logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 560X-->Base 128 CMOS-->LPT, COM disabling

GruX 30 Paź 2007 21:44 2450 17
REKLAMA
  • #1 4431570
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam,

muszę wyłączyć z poziomu biosu w tym laptopie lpt, com i irde, czyli lpt i dwa porty com, jak wiadomo bios w tym notebook'u jest bardzo "przyjazny" użytkownikowi, czyli nic w nim nie można zmienić poza godziną;] Ale istnieje możliwość edycji ustawień biosu w Base 128 CMOS, czy Któryś z szanownych użytkowników wie może pod jakimi adresami znajdują się w tym cudzie wyżej wymienione porty i z jakich wartości na jakie należy zmienić dane komórki pamięci??

Z góry dzięki za odpowiedz!!
  • REKLAMA
  • #2 4431989
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    W moim 760 XD (a jest starszy od 560) można wyłączać w BIOSIE, co się chce. Poza tym można ściągnąć ze strony IBM/LENOVO (support-download)program, który w zależności od modelu lapka może nazywać się np. Thinkpad Utilities. Wtedy uzyskuje się dostęp do ustawień BIOSU z poziomu Windows.
    Myślę, że w przypadku 560-ki też jest taka możliwość.
  • #3 4432034
    GruX
    Poziom 18  
    ściągnąłem też i ThinkPad Utilities, lecz niestety poza wyłączeniem tego dla wiadomości Windowsa nie wyłącza fizycznie w biosie tych urządzeń- sypia dalej errorami na starcie :/
  • REKLAMA
  • #5 4432378
    GruX
    Poziom 18  
    "niestety" dobry:/ Zaraz wrzuce screena z tego lapka z menadżerem windowsa i tym utilities ;]

Dodano po 13 [minuty]:

IBM ThinkPad 560X-->Base 128 CMOS-->LPT, COM disabling
  • REKLAMA
  • #6 4435273
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Widzę, że IRDA jest wyłączona i Serial też. Nie jestem zawodowo związany z komputerami, ale tu wydaje mi się, że jest jakiś problem ze sterownikami. Taki wykrzyknik przy COM2 z reguły oznacza źle zainstalowany sterownik. Przypuszczam, że sterowniki do tej 560-ki też masz ze strony IBM. Próbowałeś kliknąć ten wykrzyknik i go usunąć/odinstalować, a potem ponownie uruchomić lapka?
    Ja miałem w 390-ce problem z DMA dysku i CD, i wtedy za radą elektrodowicza odinstalowałem stery kontrolera IDE, zrestartowałem maszynę i stery wgrały się ponownie z dobrymi ustawieniami.
    Może moje rady nie są pierwszej wody, ale może pomogą...

Pozdrawiam
  • #7 4436098
    GruX
    Poziom 18  
    one w ogóle nie są....:P
    Jeżeli urządzenie jest wyłączone nie ma prawa wystąpić w menedżerze zadań ponieważ nie istnieje ono w takim wypadku dla systemu :/ Więc podejrzewam, ze to utilities nie wlasciwie to wylacza i dlatego chce to wylaczyc w pliku wynikowym biosu, ale potrzebuje adresów :/
  • #8 4436315
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Ja bym jednak proponował usunąć je z Menedżera urządzeń ręcznie i zrestartować komputer, jak radzi Kolega miniu1.
  • #9 4436353
    GruX
    Poziom 18  
    podam skrajny przykład, ale działa to dokładnie tak samo :P Mam komputer z karta sieciową, czy ją wyjmę, czy wyłączę w biosie[w wypadku karty zintegrowanej] za żadne skarby się nie pojawi w menadżerze urządzenie. Wyłączenie urządzenia w windowsie wpływa na nie tylko w windowsie, a ja potrzebuje je wyłączyć ogólnie, a nie tylko dla windowsa...
  • #10 4437623
    farmer
    Poziom 29  
    Kolega usunął ręcznie urządzenia z Menedżera urządzeń i po restarcie zostały one ponownie wykryte przez Windows i stąd wie, że to nie działa, czy tylko dywaguje na ten temat?
  • REKLAMA
  • #11 4437992
    GruX
    Poziom 18  
    kolega siedzi w komputerach od ~3lat na poważnie i nie dywaguje, bo przed napisaniem kolejnego posta sprawdził wszystkie znane mu metody[rowniez ta] ;] i

farmer napisał:
    usunął ręcznie urządzenia z Menedżera urządzeń i po restarcie zostały one ponownie wykryte przez Windows
  • #12 4438099
    farmer
    Poziom 29  
    Proszę o podanie treści błędów, jakie pojawiają się przy starcie i określenie przy starcie czego się one pojawiają.
  • #13 4438222
    GruX
    Poziom 18  
    start lapka
    bledy biosu:
    01101

najprawdopodobniej uwalony lpt, i pokrewne, dlatego chcialbym go wylaczyc

Dodano po 28 [sekundy]:

ta, tylko w sumie moze to być uszkodzenie jakiejś poważniejszej struktury :/
  • #15 4438374
    GruX
    Poziom 18  
    com, lpt, ird uwalone, reszta sprawna
    co do dosowego to może być problem, bo to bez napędowiec, a stacji dyskietek nie posiadam :/
  • #16 4439228
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    ...ale masz tam Win9x, więc możesz uruchomić komputer do DOSu.
  • #17 4439242
    GruX
    Poziom 18  
    win 2000, na jądrze NT jak wiadomo :P
  • #18 4439986
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Nie pisałeś jaki system, z wyglądu się zasugerowałem że to 98 (jakoś nie zauważyłem, że menedżer urządzeń jest z 2000), nie ważne... Jeśli nie chcesz instalować DOSa na dysku, to pozostaje Ci zaopatrzenie się w napęd CD lub FDD, ale nie daję gwarancji, że osiągniesz zamierzony skutek, przy użyciu programu PS2.

Jedyne co Ci mogę napisać, to to, że aby wejść w tryb edycji kopii roboczej rejestru konfiguracyjnego musisz wejść do BIOSu, wybrać CONFIG i wcisnąć CTRL+D (niektóre źródła podają, że wcześniej trzeba wejść i wyjść do TEST).

Kody błędów:
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=LWIK-3SR4PW

Instrukcja serwisowa:
    ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mobiles/56zhmm.pdf

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyłączenia portów LPT, COM oraz IRDA w laptopie IBM ThinkPad 560X na poziomie BIOS-u. Standardowy BIOS w tym modelu jest ograniczony i nie pozwala na zmianę tych ustawień, a dostępne narzędzia, takie jak ThinkPad Utilities, wyłączają urządzenia jedynie na poziomie systemu Windows, co nie eliminuje błędów BIOS-u przy starcie. Próby ręcznego usuwania urządzeń z Menedżera urządzeń Windows nie przynoszą trwałego efektu, gdyż po restarcie porty są ponownie wykrywane. Pojawiły się sugestie użycia edycji ustawień BIOS-u w Base 128 CMOS poprzez kombinację klawiszy (CTRL+D w menu CONFIG) oraz wykorzystania DOS-owego programu PS2 do wyłączania portów, jednak brak napędu dyskietek utrudnia tę metodę. Wskazano również na możliwość problemów ze sterownikami, ale autor potwierdził, że problem dotyczy fizycznego wyłączenia portów, a nie tylko ich widoczności w systemie. Podano kody błędów BIOS-u (np. 01101) sugerujące uszkodzenie portów LPT i COM. Udostępniono linki do instrukcji serwisowej oraz dokumentacji IBM dotyczącej kodów błędów i edycji BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA