logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy potrzebna ława fundamentowa przy wjeździe na posesję?

and1290 14 Cze 2026 16:39 270 7
REKLAMA
  • #1 21921186
    and1290
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Firma będzie robić mi ogrodzenie betonowe (wysokość 2 m) z tyłu posesji. Dwa pola chcę zostawić puste na tymczasową bramę przesuwną, może kiedyś posesja zostanie zamknięta na stałe z tej strony, jeszcze nie wiem. Słupek metalowy końcowy będzie zalany razem ze słupkiem od ogrodzenia betonowego od strony posesji, drugi prowadzący później zaleję sam z fundamentem i wózkami od bramy. W tym miejscu na wjeździe nie przewiduję żadnej kostki, mam tam ziemię z trawą i tak chciałbym zostawić. Pytanie, czy w takiej sytuacji jest potrzebna ława fundamentowa między tymi słupkami od ogrodzenia? Będą czasami tam wjeżdżać większe auta, czy to z piaskiem, czy innymi materiałami. Mam jeszcze stare 4 słupy betonowe, 2 metry wysokie, 20 x 20, czy jeśli wykopię między słupami rów na głębokość 50 cm, wrzucę te stare słupy i zasypię 10 cm ziemią, to coś pomoże, czy to nie ma sensu? Myślę bardziej na przyszłość i chciałbym też zostawić na środku samą ziemię, żeby w razie czego dołożyć słupek i zamknąć posesję na stałe. Jeśli jest ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie, proszę o pomoc, jak to rozwiązać. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21921253
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Ne musisz łączyć fundamentem miejsca posadowienia bramy przesuwnej ze słupkiem końcowym bramy przesuwnej, bo brama przesuwna dojeżdża do słupka w uchwyt(gniazdo najazdu), który jest montowany przy zakładaniu bramy i można go regulować.
  • REKLAMA
  • #3 21921750
    and1290
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    No dobrze, a jeśli chodzi o słupki betonowe od ogrodzenia, nie zejdą się do środka, jeśli będzie cięższe auto wjeżdżać? Dlatego chciałem się dowiedzieć, czy trzeba ławe lać lub ewentualnie utwardzić te miejsce jakimiś gruzem lub tymi słupami betonowymi, które mam po starym ogrodzeniu. Kiedyś widziałem u sąsiada, że dają rurę grubościenną między słupkami na głębokości jakieś 50 cm. Takie rozwiązanie coś daje?
  • #4 21921756
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Rura grubościenna? Nie wiem, czy ona miała służyć do "rozpierania" słupków, czy może do poprowadzenia przewodów(osłona) Jak słupki wbetonowane prawidłowo(poniżej zamarzania ziemi), to mają ustać. Przecież bramę przesuwną nie betonuje się jak wieżowiec, tylko na ograniczonej przestrzeni, a utrzymuje bramę przez większość czasu w pozycji zamkniętej, czyli brama wisi 4,5 lub więcej metrów w powietrzu.
  • REKLAMA
  • #5 21921768
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3322
    Pytanie jaki teren. Ale generalnie robi się ławy spinające bo potem jak się slupek bramy przechyli to może być problem ustawieniem jej poziomo.
  • REKLAMA
  • #6 21921946
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Należałoby zacząć od tego co autor ma na myśli pisząc o ogrodzeniu betonowym. Żelbet czy panelowe? Rozkopywanie i wrzucanie starych słupów to nietrafiony pomysł, poruszona rozkopana ziemia nie poprawi stabilności.
  • #7 21921996
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @ando09 A czy różni się ogrodzenie panelowe od żelbetonowego, masz na myśli wylewane w całości na działce? chyba tak nikt nie robi, może na granicy z B... Jeśli betonowe, to słupki i wpuszczany między nich panel, czyli płyta betonowa o szerokości np 2 m i wysokości np 0,5 m składane jeden na drugim. Rozmiary mogą być różne. tak zbudowany płot nie przestawia się, jeśli chodzi o "światło" bramy, jeśli tylko słupki są odpowiednio głęboko posadowione. stare słupy, na czas budowy i wjeżdżania bramą ciężkiego sprzętu można położyć na gruncie, może na cienkiej podsypce z pisku, by w razie opadów można było wyjechać z posesji.
  • #8 21922038
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    stanislaw1954 napisał:
    masz na myśli wylewane w całości na działce?

Robi się, miałem okazję widzieć jak pewna ekipa cieśl skuwała spory kawałek takiego ogrodzenia po tym jak kolor różnił się na poszczególnych fragmentach. Ale to była wina betoniarni, do betonu który został z poprzedniej budowy dolali świeżą mieszankę o innych parametrach i wyszedł inny odcień.
    A wracając do tematu pytam bo w lanym ogrodzeniu, fundamenty i tak musi być. A w panelowych wystarczą słupki. Jeśli są obawy to wywiercić głębiej, większej średnicy. Jeżdżenie po słabym fundamencie wywrotką to nie najlepszy pomysł. A budowanie solidnego mija się z celem przy panelowym. Już lepiej jest położyć płyty betonowe, które rozłożą nacisk.
    P.S. większym zagrożeniem dla tych słupków będzie nie to że się przechylą od ruchu samochodowego, a to że ktoś nie trafi pomiędzy nie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potrzeby wykonania ławy fundamentowej między słupkami w miejscu planowanego wjazdu na posesję, gdzie ma pozostać grunt z trawą bez kostki brukowej. Rozważane jest tymczasowe pozostawienie otworu pod bramę przesuwną oraz późniejsze ewentualne zamknięcie posesji na stałe. Pojawia się pytanie, czy przy okresowym wjeździe cięższych pojazdów konieczne jest dodatkowe fundamentowanie odcinka między słupkami oraz czy sens ma ułożenie starych słupów betonowych w wykopie jako wzmocnienie podłoża.
REKLAMA