logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master II 2010 - klima przestaje chłodzić podczas jazdy, co sprawdzić?

kisiol 02 Cze 2026 18:24 237 3
REKLAMA
  • #1 21914418
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 469
    Witam. Mam priblem z klimatyzacją renault master 2 2010r.
    Auto posiada klimatyzacją manualną czyli tylko guzik AC, wymieniłem wszystkie podzespoły, sprężarkę, parownik, skraplacz osuszacz, zawór rozpręzny, rurki , wszystko nowe. Klimatyzacją szczelna sprawdzana hydrogenem, czynik nabity 750g + 100ml oleju. Po odpaleniu klima startuję zaczyna chodzić, ale podczas zwiększania obrotów moc klimy słabnie a podczas jazdy przestaje całkowicie chłodzić, spezarka pracuję. Po zatrzymaniu auta w kabinie słychać szum sprężarki . Po zgaszeniu auta doczekanie z 10min sytuacja się powtarza rusza Klima, i znowu przestaje chłodzić. Zaznaczam że sprezarka pracuję i wentylatory też. Cisnienia na manometrach Pan od klimatyzacji mówi że są ok, choć na podwyższonym obrotach trochę maleją, ale twierdzi że jest ok. Proszę o pomoc co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 21914471
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3455
    Ja kiedyś trafiłem na "zasyfiony" czynnik (cała butla r1234yf do wymiany). Zachowanie podobne jak u Ciebie, na początku schładzało do około 2 stopni a potem temp rosła. Gaz reklamowałem i bez żadnych ceregieli wymienili mi na nową. Na prawidłowym gazie wszystko było już OK.
  • REKLAMA
  • #3 21914482
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 469
    Aleksander_01 napisał:
    Ja kiedyś trafiłem na "zasyfiony" czynnik (cała butla r1234yf do wymiany). Zachowanie podobne jak u Ciebie, na początku schładzało do około 2 stopni a potem temp rosła. Gaz reklamowałem i bez żadnych ceregieli wymienili mi na nową. Na prawidłowym gazie wszystko było już OK.

Myślę że to nie to gaz był wpuszczany i odsysany okolo.4 razy i , celem sprawdzenia ubytku czymnika., mimo to.ze układ był sprawdzany na szczerość. Za każdym razem odzysk był 750g . Pan od klimy ma trzy stacje i były podmieniane
  • #4 21914486
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3455
    kisiol napisał:
    Myślę że to nie to gaz był wpuszczany i odsysany okolo.4 razy i , celem sprawdzenia ubytku czymnika

Jedno z drugim nie ma nic do rzeczy.
    kisiol napisał:
    Pan od klimy ma trzy stacje i były podmieniane

Czyli załadował czynnik z różnych pojazdów.
    Ja napełniam tylko nowym czynnikiem, a z odzysku mam dla "panie żeby chociaż tydzień pochodziła".
REKLAMA