logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM5-1 - nieoczekiwane wyłączenie po grzaniu 60-85°C, komunikat autotest

Andrzej Ł 06 Cze 2026 23:10 189 11
REKLAMA
  • #1 21916748
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    Thermomix TM5-1 niespodziewanie się wyłącza. Sprzęt znajomego twierdzi, że sam się nagle wyłącza. Jak testuję(sama woda, np. 22 min/ 85°C /2,5 obr) to albo działa do końca, albo po zakończeniu pitraszenia jest melodyjka, że koniec, otwiera ramiona i nagle ciemność. Przez chwilę nie da się włączyć, potem jak da się załączyć, jest komunikat: "Nieoczekiwane wyłączenie. Poczekaj, Thermomix wykonuje auto test."

Walczyłem z tym w zeszłym roku, rozebrałem urządzenie, czyściłem środek(coś im tam przeciekło pod silnik do obudowy), zimne luty, te rezystory SMD 1 kΩ (o ile pamiętam -co to serwis niemiecki trzyma w tajemnicy -usterka z pomiarem temperatury- sprawdzałem i przelutowałem) wydawało się ok, teraz znowu wrócił, dzieje sie tak samo, mam wrażenie, że na wyższych temperaturach, powyżej 60°C .
    Teraz pomiary grzałki i NTC:
    Na zimno (22°C) grzałka 40 Ω, NTC 115 kΩ.
    Po wyłączeniu (85°C) grzałka 55 Ω, NTC 10 kΩ.

Wodę "przyrządzam" na zamkniętym deklu i wsadzonym tym "czopku" w otwór.
    To chyba jakaś nietypowa usterka, nic w necie nie znalazłem z takimi objawami.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21916778
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Teraz zmierzyłem jeszcze raz na zimnym i grzałka 49 Ω, więc moc by się zgadzała 980-1080 W, opór grzałki może się wahać w zależności od temperatury, przecież to metal = PTC, jak włókno żarówki. Kolega jest pewien diagnozy?
  • #5 21917178
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    >>21917144 W pierwszym poście pisze jak byk 55 Ohm
  • #6 21917192
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Na płycie zasilającej sprawdź triak BTA12-600BW.
  • REKLAMA
  • #7 21917270
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Udało mi się nagrać filmik z usterką , jak się wyłącza. Potem nie daje się załączyć przez kilka chwil , po czym jest komunikat "autotest/ został niespodziewanie wyłączony ..."
    Z tego co zauważyłem po wystąpieniu usterki musi pracować minimum 3 minuty aby błąd się powtórzył, jeżeli krócej pracuje to usterka nie występuje .
    Załączniki:
    • Thermomix 5-1 shut off.mp4 (95.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21918460
    techlock
    Poziom 33  
    Wygląda jak przeciążenie zasilacza, prawdopodobnie spada napięcie 5V na płycie sterującej i system operacyjny się wyłącza.
    Sprawdź napięcie zasilania 5V w trakcie procesu wyłączenia, prawdopodobnie do wymiany triak z postu #6.
  • REKLAMA
  • #9 21919366
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Wymontowałem płytę jeszcze raz , też bym się skłaniał ku temu że napięcie siada , szczególnie w momencie jak siłownik otwiera uchwyty. Ten triak , jak widzę steruje grzałką , to jaki on by miał wpływ na zasilanie niskich napięć na płycie ?
  • #10 21919377
    techlock
    Poziom 33  
    Schematu nie ma, trudno ocenić, jednak zwiększone obciążenie ma wpływ na spadek napięcia na linii 5V. Triak 12zł, nie zaszkodzi wymienić, prawdopodobnie nie trzyma parametrów, bez pomiaru nic nie ustalisz.

Dodano po 6 [minuty]:

Możesz podłaczyć miernik do złącza USB w miejscu czytnika przepisów bez otwierania obudowy i monitorować napięcie, jest na tej samej linii 5v.
  • #11 21919390
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    No tak , ale jak ,na logikę , triak załączający grzałkę może wpływać na całą elektronikę , no rozumiem że dostałby zwarcie to by cały czas grzała , lub przerywał to by nie załączała się lub nie dogrzewała. To kolega z doświadczenia mówi o nim że jeśli szwankuje to takie cyrki w termomixie robi ?
    Jak 35 lat siedzę w elektronice (RTV) to bym się nie spodziewał ,że wadliwy przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby mógłby mieć wpływ na gaśnięcie silnika po 15 minutowej jeździe autem.
  • #12 21919401
    techlock
    Poziom 33  
    Jak się element starzeje, to traci parametry, co wpływa na pozostałe elementy układu. Pomiar i jeszcze raz pomiar. Osobiście w TM przy nie osobliwych usterkach z miejsca wymieniam ten triak, bo to zajmuje mniej czasu niż poszukiwanie nieznanej przyczyny. Bez schematu ideowego to szukanie na piechotę.

Podsumowanie tematu

✨ Thermomix TM5-1 wyłącza się niespodziewanie po kilku minutach pracy, głównie podczas grzania w zakresie 60–85°C, po czym pojawia się komunikat o autotescie i chwilowa blokada ponownego uruchomienia. Sprawdzono grzałkę i NTC: czujnik temperatury uznano za prawidłowy, a podejrzenie padło na grzałkę, triak BTA12-600BW na płycie zasilającej oraz możliwy spadek napięcia 5 V na płycie sterującej. Usterka występuje dopiero po minimum około 3 minutach pracy, co sugeruje problem termiczny lub przeciążeniowy w torze zasilania/grzania.
REKLAMA