logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór taniej karty dźwiękowej do komputera zamiast zintegrowanej

Konrad6 27 Gru 2005 11:31 1251 13
REKLAMA
  • #1 2118913
    Konrad6
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Czesc dawno mnie tu nie bylo dzisiaj sobie wlaczylem linkina z kompa a tu qr*** tego sluchac sie nie da;/ fuck dopiero przypomnialem sobie ze sprzedalem sund blastera a mam podlaczone do plyty glownej myslicie ze taki sund balster jak mialem tnz to byl taki zwyjkly stereo to byl cos 128 pci tak wiecie najprostszy...jest roznica odczuwalna niz przy plycie glwoenj? a i teraz bede chial kupic karte muzyczna uzywana...jakiej szukac? tylko jakas z tanszych ale zeby tak nie sralo mi w kolumnach bo szkoda moich denonkow...dzieki prosze o szybko odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2132263
    MusicMan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    po pierwsze primo - pisz zrozumiale i "po polskiemu", inerpunkcja naprawdę nie boli ;) musialem 5 razy czytac twoj post zanim go zrozumiałem..

po durgie primo - SB128 jest całkiem przyzwoitą kartą, taka "referencja w low-end". Karty zintegrowane są różne.. i lepsze, i tragiczne.. z moich doswiadczen wynika ze mają one strasznie kiepską dynamikę, i w ogóle "są jakieś takie niedopasowane" :)

po trzecie primo - przechodząc do sedna sprawy - polecam poszukać po szrotach uzywane SB Live! - mozna kupic nawet za 50 zł a jest to naprawdę NIC za jej możliwości i (niezłe) parametry.. przy okazji zalecam instalację sterowników KX czyniących z niej sprzęt półprofesjonalny.
  • REKLAMA
  • #3 2132318
    rakietu
    Poziom 11  
    ja na asusie (AN8E)mam muzyczke lepsza niz na tym sb 128

pozdro
  • #4 2132446
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    A SoundStorn na Abicie nf7-s też niczego sobie
  • #5 2132487
    rakietu
    Poziom 11  
    zgadzam sie (tez mam tego abita przy 1.7)
  • #6 2133678
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Najlepsza z tanich kart to stara i poczciwa SB live1024. Teraz da się ją pewnie kupić za 50PLN.

Ja sobie kupiłem EMU0404 i od tego czasu mój odtwarzacz CD (całkiem dobry model) leży i się kurzy niużywany.
  • #7 2134034
    jakosek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    hehe ja kupiłem takiego SB Live! ponad rok temu za 40zł :P u kolesia ktory handluje używanumi częściami i powiem że naprawde warto wyłożyć troche kasy na taką kartę a to nie jest specjalnie dużo. Do zakupu zmusilo mnie uszkodzenie mojej karty zintegrowanej ;) Teraz za nic nie zrezygnuję z SB.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2134842
    MusicMan
    Poziom 12  
    Ja właśnie posiadam sb live! + sterowniki KX asio i jest ona obecnie sercem mojego bardzo mini prymitywnego studia domowego.. i po niej jedyne co mnie skusi to już profesjonalny wielokanałowy sprzęt 24/96.
  • #9 2135214
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Każda muza co się podoba jest dobrą muzą ;)
    sory
    Ale bawię się dobrze przy muzie z MOBO
  • #10 2135554
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam.
    A czy ktos prubowal wykorzystac karte wielokanalowa jako zwrotnice aktywne i efektor??
    W dobrej karcie z porzadnymi sterownikami mozna regulowac ciecie.
    Sygnal od miksera wchodzi do line a wychodzi przody jako fronty a sub jako subbasy np. tuby. Dodatkowo na wejscie line za pomoca prostych programow mozna dodawac efekty
  • #11 2135714
    MusicMan
    Poziom 12  
    juz nawet sblive! z sterownikami KX mozna w tym celu wykorzystac, choc efekty nie bedą rewealcyjne (latencja..) a porządna karta wielokanałowa + sterowniki ASIO i jakikolwiek host realtime z eektami vst do tego celu nadaje sie idealnie.. zresztą to nie jest nowy pomysl aby wykorzystac komputer jako virtualne insterty do miksu :)
  • #12 2135753
    kamil-91
    Poziom 18  
    Wiem ze nie odkrylwem ameryki.
    No ale czy mozna to wykorzystac np. do malych imprez na salach lub do pleneru? Czy nie bedzie zadnych problemow? Wiadomo, ze podstawa jest stabliny komp.
  • #13 2142827
    MusicMan
    Poziom 12  
    jasne że można.. twój komp będzie wtedy poprostu uniwersalnym wielofunkcyjnym procesorem DSP :) musisz jedynie zadbać tak jak mówiłem - o MINIMALNĄ latencję (chyba ze puszczasz muze z cd wtedy to bez znaczenia..), oraz o jak najwyższą jakośc i stabilność - chyba nikt nie chce zwisu kompa podczas koncertu :D

są rozwiązania VST pod linuxa - to by zapewniło stabilność.. ale szczegółów za bardzo nie znam.. :)
  • REKLAMA
  • #14 2143285
    kamil-91
    Poziom 18  
    Linux to podstawa. Systerm o bardzo malych wymaganiach i bardzo duzej stabilnosci. Wystarczy najprostszy mandraske i mamy kompa nie do zajechania. Na procku 300mhz i grafice 8b i 63mb ramu mozna juz ogladac filmy bez przycinki. co do windowasa aby ogladac plynnie filmy potrzeba conalmniej 500mhz 265mb ramu no i grafika conajmniej 16.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniej karty dźwiękowej do komputera jako alternatywy dla zintegrowanej karty na płycie głównej. Użytkownicy wskazują, że podstawowa karta Sound Blaster 128 PCI oferuje przyzwoitą jakość, ale lepszym wyborem jest używana karta Sound Blaster Live! (np. SB Live! 1024), którą można kupić za około 40-50 zł. Karta ta, zwłaszcza z dodatkowymi sterownikami KX, zapewnia znacznie lepszą dynamikę i jakość dźwięku niż większość zintegrowanych rozwiązań. Alternatywnie wymieniane są karty zintegrowane na płytach ASUS (model AN8E) oraz SoundStorm na płycie Abit NF7-S, które również oferują dobrą jakość dźwięku. Wątek porusza także wykorzystanie kart wielokanałowych jako aktywnych zwrotnic i efektorów w małych imprezach, podkreślając konieczność niskiej latencji i stabilności systemu, gdzie rekomendowany jest system Linux ze względu na stabilność i niskie wymagania sprzętowe. Wskazano, że profesjonalne zastosowania wymagają kart z obsługą ASIO i hostów VST do efektów w czasie rzeczywistym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA