logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo XC60 2.4 D4 2015 Polestar – buczenie klimatyzacji przy kierowcy

Krisb266 23 Maj 2026 11:26 102 2
REKLAMA
  • #1 21908602
    Krisb266
    Poziom 2  
    Samochód Volvo XC60 2.4 D4 2015 r., wgrany POLESTAR fabryczny na 220 KM, pełen serwis Volvo: od jakiegoś czasu borykam się z problemem buczącej klimatyzacji w kabinie kierowcy, aktualnie wymieniona sprężarka klimatyzacji na nową, zawór rozprężny, napinacze i nowe rolki, rolka alternatora, kilkukrotnie sprawdzany i wymieniany olej wraz z czynnikiem, brak nieszczelności, a buczenie nadal się pojawia, sprawdzałem w podobnym Volvo XC60 2.4 D5 2014, tam cisza i spokój, sprawdzany u kilku mechaników, każdy rozkłada ręce, może ktoś spotkał się z podobnym problemem i coś podpowie, jest to bardzo upierdliwe, szczególnie przy małych prędkościach.
    Kiedy dokładnie pojawia się to buczenie - tylko przy włączonej klimatyzacji AC, czy też na samym nawiewie; na postoju czy również w czasie jazdy; zmienia się przy obrotach silnika, sile nawiewu, temperaturze albo obiegu zamkniętym?
    Buczenie pojawia się z nawiewów, nasila się, gdy zwiększają się obroty silnika, bardziej są słyszalne w kabinie kierowcy niż na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #2 21908878
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3388
    Poszukaj czegoś luźnego nie koniecznie związanego z klimatyzacją. Ja tak szukałem w maździe a okazało się że rurki od paliwa dawały dziwny dźwięk bo wyrobione były uchwyty na grodzi od ich mocowania.
  • #3 21909305
    Krisb266
    Poziom 2  
    popatrzę dzięki
REKLAMA