logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWP 127300W po kilku sekundach pokazuje 1,0 i kończy program

pawel_wzts 01 Cze 2026 18:30 171 11
REKLAMA
  • #1 21913819
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam problem z pralką Electrolux EWP 127300W. Pralka podczas pracy, chyba na początku programu, na wyświetlaczu, na którym pokazuje czas do zakończenia, wyświetliła 1, potem zero i zaczęła sygnalizować (dźwięk) koniec programu. Woda w pralce, drzwi zablokowane. Wyłączyłem, wylałem wodę, odblokowało drzwi, wyciągnąłem pranie. Próbowałem ją włączyć, ale na jakikolwiek program bym nie przełączył, efekt taki sam - pralka zaczyna pobierać wodę i po paru sekundach 1, 0 i koniec programu.

Rozebrałem blat, wymontowałem hydrostat, przedmuchałem jego rurkę (raczej była drożna), wyczyściłem filtr (był trochę zapchany), wyczyściłem syfon na odpływie. Podłączyłem wszystko - pralka działa. Pierwsze pranie OK. Drugie - ten sam problem - 1, 0 i koniec prania. Wylałem wodę, odblokowałem drzwi i zostawiłem pralkę odłączoną od sieci na dwa dni. Dziś chciałem sprawdzać dalej. Zdjąłem blat, ale pralka działa, syntetyki - OK. (Po paru minutach wyłączyłem), wypompowanie wody - OK, płukanie - OK. No i jestem w kropce. Bo zapewne jak zacznę normalne pranie, to może z łaski jedno zrobi.
    Czy ktoś ma pomysł, z czym jest problem?

Czy przy tym „1, 0 i koniec” pojawia się jakiś kod błędu albo migają konkretne kontrolki (jeśli tak, to które i ile razy)?
    Nie pojawia się żaden kod błędu ani nie migają.
    Czy sprawdzałeś, czy to samo dzieje się na pustej pralce i na każdym programie osobno - szczególnie samo odpompowanie/wirowanie oraz zwykłe pranie - i w którym dokładnie momencie cyklu pralka przerywa?
    Jak błąd zaczyna występować, to dzieje się to na pustej i pełnej pralce, na każdym programie. Nawet na odpompowaniu wody.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21913868
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    >>21913826 No tak. O tym nie napisałem wcześniej. Próbowałem włączyć tryb serwisowy różnymi kombinacjami przycisków podczas włączania (przede wszystkim stat opóźnienie) i niestety nic z tego. Nie wchodzi do trybu serwisowego :(
    Naciśnięcie Start Super szybkie i włączenie programu też nie działa.
  • #4 21914048
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Odłącz wszystkie przewody od grzałki i spróbuj uruchomić tryb serwisowy.
  • #5 21914368
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    Po odpięciu obu przewodów zasilających grzałki tryb serwisowy pozwolił się włączyć i zaczął wyświetlać C01. Jak jeszcze odpiąłem przewody od czujnika, to zaczął wyświetlać na zmianę C01 i E71. Po podłączeniu przewodów - trybu serwisowego brak.
    Zacznę więc robić normalne pranie, aby doprowadzić ją do problemów z kończeniem programu i wtedy jeszcze spróbuję wejść w tryb serwisowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21914407
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Odłączyłeś wszystkie 3 przewody od grzałki? Czujnik temperatury nie ma tu nic do rzeczy. Trzeba kręcić pokrętłem wyboru programów by uzyskać kod błędu i będzie to E - - a nie C bo to tylko dana funkcja w trybie serwisowym. E71 wystąpił bo odłączyłeś czujnik temperatury. Coś mi się wydaje że będziesz miał grzałkę do wymiany.
  • #7 21914458
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6912
    Do wykonania dwa podstawowe pomiary grzałki... było to już na forum dziesiątki razy.
  • #8 21914494
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    No to po kolei. Po wejściu w tryb awaryjny, po odpięciu grzałki (nie ma znaczenia, czy odłączę tylko dwa zasilające przewody, czy także masę) po przełączeniu na pierwszy program wyświetla C01, a potem robi test wszystkich lampek.

Przełączanie programatora dalej powoduje wyświetlenie C02, C03,… i tak dalej do ostatniego, czyli C14. Przejście z powrotem na wyłączenie powoduje wyświetlenie „ELE”. Nie ma żadnego Exx.

Zmierzyłem grzałkę - ma 32 Ω, co wydaje się w miarę OK, przyjmując jej moc za 1750W (U^2/P). Nie ma też przebicia do masy - rezystancja z masą to około 1MΩ (zakładając, że mój miernik przy takich wartościach wskazuje w miarę poprawnie).
  • Pomocny post
    #9 21914564
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6912
    pawel_wzts napisał:
    Nie ma też przebicia do masy

Jak nie ma, jak ma, sam piszesz, ze wychodzi pomiar 1MΩ
  • #10 21915161
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    No dobra. Wygląda na to, że masz rację. Zakładałem, że 1 MΩ to nie przebicie, ale błąd miernika, bo gdybym miał przebicie do masy, to wywalałoby mi różnicówkę. Ale ta pralka ma chyba inne zabezpieczenie i po prostu nie włącza mi w ogóle grzałki w takim przypadku.
    Zrobiłem inny test. Starałem się doprowadzić ją jeszcze raz do błędu. Niestety zrobiła cały program bez zatrzymania. Zauważyłem jednak coś innego. Wyglądało na to, że nie grzał wody. Jak sprawdzałem napięcia na grzałce, cały czas było 0 V. Puściłem jeszcze raz program i zwiększyłem temp do 80 st C. Zwiększył czas programu. Ale woda dalej zimna. Sprawdziłem więc jeszcze czujnik temperatury. Wygląda OK. W temperaturze pokojowej ma 4,8 kΩ, po włożeniu do bardzo ciepłej wody spada do 1,5 kΩ.
    Ale wyciągnąłem grzałkę i chyba już nie ma wątpliwości - czarne plamy z tego co sprawdzałem to właśnie objaw przebicia.
    Zamawiam więc nową grzałkę.
    Dam znać jaki będzie efekt.
  • #11 21915307
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Po jakim upływie czasu od rozpoczęcia programu prania mierzyłeś zasilanie grzałki?
  • REKLAMA
  • #12 21917641
    pawel_wzts
    Poziom 12  
    No to wracam do tematu.
    Pomiary napięcia na grzałce robiłem kilka razy co jakiś czas, zaczynając od zakończenia uzupełniania wody. Ale to już nie ważne, bo przyszła nowa grzałka.
    Grzałka zamontowana. Pralka była odłączona przez parę dni od zasilania, więc wszystko się ładnie poresetowało.
    Po wymianie grzałki wszystko hula. Pierze, grzeje (zaczyna grzać jakieś 7 minut od startu), nie zakańcza programu w trakcie.
    Dziękuję za pomoc. Podziękowania poszły.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWP 127300W po kilku sekundach od startu programu kończyła cykl, wyświetlając 1,0 i sygnalizując koniec programu, mimo że w bębnie pozostawała woda i drzwi były zablokowane. Sprawdzone zostały hydrostat, drożność rurki, filtr oraz syfon odpływu. W trybie serwisowym po odłączeniu przewodów grzałki pojawiały się kody C01–C14, a po odpięciu czujnika temperatury także E71. Pomiar grzałki wykazał około 32 Ω oraz około 1 MΩ względem masy, co wskazywało na przebicie do obudowy. Po wymianie grzałki pralka zaczęła poprawnie grzać wodę i wykonywać pełne programy bez przedwczesnego kończenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA