logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Antara: Zamiana CD30 MP3 na CD40 USB - czy wyświetlacz będzie działał poprawnie?

Pyzaczek 27 Maj 2026 08:03 123 4
REKLAMA
  • #1 21910795
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Mam opla Antarę i radio CD30 MP3 z wyświetlaczem GID. Chcę zamienić radio na CD40 USB. Czy po zamianie wyświetlacz będzie działał poprawnie (spalanie, temperatura, BC itd.)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21910887
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @Pyzaczek
    Tak, po wymianie radia na CD40 USB Twój wyświetlacz GID będzie nadal poprawnie obsługiwał wszystkie funkcje komputera pokładowego (BC, spalanie, temperatura).
    Wyświetlacz GID (Graphic Info Display) jest autonomicznym modułem, który zbiera dane o spalaniu czy temperaturze bezpośrednio z szyny CAN samochodu, a nie z radia. Radio pełni jedynie rolę pośrednika w sterowaniu – przyciski na panelu CD40 USB lub sterowanie z kierownicy pozwolą Ci na bezproblemowe poruszanie się po menu komputera pokładowego

Jak to zawsze w życiu bywa i tu jest pewne "ale":
    Wylogowanie starego radia:
    - Przed demontażem musisz „wylogować” swoje obecne CD30 MP3 za pomocą komputera diagnostycznego (np. OP-COM lub TECH2), używając swojego kodu Security Code (z karty Car Pass). Jeśli tego nie zrobisz, wyświetlacz zapamięta stare parowanie.

Stan nowego radia:
    - Zakupione radio CD40 USB musi być w stanie wylogowanym (czyszczonym) przez poprzedniego właściciela. Jeśli kupisz radio "niewylogowane", dopasowanie go do Twojego auta będzie wymagało zaawansowanej elektroniki i odczytu pamięci EEPROM.

Zalogowanie nowego radia:
    - Po fizycznym montażu CD40 USB, należy je zalogować do Twojego auta i sparować z wyświetlaczem GID przy użyciu tego samego kodu Security Code.
    Konfiguracja wariantów programowych (Code Index): W nowym radiu należy ustawić odpowiednie indeksy kodów dostosowane do Opla Antary, aby komunikacja na linii kierownica-radio-wyświetlacz przebiegała bez błędów.
  • REKLAMA
  • #3 21910912
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Pierwszy raz zdarza mi się otrzymać tak wyczerpującą odpowiedź - bardzo dziękuję.
    Napisz jeszcze czy gdyby mi się zachciało wymienić kiedyś wyświetlacz na CID to również będzie O.K.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21910929
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @Pyzaczek
    Tak, po zmianie na wyświetlacz CID (kolorowy) wszystko również będzie działać idealnie, pod warunkiem zachowania tej samej procedury elektronicznej (wylogowanie starego i zalogowanie nowego ekranu).
  • #5 21918715
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Zrezygnowałem z zakupu radia CD 40 USB
REKLAMA