logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP ProBook 445 G9 – CPU spada do 0,4 GHz na baterii, BIOS czy płyta?

mooser 17 Maj 2026 18:06 102 2
REKLAMA
  • #1 21904922
    mooser
    Poziom 12  
    Ocena: 74
    Mam problem z laptopem HP ProBook 445 14 inch G9 (sprzęt jest jeszcze na gwarancji).
    Gdy odłączę zasilacz i komputer przechodzi na pracę z baterii, taktowanie procesora drastycznie spada i blokuje się na równo = 0,4 GHz. Po ponownym podłączeniu zasilacza wszystko wraca do normy i prędkość skacze powyżej 3 GHz. Restart komputera nic nie daje. Ustawienia zasilania w windows na baterii ma maksymalna wydajność.

Co już zrobiłem:
    Sterowniki i BIOS zaktualizowane (w tym przez HP Support Assistant).
    Konsultowałem się ze wsparciem HP – kazali zrobić przy wyłączonym komputerze - twardy reset (przytrzymanie przycisku Power przez kilkanaście sekund). To pomaga, ale tylko na chwilę, po kilku dniach problem wraca.
    Ciągłe robienie twardego resetu nie ma sensu. Czy spotkaliście się z czymś takim? Czy to błąd w BIOS/zarządzaniu energią, czy usterka płyty głównej?

Laptop jest na gwarancji, ale obawiam się, że serwis po prostu wymieni płytę na refabrykowaną, co niekoniecznie uśmiecha mi się przy nowym sprzęcie. Co radzicie – zgłaszać na serwis czy da się to ogarnąć programowo?

Zrzut ekranu Windows: „Zasilanie i bateria”, poziom baterii 97%, tryb „Najlepsza wydajność”
    Menedżer zadań Windows, karta Wydajność: CPU 0,40 GHz przy użyciu 38% na Ryzen 5 5625U
  • REKLAMA
  • #2 21904934
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 812
    To wygląda na problem programowy.
    Na początek przejrzałbym ustawienia zarządzania energią, zwłaszcza ustawienia dotyczące zasilania z baterii.
    Co to za aplikacja? Może to tylko jej błędne tłumaczenie.
    Sprawdź np. jakimś programem pokazującym ustawienia CPU, no CPU-Z.
    https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html.

Współczesne procesory mają tryby obniżania częstotliwości w celu obniżenia poboru mocy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21905150
    mooser
    Poziom 12  
    Ocena: 74
    Reset układu zasilania pomógł. Wyłączyłem komputer i przy włączeniu wcisnąłem F6+power kilka sekund.
REKLAMA