logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury?

yaro30 25 Sty 2019 13:31 4641 15
REKLAMA
  • #1 17729057
    yaro30
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam. Na etapie instalacji elektryki poprosiłem, żeby pociągnięto mi również podwójną skrętkę pod monitoring. Przewody wychodzą jak poniżej gdzie zaznaczone są czerwonymi kropkami. Nad wejściem jest zadaszenie nie zaznaczone na schemacie stąd jeden punkt jest przed wejściem. Pozostałe są na wysokości podbitki, czyli ok 3m. Chciałbym zacząć od 2 kamer i z czasem podpiąć pozostałe 3. Wiem, że rozmieszczenie nie jest idealne, ale założyłem, że 5 kamer na budynek to max i wyszło chyba w miarę optymalnie przy tym założeniu. Jaki system ze średniej półki polecili byście na taki układ. Chciałbym mieć możliwość wrzucania klatek z rejestracji ruchu w chmurę i ewentualnie maila z powiadomieniem.

• REKLAMA
  • #2 17736392
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Co do doboru sprzętu bardzo ogólnie, jest na forum szereg tematów gdzie takowy jest polecany. Wszystko zależy od budżetu. O konkretach zaś mówić nie sposób bo rysunek owszem ładny, ale nie wynika z niego zbyt wiele ( nie wiemy np gdzie są okna, nie wiemy w którą stronę mają patrzeć owe kamery ) Jedno co widać to to że 5 kamer umieszczonych w tych miejscach to trochę mało. W każdy punkt wypuszczono po dwie skrętki?
  • #3 17736945
    pawel1992xxx
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć,

Np. można zastosować rejestrator Hikvision DS-7608NI-I2 lub DS-7608NI-I2/8P z wbudowanym switchem, do tego kamery np. kopułowe 4MP DS-2CD2143G0-I lub tubowe 4MP DS-2CD2043G0-I.

Pozdrawiam.
  • #4 17737684
    yaro30
    Poziom 11  
    Tak, wszędzie są po 2. Widziałem kamerki od 8 stówek sztuka. No takie to trochę przerost formy na cele domowe. Zakładam do 500 max na kamerkę. Ten proponowany rejestrator też trochę przydrogi szczególnie, że do tego jeszcze dyski. Chciałbym się zmieścić tak żeby zacząć koło 2 tysięcy i potem stopniowo dokładać kolejne kamerki. Dodałem jeszcze szkic z oknami i z zaznaczeniem jak bym sobie ustawienie wyobrażał. Ze 2 tam by wypadały obrotowe więc takie gdzie nie widać w którą stronę są skierowane.

• #5 17737701
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Pozbawione sensu - po co montujesz kamery - by obserwować sąsiada czy mają pilnować Twojej posesji?
    Skoro IP za drogie to masz chociażby TurboHD od Hika, CvI od BCS/Dahua...
    Nie kupuje się NVR z wbudowanym switchem POE.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17738494
    suworow
    sosarek napisał:
    Pozbawione sensu - po co montujesz kamery - by obserwować sąsiada czy mają pilnować Twojej posesji?

Patrząc na okablowanie wydawało się że już bardziej tego nie można tego sp...... A jednak :(
    Pierwszy rysunek nie chronione strefy podejścia
    Drugi -na zachętę propozycja rozmieszczenia trzech kamer i strzałka sugerująca gdzie najlepiej przenieść kamerę np 1. Kolejne trzy to zadanie dla kolegi :)
    Założyłem że nie da się dokablować tego jednego narożnika

• #7 17738518
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Przy sześciu
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17750455
    yaro30
    Poziom 11  
    No może nie widać tu całej sytuacji, ale tak, żeby przejść na godzinie 11 trzeba by przejść przez działkę sąsiada. Godzina 7 podobnie. 3 rzeczywiście jest luka. Umieszczanie jednak 3 kamer na garażu wydaje mi się przesadne. Zadaniem tych kamer ma być głównie danie do myślenia potencjalnemu łobuzowi, czy aby na pewno warto. Inny założy po prostu kominiarkę i twarzy tak czy siak się nie zobaczy a jak zrobi dobry wywiad będzie wiedział ile ma czasu na buszowanie w środku. Nie oszukujmy się, kamery nie odstraszą profesjonalisty. Tak sobie myślę, że zbyt duża ich ilość może wręcz jakiegoś ciekawskiego przyciągnąć. Aspekty technologiczne to tylko część zabezpieczenia. Dodam jeszcze, że te pola widzenia kamery oznaczyłem umownie. Jeśli nie widać w którą stronę jest zwrócony obiektyw nie jest pewne co kamera widzi. nawet kiedy widać jak jest zwrócona też nie dla każdego jest oczywiste jak szeroko widzi.
  • REKLAMA
  • #9 17750512
    suworow
    Podsumowując kolegi wywód:
    5 kamer nie przyciągnie uwagi potencjalnego włamywacza ale już 6 tak.

Nie ma sensu kierować obiektywów kamer z pewną logiką, skoro i tak nie wiadomo gdzie one patrzą.

Złodzieje nie chodzą przez działki sąsiada, a profesjonaliści chodzą w kominiarkach.

yaro30 napisał:
    Zadaniem tych kamer ma być głównie danie do myślenia potencjalnemu łobuzowi, czy aby na pewno warto.

Takie zadanie spełni równie dobrze atrapa!
  • #10 17750768
    yaro30
    Poziom 11  
    Miałem na myśli to, że można by tu spokojnie dać po kamerce na każdym rogu budynku żeby mieć całkowite pokrycie, ale to nie Fort Knox, więc trzeba jakoś wyważyć potrzeby względem kosztów. Przyjąłem, że 5 kamer wystarczy do tych moich potrzeb. Kwestia teraz, jakie to by miały być kamery, żeby to funkcjonowało z uwzględnieniem przesłanego szkicu. Na kamery budżet mam ok 5 stówek na sztukę. Na początek jednak chcę jedną nad wejście. Kable, poza wejściem i garażem gdzie wychodzą pionowo w dół, w pozostałych punktach wychodzą ze ścian budynku.
  • REKLAMA
  • #11 17750807
    suworow
    yaro30 napisał:
    Kwestia teraz, jakie to by miały być kamery, żeby to funkcjonowało z uwzględnieniem przesłanego szkicu.

Według przesłanego szkicu zaprezentowanego w #4 tak jak pisałem wcześniej najlepiej sprawdzą się atrapy. Aby dobierać kamery trzeba wiedzieć co z jaką szczegółowością mają obserwować. Wtedy można zastanowić się gdzie dać nieco droższe z regulacją ogniskowej. lepszym doświetlaczem, a gdzie np wystarczą tańsze bez regulacji tak by na koniec zamknąć się w planowanym budżecie.
  • #12 17785445
    yaro30
    Poziom 11  
    Teraz się połapałem, że na PoE wystarczy jeden kabel. Ja mam wszędzie powyprowadzane 2 więc jest możliwość w dłuższej perspektywie zamontowania 2 kamer obok siebie, skierowanych w inną stronę. To by chyba załatwiało problem dziur, które wymuszał układ gdyby było po jednym kabelku. Nie wiem co mówią przepisy, ale podejrzewam, że sąsiedzi nie byli by zachwyceni gdyby jakaś kamera była skierowana na ich działki. Proszę zatem o sugestie, jak poprawić przedstawiony układ, aby nie była to tylko atrapa ;) Rozszerzam trochę widok żeby lepiej naświetlić sytuację. Skala nie najlepsza. Odległość do najbliższego domu po lewej to ok 30m więc jest trochę przestrzeni.

[/syntax]
  • #13 17795679
    suworow
    yaro30 napisał:
    Ja mam wszędzie powyprowadzane 2

A na rysunku są w niektórych miejscach po 2 kropki a w innych jedna. Zaraz się okaże, że i w narożniku gdzie nie ma żadnej kropki też są kable. Zdecyduje się kolega na jakąś wersję i sprawdzi te kable czy aby na pewno są to dwie skrętki :)
  • #14 17795697
    yaro30
    Poziom 11  
    Potwierdzam wszędzie są 2, jak to się okazało z mojej niewiedzy, a że elektryk, który to montował nie protestował to mogę tylko podejrzewać, że taka opcja bardziej mu się kalkulowała bo nie sądzę, żeby nie wiedział, że po jednej skrętce starczy na PoE :) Dziś się nawet miałem okazję przyjrzeć przy Castoramie, jak takie dwie kamerki wyglądają jedna koło drugiej i było całkiem zgrabnie, bo mieli zamontowane jakieś nieduże.
  • #15 17795754
    suworow
    I dobrze że wyprowadził po dwie bo ma teraz kolega pole manewru. Rzeczywiście nie wyprowadził na ten jeden róg czy po prostu zginęły przy robieniu podbitki?
    Podbitka dużo wystaje? nad tym tarasem jest jakieś zadaszenie? Da się podbitką przeprowadzić kabel na przód? Gdzie są rynny. Może jakieś zdjęcia?
  • #16 17798810
    yaro30
    Poziom 11  
    Podbitka niewiele wystaje. Kabelki wychodzą jak na fotkach niżej. Fotki robione od wejścia zgodnie z ruchem wskazówek. Na ostatnim punkcie, czyli po prawej od wejścia już wisi plastik ;) Poza punktem nad drzwiami reszta robiona z dwóch ujęć, żeby lepiej widać.
    Ostatnia fotka to widok na drogę przed domem.

Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury? Jakie kamery i system monitoringu do domu z opcją chmury?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kamer i systemu monitoringu do domu z opcją chmury. Użytkownik planuje zainstalować pięć kamer, zaczynając od dwóch, z możliwością późniejszego rozszerzenia. Wskazano na potrzebę rejestratora, który umożliwi przesyłanie klatek do chmury oraz powiadomienia mailowe. Uczestnicy forum sugerowali różne modele, w tym rejestratory Hikvision DS-7608NI-I2 oraz kamery kopułowe i tubowe 4MP. Podkreślono znaczenie odpowiedniego rozmieszczenia kamer oraz ich funkcji odstraszających. Wskazano również na budżet, który wynosi około 500 zł za kamerę, z całkowitym kosztem systemu nieprzekraczającym 2000 zł. Użytkownik dodał, że wszystkie punkty mają wyprowadzone po dwie skrętki, co daje możliwość elastycznego montażu kamer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA