logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Informatyka stosowana AGH vs fizyka techniczna AGH - który kierunek lepszy do pracy?

xxxuser 14 Cze 2026 20:44 135 2
REKLAMA
  • #1 21921381
    xxxuser
    Poziom 1  
    Informatyka stosowana AGH vs fizyka techniczna AGH
    Jestem po pierwszym roku fizyki technicznej i zastanawiam się nad rzuceniem studiów i spróbowaniem informatyki stosowanej. Nie wiem jednak, co robić, żadna z tych dziedzin nie interesuje mnie bardziej, zależy mi głównie na tym, jakie perspektywy dają te kierunki po studiach. Jak wygląda sprawa z pracą po tych kierunkach? Czy jeśli nie mam żadnych podstaw z programowania, to dam radę na studiach z informatyki? Czy fakt, że jest to informatyka STOSOWANA, a nie zwykła, może sprawić jakieś problemy ze znalezieniem pracy w przyszłości?
    Na jakiej pracy najbardziej Ci zależy po studiach — bardziej programowanie/IT, analiza danych, praca inżynierska w technicznych firmach czy po prostu cokolwiek z dobrymi zarobkami i dużą liczbą ofert?
    Zależy mi na zarobkach i braku problemu ze znalezieniem pracy.
    Jak sobie radzisz na tej fizyce technicznej i co jest głównym powodem, że myślisz o zmianie — słabe wyniki, brak zainteresowania, czy tylko obawa o pracę po studiach?
    Z fizyką radzę sobie dobrze, natomiast nie interesuję się tym za bardzo. Nie wiem też, jakie zawody można wykonywać po tym kierunku.
  • REKLAMA
  • #2 21921431
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    W dzisiejszych czasach kiedy doświadczeni programiści nie są pewni jutra, ładowanie się w informatykę stosowaną jest moim zdaniem mocno średnim pomysłem.
  • #3 21923540
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    1. Jeśli te dziedziny ciebie nie interesują to po co się tam pchasz, za karę?
    2. Ok, możesz nie wiedzieć co możesz robić po tej informatyce bo to świeży temat, ale po co skakałeś papiery na fizykę i rok się męczyłeś nie wiedząc co po tym można robić?
    3. Nikt tego nie wie czy jeśli nigdy nie programowałeś to sobie poradzisz.
    4. Jeśli zależy tobie tylko na zarobkach i pewnej pracy to idź na medycynę, zapisz się jeszcze gdzie trzeba (nie powiem gdzie aby nie poruszać tematów politycznych). Jak pokazuje praktyka, to dwa (?) lata po studiach bez specjalizacji można wyciągać przeszło 100 000 PLN brutto miesięcznie (sto tysięcy PLN).
REKLAMA