Witam. Firma będzie robić mi ogrodzenie betonowe (wysokość 2 m) z tyłu posesji. Dwa pola chcę zostawić puste na tymczasową bramę przesuwną, może kiedyś posesja zostanie zamknięta na stałe z tej strony, jeszcze nie wiem. Słupek metalowy końcowy będzie zalany razem ze słupkiem od ogrodzenia betonowego od strony posesji, drugi prowadzący później zaleję sam z fundamentem i wózkami od bramy. W tym miejscu na wjeździe nie przewiduję żadnej kostki, mam tam ziemię z trawą i tak chciałbym zostawić. Pytanie, czy w takiej sytuacji jest potrzebna ława fundamentowa między tymi słupkami od ogrodzenia? Będą czasami tam wjeżdżać większe auta, czy to z piaskiem, czy innymi materiałami. Mam jeszcze stare 4 słupy betonowe, 2 metry wysokie, 20 x 20, czy jeśli wykopię między słupami rów na głębokość 50 cm, wrzucę te stare słupy i zasypię 10 cm ziemią, to coś pomoże, czy to nie ma sensu? Myślę bardziej na przyszłość i chciałbym też zostawić na środku samą ziemię, żeby w razie czego dołożyć słupek i zamknąć posesję na stałe. Jeśli jest ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie, proszę o pomoc, jak to rozwiązać. Dziękuję.