logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji przez port COM w IBM ThinkPad 600 z notatnikiem SHARP ZQ-P20

Molder 27 Gru 2005 11:23 2847 19
REKLAMA
  • #1 2118885
    Molder
    Poziom 11  
    Witam
    Od pewnego czasu, aby rozpocząć swoją pracę w terenie, próbuję zakupić używanego laptopa. Niestety, jak do tej pory trafiły do mnie 2 szt. IBM 560X i ostatnio IBM 600 z portami, które nie chcą się komunikować ze światem zewnętrznym. Testuję je przy pomocy prostego notatnika elektronicznego (SHARP ZQ-P20), który przy próbie połączenia się z w/wym. komputerami wyświetla błąd komunikacji. Notatnik jest sprawny i działa bez zarzutu z komputerami stacjonarnymi (mam ich 3 szt - każdy inny i z innym systemem).
    Setup w tych laptopach jest tak ubogi, że nic nie można ustawić, poza datą i czymś tam jeszcze, dla mnie mało istotnym. Już nie wiem, czy IBM wyprodukawał takie badziewie, czy mam pecha. Nie chciałbym zwracać tego w koło do sprzedawcy. Jeśli jest to uszkodzenie, to może jest jakieś rozwiązanie zastępcze. Nadmieniam, że do pracy przydałby mi się sprawny port nie tylko pod Windows, ale również pod Dos. Proszę o pomoc.

Moderowany przez jankolo:

Błąd w nazwie laptopa poprawiłem

• REKLAMA
  • #2 2119147
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Jakiej wersji Windows kolega używa?
  • #3 2119161
    Molder
    Poziom 11  
    Próbowałem na WIN98SE i WINXP profesjonal

Dodano po 7 [minuty]:

Dodatkowo testowałem mysz serial pod WIN98 SE w trybie "Tylko wiersz poleceń". Ani drgnie.
  • REKLAMA
  • #5 2121874
    Molder
    Poziom 11  
    Connor MacLeod napisał:
    Bo port trzeba najpierw ustawić - włączyć. System operacyjny nic tu nie pomoże. Tutaj:
    http://www-3.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=DSHY-3TLQ2L
    proszę zainteresować się pozycją: Configuration Utility. Pobierz program dla DOS/Win i dokonaj stosownych ustawień.

Mysz serial działa pod windows więc port COM jest włączony, natomiast pod DOS sterownik mouse.com rozpoznaje port jeśli poda mu się odpowiedni numer (prawdopodobnie ustawiony w BIOS-ie), ale mysz nie reaguje.
    Jeśli więc pod windows mysz serialowa działa, a notatnik wyświetla błąd komunikacji, to znaczy, że coś do końca nie zagrało.
    Jeszcze jeden przykład: Podłączyłem serwokontroler do tego portu i okazało się że serwomechanizm pracuje płynnie, ale podczas spoczynku drgają koła. Wychodzi na to że port, mimo, że jest nieużywany wysyła jakieś śmieci.

Oczywiście zastosuje się do Twoich uwag i poszperam jeszcze w ustawieniach.
  • #6 2125436
    Molder
    Poziom 11  
    Po instalacji przekonałem się że program "Configuration Utility", to nic innego, tylko uboga wersja "Menadżera sprzętu" pod WINDOWS, z którym nie mam problemów, aby coś włączyć, wyłączyć lub zmienić adres.
    Dalej to samo.
    Proszę o następne instrukcje. A może rzeczywiście trafiłem na uszkodzony sprzęt ?.
  • #7 2136671
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    No niezupełnie. Za pomocą tego programu zmieniasz ustawienia sprzętowe. Jak coś wyłączysz lub zmienisz mu ustawienia, to żaden "menadżer urządzeń" nic tu nie pomoże. Choćby wspomniane problemy z portem szeregowym.
    Wersja pod DOS jest może mniej czytelna, ale za to daje większe możliwości.
  • #8 2137792
    Molder
    Poziom 11  
    Connor MacLeod napisał:
    No niezupełnie. Za pomocą tego programu zmieniasz ustawienia sprzętowe. Jak coś wyłączysz lub zmienisz mu ustawienia, to żaden "menadżer urządzeń" nic tu nie pomoże. Choćby wspomniane problemy z portem szeregowym.
    Wersja pod DOS jest może mniej czytelna, ale za to daje większe możliwości.

Już wcześniej w programie "menadżer urządzeń" pod windows ustawiłem pod przerwaniem IRQ 4 i adresem 3F8 3FF port COM 1. Niestety jak już wspomniałem port nie działał z notatnikiem, a do serwokontrolera wysyła jakieś śmieci, za to mysz serial działa bez zakłóceń. Te same ustawienia widać w programie ściągniętym ze strony IBM o którym mowa. Dalej nie wiem co jeszcze mogę zrobić by port COM 1 zaczął prawidłowo funkcjonować. Nadmieniam, że przetestowałem notatnik na laptopie innego producenta i wszystko działa bez zarzutów.
  • #9 2138315
    gienekow
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    W IBM TP 600 COM1: to jest port podczerwieni , a ten wyprowadzony na zewnątrz to jest COM2:

Sam długo walczyłem z tym portem-też potrzebowałem dostać się na COM1: bo aplikacja miała zapisane na sztywno parametry COM1:

Mysz w Windowsach zainstaluje się automatycznie na tym COM2 i nie ma to dla Windowsów znaczenia który to numer. W DOS-ie musisz podać numer portu przy wywołaniu.

Pozdrawiam wszystkich noworocznie Gienek
  • #10 2138359
    Molder
    Poziom 11  
    Również Cię pozdrawiam.
    Podsumowując, znaczy to, że nie osiągnę port COM1
    (też na sztywno mam taką aplikację do serwokontrolera)?.
  • REKLAMA
  • #12 2139414
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Przecież napisałem co trzeba zrobić - mam takiego laptopa od ponad 2 lat i często to robiłem więc chyba wiem co piszę. Wyjście szeregowe może być zarówno opisane jako COM1 jak i COM2. A i ważne - musi być całkowicie wyłaczona IRDA w BIOS za pomocą tego programu. Inaczej nie zadziała.
  • #13 2141518
    Molder
    Poziom 11  
    Connor MacLeod napisał:
    Przecież napisałem co trzeba zrobić - mam takiego laptopa od ponad 2 lat i często to robiłem więc chyba wiem co piszę. Wyjście szeregowe może być zarówno opisane jako COM1 jak i COM2. A i ważne - musi być całkowicie wyłaczona IRDA w BIOS za pomocą tego programu. Inaczej nie zadziała.

Ja również napisałem, że to zrobiłem. Jeśli rozmawiamy o programie Configuration utility for Windows 98, Me, 2000, XP - ThinkPad General
    to jak wspomnałem już wcześniej, można w nim tylko coś włączyć lub wyłączyć, a jeśli chce się coś ustawić to odwołuje się on do menadżera urządzeń pod windows. Przecież widzę co zainstalowałem. Mam włączony i ustawiony port COM 1 (IRQ 4, I/O 03F8-03FF), wyłączony infrared, notatnik ustawiony na COM 1, a dalej nie mogą się dogadać. Przecież to nie jest żadna filozofia.
  • #14 2142087
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Dosowy program "PS2" ze strony IBM pozwala na konfigurację tego laptopa. Też długo walczyłem z COM1 i dopiero ten program pozwala na ustawienie adresów i przerwań dal portu COM. Irde trzeba wylączyć lub przestawić na innne adresy i przerwania. Sposób konfiguracji sprzętu za pomocą tego programu jest trochę zamotany. Ale da się zrobić
  • REKLAMA
  • #15 2143248
    Molder
    Poziom 11  
    Czy chodzi o program: Configuration utility for DOS - ThinkPad General ? .
    W laptopie IBM600 mam zainstalowany system WINXP. Niewiele rozumiałem z instrukcji (README for Utility for DOS). Po zainstalowaniu sie programu w katalogu THINKPAD, próbowałem uruchomić plik PS2.exe, ale nic się nie dzieje, tylko wyświetla znak zapytania po PS2. Jeśli ktoś zna konfigurację portu to proszę o pomoc.
  • #17 2144732
    Molder
    Poziom 11  
    Dzięki. Wydaje się, że ta instrukcja jest bardziej przejrzysta. Jutro dam odpowiedź, czy udało mi się uruchomić notatnik elektroniczny po ustawieniach w tym programie czy nie.
  • #18 2148158
    Molder
    Poziom 11  
    Niestety, nie udało się. Czynności przeprowadziłem również pod WIN98SE w trybie "Normal" (WIN) i "Tylko wiersz poleceń" (DOS). Jedyne co osiągnąłem, to to, że na jaki numer COM sparametryzuję port w programie, to na takim mogę sobie "pomyszować". Mysz, to jest wszystko co mogę odpalić na tym porcie. Prawdopodobnie serwokontroler, oraz notatnik elektroniczny do pełnej funkcjonalności potrzebują sygnały, które w pow. laptopie nie występują. Taka jest moja teoria. Jeszcze spróbuję "zlinkować" laptopy, ale muszę poszukać schemat odpowiedniego kabla.
  • #19 2160339
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    W moim IBM jak mialem zle skonfigurowany COM1 to dzialaly tylko urzadzenia potrzebujace sygnalow RXD, TXD, Jeżeli urzadzenie potrzebowalo RTS, CTS to nie dzialalo. Walczylem dosyc dlugo i za pomoca programu PS2 udalo mi sie wlaczyc COM1. Odpalalem ten program z dyskietki z poziomu DOS bez uruchamiania Win.
  • #20 2161718
    Molder
    Poziom 11  
    Odpuściłem sobie dalsze eksperymenty z programem PS2. Kupiłem konwerter USB->RS232 za 40 zł. i problem zniknął. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji przez port COM w laptopach IBM ThinkPad 560X i 600 podczas próby połączenia z notatnikiem elektronicznym SHARP ZQ-P20. Notatnik działał poprawnie z komputerami stacjonarnymi, co wskazywało na problem sprzętowy lub konfiguracyjny w laptopach IBM. Użytkownik testował porty COM pod systemami Windows 98 SE, Windows XP oraz w trybie DOS, jednak port COM nie reagował prawidłowo na urządzenia wymagające pełnej obsługi sygnałów szeregowych (RTS, CTS). Port COM1 w IBM ThinkPad 600 był w rzeczywistości portem podczerwieni (IrDA), natomiast port COM2 to fizyczny port szeregowy. Konieczne było wyłączenie IrDA w BIOS-ie za pomocą dedykowanego programu konfiguracyjnego (Configuration Utility lub PS2.exe) dostępnego od IBM, który pozwalał na ustawienie adresów portów i przerwań sprzętowych. Mimo prawidłowej konfiguracji portu COM1 (IRQ 4, adres 3F8-3FF) i wyłączonego IrDA, komunikacja z notatnikiem nie została nawiązana, a port wysyłał zakłócenia. Ostatecznie problem rozwiązano przez zakup konwertera USB na RS232, który umożliwił stabilną komunikację z urządzeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA