logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Laser Jet MPP M140we brak połączenia do internetu

Pazer1 04 Cze 2026 22:27 294 7
REKLAMA
  • #1 21915712
    Pazer1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Drukarka HP Laser Jet MPP M140we utraciła połączenie z internetem, podczas drukowania wydrukowało jedną kartkę i przestała drukować. W drukarce oryginalny toner, ale już na wykończeniu. Myślałem że skoczył się toner i wymieniłem na zamiennik + chip ze starego tonera. No i teraz w sieci wifi na komputerze ją widać ale nie chce się połączyć, robiłem już różne opcje i nic nie pomaga. Czy może to być jakaś blokada od strony hp ? Jak robię druk testowy to jest OK
    Czy można to jakoś posprawdzać co to się porobiło ?
  • REKLAMA
  • #2 21915778
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 930
    Resetowałeś ustawienia WiFi w drukarce?
    Usuń ją z komputera i dodaj na nowo.
  • REKLAMA
  • #3 21915890
    Pazer1
    Poziom 12  
    na pewno był reset ustawień i na drukarce i w komputerze, ikonka od wifi drukarki świeci na niebiesko ciągłym światłem ale jak spojrzy się na sieć w komputerze
    to ta ikonka od drukarki nie jest połączona, jak robię połącz to wywala komunikat o podanie PIN z routera którego nie posiadam. Jest też opcja podłączenia tej drukarki przez kabel, zrobiłem próbę ale nie zadziałało !

Dodano po 4 [minuty]:

Ciągle wywala mi informacja o sprawdzeniu swojego konta, z programu HP Smart konto mi się nie otwiera, a jak wchodzę ze stronki HP to nie widzę żadnych nieprawidłowości ?
  • #4 21916418
    Pazer1
    Poziom 12  
    Witam, wymieniłem toner w drukarce na oryginalny znikło świecenie ikonki tonera ale nadal mruga mi ten pomarańczowy wykrzyknik, i jak chcę drukować to wyskakuje komunika że wymaga interwencji użytkownika.

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

wygląda na to że firma HP jakoś odcięła mi dostęp do Internetu, jakoś te drukarki powiązane są z chmurą i po czasie 2, 3 lat blokują jakieś konto w chmurze stąd ten brak internetu.
    Będę dzwonić w poniedziałek może coś się rozwiąże ?
  • #5 21916510
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 482
    Pazer1 napisał:
    Czy może to być jakaś blokada od strony hp ?

Prawdopodobnie zabezpieczenie przed używaniem nieoryginalnego tonera. Według AI modele drukarek HP z serii „e” jak przedmiotowa M140we aktywują usługę HP+ przy konfiguracji. Powoduje to, że aktualizacje są pobierane automatycznie. Wśród tych aktualizacji jest weryfikacja czy tonery są oryginalne.

Dalej według AI można spróbować wyłączyć ochronę wkładów drukujących. Krok pierwszy:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Krok drugi - blokada aktualizacji oprogramowania:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #6 21916593
    TASKalfa
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Wersja z literą "e" jest uzależniona od połączenia sieciowego i musi mieć dostęp do usług HP. Jeżeli to jest wersja z USB, to podłącz ją do komputera przez USB i z aplikacji skonfiguruj połączenie sieciowe. Nie łącz jej siecią do komputera, tylko do domowego routera. Wtedy będzie miała połączenie z usługami HP i będzie działała normalnie. A na przyszłość nie kupować wersji z literką "e".
  • REKLAMA
  • #7 21916653
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Miałem podobną sytuację z rok temu. Koleżanka wymieniła toner niby na oryginalny i ... też tak się stało. Może to zbieg okoliczności ale ...
    Dwa dni się męczyłem z tą drukarką. Byłem bliski zrzucenia jej z trzeciego piętra i gdyby była moja to tak bym zrobił.

Pamiętam że na koncie HP drukarka była niby zarejestrowana, a statut "sprawna" (czy coś w tym stylu), ale w rzeczywistości nie chciała drukować.
    Musiałem ją jeszcze raz przypisać do konta. Z tym ze teraz nie pamiętam czy stworzyłem drugie konto, czy zrobiłem to na dotychczasowym koncie. Wiem że i z tym był kłopot bo nie chciało "coś" odpuścić i na początku krzyczało, że ta drukarka jest już przypisana do jakiegoś konta. I teraz nie pamiętam czy wyrzuciłem tą drukarkę z konta, czy może wystarczył sam pełny reset ustawień drukarki, czy to i to.

I druga rzecz, dość upierdliwa, to połączenie tej drukarki z siecią.
    Jak dobrze pamiętam najpierw musiałem się z nią połączyć za pomocą komórki do "jej sieci" i dopiero poprzez komórkę konfigurowałem dostęp do mojego routera.
    Lub - bo też coś pamiętam - próbowałem wykorzystać przycisk WPS w routerze.

Po tamtych zabawach straciłem w ogóle zainteresowanie drukarkami HP (bez względu na "literę" w nazwie)- przesadzili z tymi zabezpieczeniami i chęcią "monopolistycznego" zarabiania na tonerach. Zamiast mieć trochę mniejszy rynek (mniej dochodowy), nie będą mieli żadnego. :)
  • #8 21917494
    Pazer1
    Poziom 12  
    Pisze jak rozwiązałem problem, oczywiście rozwiązanie znalazłem w internecie, pobrałem aplikację HP Smart na telefon, instalacja i konfiguracja drukarki na telefonie, co spowodowało zniknięcie wykrzyknika na panelu drukarki. Podobno po jakimś czasie (chyba po 3 latach) HP blokuje jakieś porty w drukarce i dlatego tak się dzieje.
    Dzięki Wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła drukarki HP LaserJet MFP M140we, która po wymianie tonera przestała łączyć się z siecią i zaczęła zgłaszać błąd interwencji użytkownika oraz pomarańczowy wykrzyknik. Sprawdzano reset ustawień Wi‑Fi, ponowne dodanie urządzenia w komputerze, połączenie przez kabel oraz konfigurację przez HP Smart, ale problem pozostawał. Pojawiły się sugestie, że model z literą „e” wymaga stałego połączenia z usługami HP/HP+, może blokować wkłady lub aktualizacje oraz wymaga ponownej konfiguracji konta i sieci. Ostatecznie problem został rozwiązany przez instalację i konfigurację drukarki w aplikacji HP Smart na telefonie, co usunęło wykrzyknik na panelu; wskazano też, że po kilku latach HP może blokować część funkcji/portów w takich modelach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA