logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston Lydos Eco 80 3201887 – migają diody 60/70/80, a woda jest

martines79 01 Cze 2026 08:11 267 5
REKLAMA
  • #1 21913423
    martines79
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mam podgrzewacz wody ARISTON Lydos Eco 80 3201887 1.8 kW.
    Dzisiaj rano zaczęły migać wszystkie diody, zrobiłem mu diagnostykę wg instrukcji, zaczęły się świecić diody 60' 70' 80', co wg instrukcji oznacza pracę bez wody. Ale woda jest, mało tego, grzeje ją, bo leci gorąca. Ale sąsiadka mówiła, że wczoraj 3 razy ZWiK wyłączał wodę, bo jakaś awaria była. Wyłączałem go na pół godziny, po włączeniu do prądu i restarcie znowu pokazuje błędy. Co może być przyczyną?
    Po tych wyłączeniach wody odpowietrzałeś/napełniałeś go na nowo - tzn. po odkręceniu ciepłej wody leciał równy strumień bez „prychania” powietrzem?
    Prychał, ale potem zaczęła lecieć równym strumieniem.
    Poza miganiem diod dzieje się coś jeszcze: słabsze ciśnienie ciepłej wody, bulgotanie w bojlerze, kapanie z zaworu bezpieczeństwa albo jakieś nietypowe dźwięki?
    Nic poza tym się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21913476
    madyd
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Ile podgrzewacz ma lat? Był wykonywany przegląd, wymiana anod, odkamienianie? Woda jest twarda?
  • REKLAMA
  • #3 21913569
    martines79
    Poziom 10  
    Ok. 5 lat. Nigdy nic nie było przy nim robione. Nie wiem jaka jest woda, nigdy nie sprawdzałem.
    Wymienię grzałkę z anodą, może pomoże, już zamówiłem. Tylko zastanawia mnie, dlaczego pokazuje brak wody wg błędów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21914015
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 110
    martines79 napisał:
    Ale woda jest, mało tego, grzeje ją, bo leci gorąca.

Grzałka działa jak leci gorąca woda więc co da wymiana ?
    Z tego co pamiętam grzałka jest razem z anodą w jednym korku a wpływa tylko czy też zabezpiecza przed korozją.

Raczej czujnik ciśnienia wody do wymiany bo to on informuje o braku wody.
  • REKLAMA
  • #5 21914398
    martines79
    Poziom 10  
    Wymiana grzałki z anodą rozwiązała problem. Sprawdziłem, piec miał 3,5 roku. Zaskoczyła mnie ilość kamienia, którą wyciągnąłem z pieca, była ogromna. Grzałka wyglądała jak na zdjęciu
    Zardzewiała grzałka z bojlera z anodą, leżąca na drewnianym blacie
  • #6 21914399
    martines79
    Poziom 10  
    Wymiana grzałki z anoda
REKLAMA