #2 21904440
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Local bus communication signal 0-2V lower alt cur Ahm
    REV Reverse signal
    PKB Parking brake signal. This signal is grounded when parking break switch is closed. Floats otherwise
    SPD Vehicle speed signal. Generated from the Speedometer. Most likely this is the Vehicle speed sensor pulse line.
    ACC Power source (ACC). 11-14V when ignition switch ACC
    B+, +B Power source (Battery). 11-14V constant.
    CA+ Rear camera power supply
    V+, V- Rear camera display signal (composite?)
    MACC Microphone power supply (4-6V)
    MIN+, MIN- Microphone voice signal input
  • REKLAMA
  • #3 21904482
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3394
    A czy czasami nie słychać przekaźników w GEM jak klikasz pilotem, musisz pilota mieć za autem nie w środku.
  • REKLAMA
  • #4 21904511
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Jak pisałem przekazniki tylko słychać jak wysteruje komputerem . Co zauważyłem to że jak próbowałem zrobić adaptacje kluczy to otrzymałem komunikat
    moduły podane na liście mogą nie być zainstalowane w pojeździe ..
    następujące moduły mają nieprawidłowy VIN - RKE , RETM .
    Proszę wykonać instalację modułu programowalnego aby skorygować vin .

Nie wiem czy moja teoria jest słuszna ale chyba sytuacja była taka że ktoś zmienił moduł rke i nie dopisał vin . Po wciśnięciu przycisku w pilocie sygnał idzie do RKE ale vin niezgodny i reszta modułów go nie przetwarza .
    Dziś kolega ma podlcieć z serwisówką i zobaczymy czy uda się vin zmienić i sparować pilota . Ani autel ani delphi ani forscan nie daje rady .
    Może tu jest problem ????

podmiana gem nie pomogła - sytuacja dokładnie taka sama .
  • REKLAMA
  • #5 21904515
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ale jednak licznik wstaje jak pisałeś. Ciekawa usterka. Twoją teorię warto sprawdzić ale nie wiem czy IDS też sobie poradzi czy czasami nie trzeba będzie robić jakiegoś virgin.
  • #6 21904545
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Szczerze mówiąc trochę utknąłem z tematem . może IDS coś poradzi . Kolega podleci to jego sprzętem sprawdzimy . Nie wiem czy trop dobry ale nie mam innej koncepcji . Szkoda tylko że nie mam oryginału i bazuje na tym co mam .

po sprawdzeniu wszystkiego co tylko wiedziałem jak doszedłem do wniosku że vin i oprogramowanie się nie zgadza . Teraz teoretycznie podmienić softa i vin zmienić . Nie zamykam tematu bo walczę dalej i dam znaka .
    Załączniki:
    • Ford Kuga I bezkluczykowy – pilot nie otwiera centralnego, GEM OK 20260517_194236.jpg (7.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Kuga I bezkluczykowy – pilot nie otwiera centralnego, GEM OK Screenshot_20260517_212720_Google.jpg (394.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21905476
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Czy ktoś z Kolegów może podpowiedzieć jak to ogarnąć forscanem bo ponoć on najlepiej to robi .
  • Pomocny post
    #8 21905510
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Musisz mieć soft Forscan Beta bo zwykły nie ma aktualizacji a beta ma. Jak znajdziesz zainstalujesz to jest prosta kwestia , sam zobaczysz.
  • #9 21911388
    sadek1979
    Spec od samochodów
    piotrekwoj1 miałeś rację pobrany forscan beta i licencja pełna na rok załatwiła sprawę . Pobrany plik i na nowo dopisane klucze . Klucze te same dopisałem . Dla potomnych przypomnę że do kodowania min 2 klucze . Dziękuję za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Kuga I bez stacyjki centralny zamek nie reagował na pilota, mimo że pilot nadawał, baterie i bezpieczniki były sprawne, a z kluczyka oraz do bagażnika zamykanie działało poprawnie. Sprawdzone moduły GEM i komfortu były suche, bez błędów, a przelotki drzwiowe całe; wysterowanie z komputera potwierdzało pracę przekaźników w GEM. Podejrzewano problem z modułem RKE/RETM i niezgodnym VIN po wcześniejszej podmianie modułu, przez co sygnał z pilota był odbierany, ale nie był dalej przetwarzany przez resztę systemu. Ostatecznie rozwiązanie przyniósł Forscan Beta z pełną licencją: wykonano pobranie konfiguracji i ponowne dopisanie kluczy, co przywróciło działanie centralnego zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA