logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SEH 80-4C i przełącznik EN61058 - jak podłączyć zaciski i zmianę kierunku?

pliowieclol 03 Cze 2026 20:58 186 3
REKLAMA
  • #1 21915123
    pliowieclol
    Poziom 7  
    Witam.
    Mam problem z podłączeniem silnika SEH 80-4C.
    Silnik ma pracować w podnośniku i chciałbym zastosować do niego przełącznik obrotów EN61058.
    Czy może ktoś mi pomóc i opisać, co oznaczają poszczególne zaciski i co gdzie podłączyć, żeby działała zmiana kieruku na w/w przełączniku? Mam 4 przewody wychodzące z silnika, 2 uz. pracy i 2 uz. pomocnicze, i kondensator. Poniżej zamieszczam schemat z pokrywy silnika i schemat przełącznika.
    Naklejka ze schematem połączeń silnika w czarnej puszce, widoczne zaciski U1, U2, V1, V2, W1, W2

Schemat zacisków silnika i przełącznika ZH-A z pozycjami L/O/R oraz numeracją 1–12
  • REKLAMA
  • #2 21919622
    2703
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Spróbujmy temat rozgryźć.

Jak wnoszę masz przełącznik do silnika 3-fazowego a chcesz go wykorzystać do silnika jednofazowego.
    Schemat podłączeń silnika pokazuje, że potrzeba 2 styki przełączne ze środkowym położeniem rozwartym by można było silnik też wyłączyć zupełnie.
    Wyłącznik posiadany bez mostków działa tak:

W lewym położeniu styki zwarte Prawe położenie styki zwarte:
    1-2 3-4
    7-8 5-6
    9-10 9-10
    12-12 11-12

Zwierając a właściwie pozostawiając mostek na 2 i 4 mamy ze stykami 1 i 3 jeden styk przełączny – ze styków 1-5 mostek należy zdjąć.

Zostawiając mostek na 6 i 8 mamy ze stykami 5 i 7 drugi styk przełączny – ze styków 3 i 7 mostek należy zdjąć.

Pozostają styki 9-10 i 11-12. Zwierają się tak w jednym jak i w drugim położeniu więc można je wykorzystać jako wyłącznik zasilania silnika.
    Jak nic nie pomyliłem to tak to powinno działać. W załącznikach pokazuje rysunki/schematy co należy zrobić
    Załączniki:
    • SEH 80-4C i przełącznik EN61058 - jak podłączyć zaciski i zmianę kierunku? Proponowany schemat połączeń silnika 1-fazowego dla wył ZH-A.png (50.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SEH 80-4C i przełącznik EN61058 - jak podłączyć zaciski i zmianę kierunku? Mostki do pozbycia.png (109.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21919631
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    Mostki zdejmujemy tylko z tabliczki zaciskowej silnika, z przełącznika zaś żadnych mostków nie zdejmujemy.
    Zasilanie z sieci na zaciski 9 i 11.
    Zacisk 12 połączyć z W1.
    Zacisk 10 połączyć z zaciskiem 2 przełącznika i zaciskiem U1 silnika.
    Zacisk 6 z zaciskiem U2.
    Zacisk 1 z zaciskiem W2.
    Zacisk 3 z zaciskiem V1.

Ochronny do obudowy silnika.
  • #4 21919939
    2703
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Przepraszam, że nie wspomniałem o mostkach na silniku. Pewnie uznałem to za oczywiste, albo zapomniałem. Myślałem nad tym o 23.00 godzinie.
    Mostki na wyłączniku wg. koncepcji (krzysiek7) można zostawić i będzie działać. Ja wyprowadziłem takie rozwiązanie drogą dedukcji a nie gotowego układu.
    Według mnie obydwa układy będą działać poprawnie. bo to właściwie to samo. Który sobie ktoś wybierze to kwestia gustu.
REKLAMA