logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu

pszczepan 09 Cze 2026 08:40 123 7
  • #1 21917888
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Epipack SpinoWraptor Graphic/IDP - Owijarka z 2007 r

Poszukuje dokumentacji i jakiegoś wsparcia, bo chyba ten producent słoweński już nie istnieje, albo jest pod inna nazwą - epipack.si nie działa.
    Dziwnie się zachowuje, bo wszystkie ruchy w manualu owijarka wykonuje - obracanie też, a w automacie na ekranie jest po wciśnięciu Start że jest cykl owijania, ale obracanie już nie startuje.
    Na ekranie diagnostycznym sygnały wejściowe wydają się OK, ale wyjść owijarka nie wystawia - załącznik
    Jakiś Current State jest 100 i nie wiem co to oznacza.

Dzięki za jakieś sugestie
    Załączniki:
    • Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu model.png (681.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu diagnostic.png (521.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu cykl.png (565.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21918057
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    Witaj

Kolego sprawdziłeś na sterowniku czy wyzwala wyjście cyfrowe?
    Czy prędkość w tym modelu regulowana jest analogowo?

Sorry teraz zobaczyłem
    Na ekranie masz dwa wyjścia:
    Q-00 Epi P pulse prawdopodobnie częstotliwość impulsów dla osi obrotu
    Q-01 EPI Z pulse prawdopodobnie częstotliwość impulsów dla ruchu w dół/górę
    Jest to PWN i wartości masz zerowe.
  • #3 21918067
    pszczepan
    Poziom 20  
    na ekranie diagnostycznym z prawej jest stan wyjść i jak włączę automat to wyjście Q06 zmienia stan tak jak na zdjęciu i nic więcej. Falownik Mitsubishi L200 podłączony jest przez RJ45 a tam jest MODBUS, więc nie analogowo. Nie mam żadnych papierów do tego. Niestety nie jestem w stanie podejrzeć tego ekranu diagnostycznego jak włączam obracanie w trybie manualnym, żeby zobaczyć co się dzieje wtedy na wyjściach.
  • #4 21918125
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    No niestety jeżeli nie ma dokumentacji to należy sprawdzić po kablach jak wyglądają połączenia tej owijarki.
    W twoim przypadku komunikacja jest na protokole Modbus TCP, ale dziwne są te opisy wyjść Q-0.0 i Q0,1.
    Na jakim sterowniku to lata?
  • #5 21918137
    pszczepan
    Poziom 20  
    To jest jakieś dedykowany producenta - HMI od razu z wejściami i wyjściami.
    Zastanawia mnie ten Current state - może ten stan blokuje automat.
  • #7 21921585
    pszczepan
    Poziom 20  
    Tym cudem steruje taki kontroler i oczywiście nie mam żadnego softu do tego.

Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu

Pakowarkę udało się wskrzesić, bo jest z boku przełącznik RUN STOP i to resetuje program do stanu początkowego taki miękki reset.
    Current state, który miałem 100 to jakiś stan nieokreślony, a wyłączenie zasilania nie wpływało na ten status. Dopiero użycie przełącznika spowodowało, że ten stan zrobił się "000" i automat zaczął działać.

Może to się komuś przyda, bo wsparcia od upadłej firmy Epipack nia ma.
    Załączniki:
    • Epipack SpinoWraptor GraphicIDP 2007 - w manualu działa, w automacie brak obrotu PLC-epi.png (1015.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21921588
    pszczepan
    Poziom 20  
    Pakowarkę udało się wskrzesić, bo jest z boku przełącznik RUN STOP i to resetuje program do stanu początkowego taki miękki reset.

Podsumowanie tematu

✨ Owijarka Epipack SpinoWraptor Graphic/IDP z 2007 r. działała poprawnie w trybie manualnym, ale w automacie po starcie nie uruchamiała obrotu mimo poprawnych sygnałów wejściowych. Początkowo podejrzewano problem z wyjściami sterownika, komunikacją Modbus TCP lub brakiem dokumentacji producenta. Ostatecznie ustalono, że urządzeniem steruje dedykowany kontroler HMI z wejściami i wyjściami, a stan Current state = 100 oznaczał nieokreślony stan programu. Pakowarka została przywrócona do działania dzięki bocznemu przełącznikowi RUN/STOP, który wykonał miękki reset programu do stanu początkowego i zmienił Current state na 000, po czym automat zaczął pracować prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA