Witam, posiadam Audi A4 B5 1.9 TDI 90 km z 1995 roku i ostatnio pojawił się problem z zegarami, bo po przekręceniu kluczyka na zapłon zaczęła drgać wskazówka obrotomierza, po odpaleniu silnika ona nie działała, a wraz z nią wskazówka prędkościomierza. To dosyć często się zdarza - raz działa, a raz nie - oraz resetował się licznik kilometrów dziennych. Dodam, że tak ok. miesiąc wcześniej zepsuła się stacyjka i nie dało się przekręcić na rozruch i przerobiłem rozruch na przycisk. Po tym, jak się zegary popsuły, oddałem je do elektryka, aby spróbował je naprawić, więc przyjął je i dnia następnego sprawdził vcds kilka razy i stwierdził, że zegary są sprawne, a po podłączeniu do auta nie chciały. Dodam, że po włączeniu na klimatroniku obroty silnika i prędkość pojazdu chodziły bez problemu oraz że ostatnio zauważyłem, że jak się szybko przełączało tryby szybkości wycieraczek, to jakby znikało napięcie na chwilę w zegarach i się raz zdarzyło, że przekręciłem na rozruch w stacyjce podczas działającego silnika i wskazówka obrotów opadła. Bezpieczniki sprawdzałem, wszystkie są sprawne. Bardzo bym prosił o radę w tym temacie.
Czy mierzyłeś napięcie akumulatora i ładowania (na zgaszonym i odpalonym silniku) oraz czy w chwili, gdy zegary zanikają, widać spadek napięcia?
Napięcie na aku to ok. 12,3 V, a podczas ładowania ok. 14,3 V.
Czy była sprawdzana kostka stacyjki, masy pod deską/komorze silnika i sama przeróbka rozruchu na przycisk - tzn. czy po tej przeróbce coś było dokładane, cięte albo łączone w instalacji od zapłonu?
Ostatnio sprawdzałem kostkę stacyjki i według schematu w internecie kostka była sprawna.
Czy mierzyłeś napięcie akumulatora i ładowania (na zgaszonym i odpalonym silniku) oraz czy w chwili, gdy zegary zanikają, widać spadek napięcia?
Napięcie na aku to ok. 12,3 V, a podczas ładowania ok. 14,3 V.
Czy była sprawdzana kostka stacyjki, masy pod deską/komorze silnika i sama przeróbka rozruchu na przycisk - tzn. czy po tej przeróbce coś było dokładane, cięte albo łączone w instalacji od zapłonu?
Ostatnio sprawdzałem kostkę stacyjki i według schematu w internecie kostka była sprawna.