logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altusy - brak Bass Reflexu po wymianie głośnika niskotonowego, czy konieczny?

DJ Clone 27 Gru 2005 11:12 1235 8
REKLAMA
  • #1 2118851
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Słuchajcie, mój kumpel ma altusy, które są przedstawione na zdjęciu w nich nie ma Bass Refleksu a przydałby sie bo wymienił jeden niskotonowy głośnik chyba na lepszy i skrzynie mu rozrywa. nie znam parametrów tego głośnika. czy ten BR jest tam potrzebny??
    Załączniki:
    • Altusy - brak Bass Reflexu po wymianie głośnika niskotonowego, czy konieczny? 78855360.jpg (72.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2118887
    karolmichalewcz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Zrób BR w tylnej ścianie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2118908
    adj1985
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z tego co wiem, to napewno nie są Altusy.To po pierwsze.
    Po drugie obudowa jest dobrze zaprojektowana, ona nie ma Br to jest obudowa zamknięta.
    Po trzecie, jeśli kumpel wsadził tam jakiś głośnik "no name" który nie był projektowany pod tą obudowę to napewno lepszych rezultatów teraz nie osiągnie niż dała fabryka.
    Proponuję sprawdzić co to za głośnik, i spróbować symulacje w programie WinISD.
    Dowiesz sie w ten sposób w czym tkwi problem, ale najprawdopodobniej głośnik przeznaczony jest do obudów BR i wytwarza w tej obudowie takie ciśnienie że wszystko "buczy" anie gra.
    To może skończyć się źle jak nie dla samej obudowy, to w najgorszym przypadku dla głośnika.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2119330
    kozik
    Poziom 16  
    Witam!
    DJ Clone napisz co to za głosnik to ci spróbujmy pomóc.
    Coś mi sie zdaje że twój kolego poszedł na łatwizne(raczej tanizne) i wtyknoł tam alpharda :D.
  • #5 2119388
    virtuoz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Te głośniki wyglądają mi na GDN 20/60 tonsila, mam takie w kolumnie 32 - 33 L zamkniętej i nie sprawiają żadnego problemu ale sprawdzałem też go na otworze o średnicy ok. 5 cm i grał też ok, tyle że dawał więcej basu.
  • REKLAMA
  • #6 2119440
    DJ Clone
    Poziom 19  
    dokładnie nie wiem co to jest za głośnik ale moze to jest Unitra. podobne są niektóre modele do siebie.
  • #7 2119450
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    To nie sa altusy to raz;] to jest jakis zgc-30...
    Napisz co ten Twoj kolega tam wsadzil... Jak mu skrzynke rozrywa? Niech sobie wzmocnienia zrobi;]

Dodano po 37 [sekundy]:

Chodzi nam o to jaki glosnik on tam wsadzil do tej kolumny!
  • #8 2119465
    DJ Clone
    Poziom 19  
    upss. sorki źle zrozumiałem. dokładnie nie wiem ale to chyba był głośnik Uniwersal czy jakoś tak. nie wiem. wczoraj była impra i strasznie mu charczały głośniki. troche mi ich szkoda było bo wyglądałyu na dobre. zapytam jeszcze dzisiaj dam znać
  • #9 2119546
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Charczały? czyli albo wzmak wpadał w przester, albo za duze podbicie basow daliscie i glosnik nie wyrabiał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z głośnikami niskotonowymi w kolumnach określanych jako "Altusy", które jednak prawdopodobnie nie są oryginalnymi Altusami. W obudowie brak jest otworu Bass Reflex (BR), co jest zgodne z jej konstrukcją jako obudowy zamkniętej. Wymiana oryginalnego głośnika na inny, nieznanego pochodzenia i parametrów, prawdopodobnie przeznaczony do obudów BR, powoduje nadmierne ciśnienie i uszkodzenia skrzyni. Zaleca się identyfikację nowego głośnika i symulację jego pracy w programie WinISD, aby ocenić kompatybilność z obudową. Wspomniano, że oryginalne głośniki mogą być typu GDN 20/60 Tonsila, które dobrze sprawdzają się w obudowach zamkniętych o pojemności około 32-33 litrów, ale mogą też grać z otworem BR, dając więcej basu. Problemy z charczeniem mogą wynikać z przesterowania wzmacniacza lub nadmiernego podbicia basów. Konieczność zastosowania Bass Reflex w tej obudowie jest wątpliwa i zależy od parametrów głośnika oraz konstrukcji skrzyni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA