logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 5652 - Zacina papier, nie dochodzi do czujnika, co zrobić?

-kosek- 26 Gru 2005 23:15 2352 3
  • #1 2118079
    -kosek-
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam !!
    Zanim się zdecydowałem napisać, przeczytałem kilka postów ale nie znalazłem mojego Przypadku. Mam problem tego typu z w/w drukarką. Po wydaniu polecenia print "łapczywie" pobiera papier ale wciąga go tylko jakieś 4-5 cm i pojawia się komunikat zacięcie papieru miga także kontrolka od papieru. Po zdjęciu modułu drukowania dwustronnego widzę że papier nie dochodzi do drugiego czujnika opt (tego na górze). Następnie przyciskam przycisk przy migającej diodzie od papieru wtedy karetka stojąca z lewej strony jedzie na przeciwną i wraca a po tym manewrze nie oddaje papieru tylko wykonuje gwałtowny krótki ruch kartką w przód i w tył. Po włączeniu power zdażało jej się także pobrać kartkę do połowy bez polecenia print i się zatrzymywała. Nie wiem co jest grane. Czujniki przedmuchiwałem spr. powietrzem. Co jeszcze spróbować?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 2132661
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Wyczyść rolki pobierania i transportu.
  • #3 2134751
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Możliwe że problem tkwi gdzie indziej spróbuj wyjąc głowice i zobacz czy drukrka porawnie zachowuje się bez najpierw jednej póżniej drugiej głowic. Jesli nadal łapczywie pobierze katrkę po załączeniu - uszkodzona jest elektronika drukarki i nic na to nie poradzisz jeśli będzie poprawnie upominać się o papier spóbuj pożyczyć gdzieś pojemnik aby wykluczyć jego wpływ na dzialanie drukarki. A te drukrki mają system autodiagnostyki atramentów po otwarciu klapy głowica powinna wysunąć się na pozycje odpowiadjącą stanowi atramentów. Powodzenia.
  • #4 2134890
    -kosek-
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuje Wam za okazaną troskę i zainteresowanie!!
    Sytuacja wygląda następująco: po wyjęciu głowicy czarnego karetka kilka razy wjeżdza i wyjeżdża do stacji serwisowej i óżniej zatrzymuje się wpozycji "zmiany tuszy", natomiast po wyjęciu koloru grzeje na przeciwną stronę do stacji i zapala kontrolkę brak papieru, lecz nie czyni ruchu by go pobrać.
    Już chyba prędzej zrozumie teściową jak tą drukarkę!!! ;-)

rolki poboru i transportu czyściłem, ale dzięki z szczegół

Dodano po 12 [minuty]:

jeszcze dodam że zanim zapali kontrolkę od papieru to sprawdza to czujnikiem na karetce (choroba tego nie czyściłem )

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Czujnik wyczyszczony na karetce i .... nic dalej to samo
    ale zauważyłem pewną prawidłowość (bądź nieprawidłowość)
    Karetka dojeżdżając do lewej strony zmienia pozycję części mechanizmu poboru papieru. Może czyni to za wcześnie lub za póżno? Może wysokość poruszania się karetki ma tu wpływ? Sprawa robi się ciekawa. Proszę o spostrzeżenia.
REKLAMA