logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana kierunku obrotów silnika 1f/230V~ z przekaźnikami - schemat połączeń

vivancko 25 Maj 2007 21:13 1805 4
REKLAMA
  • #1 3921356
    vivancko
    Poziom 11  
    witam! CHCE ZMIENIĆ KIERUNEK OBROTÓW i wiem ze trzeba zmienic polaryzacje cewki rozruchowej (szeregowo polaczonej z pojemnoscią) dokladnie to chodzi mi o schemacik na przekaznikach, pierwszy przekaznik ma zasilać lewe obroty zas przekaznik do wlaczenia prawych obrotów musi zadziałać pod warunkiem ze od lewych przestanie zasilać silnik i odwrotnie! - (tak by nie bylo mozliwosci wlaczenia, nawed przez pomylke obu, bo wiadomo co sie stanie) na zaciskach silnika są 4 złącza P1,P2 - cewka robocza R1,R2 - cewka rozruchowa ( silniczek 0.37kW/230V~/1f + kondensator fabryczny)
  • REKLAMA
  • #2 3921627
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Podaj model.
  • REKLAMA
  • #3 3921877
    vivancko
    Poziom 11  
    nie stety, ale metka na silniku jest tak zadrapane ze nie odczytam modelu oraz innych parametrów po za tymi ktore podalem...
  • REKLAMA
  • #4 3921893
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Sterowanie od przekaźnika lewych obrotów musisz poprowadzić przez zwarty styk przekaźnika prawych obrotów, i tak odwrotnie do przekaźnika prawych obrotów musisz poprowadzić przez zwarty styk przekaźnika lewych obrotów
    pozdrawiam
  • #5 3922725
    vivancko
    Poziom 11  
    yhm czyli potrzebuje przekaznik trzy stykowy zwierny i rozwierny do lewych i taki sam do prawych obrotów trzeci styk trzeba wykorzystac do sterowania cewką drugiego pk. i wszystko jasne juz wiem o co chodzi !!
REKLAMA