logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Thermomix TM5 – mrugający ekran przy starcie, losowe wyłączanie, diagnoza zasilania

bartas87poz 25 Maj 2025 20:43 1305 7
  • #1 21560116
    bartas87poz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Chciałbym naprawić Thermomix TM5 i prosiłbym o pomoc w diagnozie. Objawy:
    - podczas włączania nie zapala się ekranik tylko delikatnie mruga (jakby próbował się włączyć, ale nie mógł)
    - co 5-10 próbę uruchomienia thermomix się włączy (działa prawidłowo) i w losowym momencie ekranik zgaśnie

W środku są 3 płytki:
    - moduł zasilający
    - elektronika pod wyświetlaczem
    - wyświetlacz

Podejrzewam, że jest to moduł zasilający, ale nie wiem jak to potwierdzić.
    Liczę na jakieś podpowiedzi.
  • #3 21560543
    bartas87poz
    Poziom 10  
    Całość już mam rozebraną na części, każdą płytkę dokładnie oglądałem, ale nic wizualnie nie widać.
    Żadnych przypaleń, czy spuchniętych elementów.

Chętnie przemierzę konkretne elementy, ale liczyłem na jakieś dokładniejsze podpowiedz.
    Zakładam, że najlepiej byłoby mieć drugiego thermomix-a i podmieniać po kolei dane płytki - tylko mało kto ma dwa w domu :)

Ekranik zachowuje się bardzo podobnie jak w tym wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3795079.html#19368990
  • Pomocny post
    #4 21560623
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Płyta zasilająca do naprawy, ekranik pulsuje, ponieważ brakuje energii w zasilaniu na szynie 5V.
    Wymień triak BTB12-600B i będzie śmigać, ewentualnie dodatkowo transoptor MOC3061.
  • #5 21560629
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2331
    bartas87poz napisał:
    Całość już mam rozebraną na części, każdą płytkę dokładnie oglądałem, ale nic wizualnie nie widać.

Na oko to Wiesz co... może by tak wykonać podstawowe pomiary...
  • #6 21565666
    bartas87poz
    Poziom 10  
    Dziękuję @techlock za tak szczegółową instrukcję. Podejrzewałem zasilanie, ale szukałbym raczej problemu na napięciu 5V. A tutaj sugerujesz triak BTB12-600B, który podejrzewałbym, że steruje silnikiem lub innym elementem wykonawczym. Znalazłem te elementy na płytce:

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym układem scalonym MOC3063, elementami SMD i fragmentem cewki.
    Zbliżenie na triak BTB12-600BW przymocowany do radiatora na płytce drukowanej.

Zacznę wymianę od triaka i sprawdzę jaki będzie efekt.
  • Pomocny post
    #7 21565690
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    To triak, nie trzyma parametrów, stąd spada napięcie 5V przy obciążeniu. Czasami bez Cook-key działa jeszcze przez chwilę, ale to kwestia czasu jak padnie.
    Daj pastę pod triaka, fabrycznie nie dają.

Dodano po 1 [minuty]:

To ten z fotki, po stronie lutów nóżki są zabezpieczone silikonem.
  • #8 21578963
    bartas87poz
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za tak szczegółowe informacje @techlock
    Ten silikon dosyć ciężko było usunąć ale dla chcącego ...

Trak przelutowany na nowy identyczny (BTB12-600BW), transoptor zostawiłem stary. Całość złożyłem i ruszyło bez problemu.
    Wspominałeś o takim objawie: "Czasami bez Cook-key działa jeszcze przez chwilę, ale to kwestia czasu jak padnie." - dokładnie tak thermomix się zachował zanim ekranik przestał się włączać.

Podsumowanie tematu

✨ Thermomix TM5 wykazywał problemy z uruchomieniem: ekran przy starcie delikatnie mrugał, a urządzenie włączało się dopiero po kilku próbach, po czym ekran gasł losowo podczas pracy. W urządzeniu znajdują się trzy płytki: moduł zasilający, elektronika pod wyświetlaczem oraz sam wyświetlacz. Po wizualnej inspekcji bez uszkodzeń, diagnoza skupiła się na module zasilającym. Przyczyną problemu okazał się triak BTB12-600B, który nie utrzymywał prawidłowych parametrów, powodując spadek napięcia 5V pod obciążeniem i pulsowanie ekranu. Zalecana była wymiana triaka oraz ewentualnie transoptora MOC3061. Po wymianie triaka na nowy model BTB12-600BW i zastosowaniu pasty termoprzewodzącej pod elementem, Thermomix TM5 zaczął działać poprawnie. Problem z ekranem był związany z niewłaściwym działaniem triaka, który steruje zasilaniem, a nie bezpośrednio silnikiem. Usunięcie silikonu zabezpieczającego nóżki triaka było konieczne do wymiany. Wymiana elementu rozwiązała problem losowego wyłączania i mrugającego ekranu.
REKLAMA