logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak naprawić ESP32 USB-C CH340C - brak wykrycia przez PC i brak portu COM?

Bartek0739 03 Jun 2026 11:29 168 6
ADVERTISEMENT
  • #1 21914796
    Bartek0739
    Level 2  
    mam problem z płytką ESP32 DevKit (USB-C, CH340C). Płytka przestała być wykrywana przez komputer.
    ESP32 normalnie działa i wykonuje wcześniej wgrany program (steruje serwem).
    Zasilanie poprawne: VIN ~4.8-5V, 3V3 ~3.3V.
    CH340C ma zasilanie 5V.
    Brak jakiejkolwiek reakcji w Windows (brak dźwięku podłączenia, brak COM).
    Brak wykrycia również na innym komputerze i telefonie.
    Testowane różne kable USB i porty.
    Tryb BOOT/RESET bez efektu.
    Miał ktoś podobny przypadek lub wie, jak to naprawić, aby płytka ponownie była wykrywana przez komputer.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21914818
    viayner
    Level 43  
    Help: 1562
    Rate: 2041
    Witam,
    może zacznijmy od tego, co się stało, że powstał problem? Co zrobiłeś/podłączyłeś?
    Jest kilka możliwości:
    - mogły powstać przepięcia, które uszkodziły CH340, tu niestety wymagana będzie jego wymiana lub, jeśli nie zwiera wyjść ESP, obejście go przez inny układ komunikacji szeregowej. Skoro masz serwomechanizm (nie wiem, jak zasilany), to jest taka możliwość.
    - z układami CH340/341 miałem dziwne zachowania, że update okien11 powodował blokadę drivera, a raczej jego podstawienie i brak reakcji układu, reinstalacja drivera przywracała całość do życia, ale w tym wypadku CH34x był czasem wykrywany na innych komputerach, tylko nie było komunikacji.
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21914954
    Bartek0739
    Level 2  
    Do ESP podpiąłem tylko kabel sterujący, a zasilanie serwa do wspólnego zasilania. Mikro kontroler może przez 3 min pracować, potem jak chciałem edytować program, to przestało go wykrywać.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21914965
    elktrod
    Level 41  
    Help: 764
    Rate: 1342
    Bartek0739 wrote:
    Testowane różne kable USB i porty.
    Te próby sugerują mi, że nie jesteś pewny niczego, nawet żadnego z posiadanych kabelków czy portów a to sugeruje z kolei, że może posiadasz tylko jeden taki moduł ESP32 i nie masz możliwości podłączenia innego sprawnego aby mieć pewność, że dany kabelek i port są sprawne a to rodzi z kolei moje przypuszczenie w takich przypadkach gdy miałem tylko jeden jakiś moduł, że winnym może być system komputera, który po swojej jakiejś tam aktualizacji stracił możliwość komunikacji u mnie np. z płytkami ARDUINO. To pod tym względem miałem podobne przypadki, gdy nie stać mnie było na kilka sprawnych płytek czy procesorów na podmianę w celach diagnostyki tą metodą...
    No ale gdy inne płytki są wykrywane przez komputer to wtedy łatwo sprawdzić i porty i kabelki i programator itd itp. A gdy inne płytki są wykrywane no to jak wyżej kolega @viayner pisze z bardzo dużym prawdopodobieństwem winny jest CH340 za komunikację a dokładniej w zasadzie za jej brak...
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21915010
    oscil1
    Level 24  
    Help: 49
    Rate: 175
    przy cenie tych urządzeń to chyba najlepiej kupić nowy. Szkoda czasu na naprawę.
  • #6 21915022
    Karaczan
    Level 42  
    Help: 867
    Rate: 1111
    ESP zasila się przez USB czy też nie?
    Jak w ogóle zasilasz go z tymi serwami?
  • #7 21917181
    Bartek0739
    Level 2  
    Temat zakończony

Topic summary

✨ Płytka ESP32 DevKit z konwerterem USB-UART CH340C przestała być wykrywana przez komputer: brak dźwięku podłączenia, brak portu COM w Windows, brak reakcji także na innym PC i telefonie. ESP32 nadal działa z wcześniej wgranym programem, a napięcia zasilania VIN, 3V3 i 5V na CH340C są poprawne. W dyskusji wskazano możliwe uszkodzenie CH340C po przepięciu lub problem ze sterownikiem Windows, choć przy braku wykrycia na różnych urządzeniach bardziej prawdopodobna jest awaria układu USB-UART. Zasugerowano też sprawdzenie zasilania serwomechanizmu i ewentualnie wymianę płytki, ponieważ naprawa może być nieopłacalna.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT