logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark Ultimate 7i Win - jak ponownie wgrać system po skasowaniu Windows?

SiTo891 01 Cze 2026 18:19 93 1
REKLAMA
  • #1 21913813
    SiTo891
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam tablet Lark Ultimate 7i Win. Nie stety moje dzieci skasowały w nim system i próbowałem czego mogłem i nie mogę na nowo wgrać tam systemu. Czy ktoś może mi pomóc w jakiś sposób? Jeśli napisałem w złym temacie to przepraszam. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
    Co dokładnie teraz dzieje się po włączeniu tabletu - pokazuje się BIOS/UEFI, jakieś recovery, czarny ekran czy komunikat o błędzie?
    Włancza się UEFI Shield 2.0.
    Co już próbowałeś zrobić, żeby wgrać system, i na jakim etapie pojawia się problem albo jaki komunikat wyskakuje?
    Próbowałem z Win 8.1 32-bit zwykły i z Bing oraz Windows 10 32-bit i Win 10 Tiny10, ale bez skuteczności. Za każdym razem wywal komunikat, że za mało miejsca na dysku albo że komunikat 0x80300002.
  • REKLAMA
  • #2 21913830
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @SiTo891
    Główną przyczyną Twoich problemów jest to, że tablet Lark Ultimate 7i Win posiada zaledwie 16 GB pamięci wbudowanej eMMC (a niektóre wersje nawet tylko 8 GB). Standardowy instalator Windows 10 lub 8.1 wymaga minimum 16-20 GB czystej przestrzeni i stąd bierze się błąd braku miejsca oraz kod 0x80300002, oznaczający problem z przygotowaniem partycji na tak małym dysku.
    Dodatkowo tablet ten posiada specyficzny, 32-bitowy bootloader UEFI, co oznacza, że instalator przygotowany w standardowy sposób po prostu się nie uruchomi.

Bez tego kroku nie uda się przeprowadzić instalacji, ponieważ tablet posiada tylko jeden port microUSB, a w trakcie instalacji nie będzie działał dotyk. Potrzebujesz:
    - Hub USB (rozdzielacz), klawiaturę i myszkę na USB.
    - Pendrive (minimum 8 GB/16 GB).
    - Przejściówkę OTG (microUSB -> USB - by podłączyć pendrive).

Zwykły Windows pobrany przez Media Creation Tool nie zmieści się na dysku lub zgłosi błąd.
    Najlepszym wyborem dla tego tabletu jest fabryczny Windows 8.1 z technologią WIMBoot lub zmodyfikowany Windows 10 (np. Tiny10 32-bit), ale odpowiednio wgrany na pendrive.
    Pobierz darmowy program Rufus na sprawnym komputerze.
    Podepnij pendrive i wskaż pobrany obraz ISO systemu (musi być wersja 32-bit / x86).
    Bardzo ważne: w Rufusie zmień schemat partycjonowania na GPT, a układ docelowy na UEFI (bez CSM).
    Sformatuj pendrive w systemie plików FAT32 (jest to wymóg konieczny, aby 32-bitowe UEFI w Larku w ogóle zobaczyło instalator).

Jeżeli instalator ruszy, ale w oknie wyboru dysków nadal pojawia się błąd partycji lub brak miejsca, musisz całkowicie wyczyścić pamięć tabletu:
    - Na ekranie wyboru języka lub wyboru dysków naciśnij na klawiaturze kombinację Shift + F10. Otworzy się czarne okno wiersza poleceń.
    - Wpisz następujące komendy, każdą zatwierdzając klawiszem Enter:
    a) diskpart list disk (zobaczysz listę dysków; dysk tabletu to zazwyczaj Dysk 0),
    b) select disk 0 (upewnij się, że wybierasz dysk wbudowany eMMC, a nie pendrive),
    c) clean (całkowicie wymaże stare, uszkodzone partycje),
    d) convert gpt,
    e) exit.

I możesz instalować system.
REKLAMA