logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

avr-gcc 7.3.0 i ATtiny10 - __int24 działa w kompilacji, ale Error List pokazuje N3129

z_lak1 21 Cze 2026 15:15 384 8
REKLAMA
  • #1 21925355
    z_lak1
    Poziom 8  
    Problem dotyczy zmiennych 24-bitowych w kompilatorze avr-gcc.
    Używam Microchip Studio 7.0.2594 i kompilatora w wersji 7.3.0.
    Na potrzeby zaprezentowania problemu napisałem krótki program na mikrokontroler ATtiny10, który uruchamiam w symulatorze.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wynik kompilacji w oknie "Output" jest poprawny (0 błędów), ale jak się przejdzie do okna "Error List", widać 5 błędów: [N] 3129: unknown type name '__int24'.
    Na linijce "asm volatile("nop");" ustawiam Breakpoint.
    Oczywiście program w symulacji nie działa prawidłowo. Po najechaniu myszką na zmienną "wynik" wyświetla się komunikat "Unknown type class".
    Zmienne 24-bitowe będę wykorzystywał w innym, bardziej zaawansowanym programie.

Nie wiem, jaka jest przyczyna nieprawidłowego działania.
    Może potrzeba dołączyć jakąś bibliotekę?
    Czy możesz pokazać pełną komendę kompilacji z okna Output albo ustawienia projektu, zwłaszcza wybrany toolchain, standard języka C i poziom optymalizacji?
    Invoking: AVR/GNU Linker : 7.3.0
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-gcc.exe" -o int24.elf main.o -Wl,-Map="int24.map" -Wl,--start-group -Wl,-lm -Wl,--end-group -Wl,--gc-sections -mmcu=attiny10 -B "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\Packs\atmel\ATtiny_DFP\2.0.368\gcc\dev\attiny10"
    Finished building target: int24.elf
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-objcopy.exe" -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature -R .user_signatures "int24.elf" "int24.hex"
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-objcopy.exe" -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom=alloc,load --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex "int24.elf" "int24.eep" || exit 0
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-objdump.exe" -h -S "int24.elf" > "int24.lss"
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-objcopy.exe" -O srec -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature -R .user_signatures "int24.elf" "int24.srec"
    "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin\avr-size.exe" "int24.elf"
    text data bss dec hex filename
    210 6 3 219 db int24.elf
    Done executing task "RunCompilerTask".
    Task "RunOutputFileVerifyTask"
    Program Memory Usage : 216 bytes 21,1 % Full
    Data Memory Usage : 9 bytes 28,1 % Full
    Warning: Memory Usage estimation may not be accurate if there are sections other than .text sections in ELF file
    Done executing task "RunOutputFileVerifyTask".
    Done building target "CoreBuild" in project "int24.cproj".
    Target "PostBuildEvent" skipped, due to false condition; ('$(PostBuildEvent)' != '') was evaluated as ('' != '').
    Target "Build" in file "C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\Vs\Avr.common.targets" from project "C:\Users\Lenovo\Documents\Atmel Studio\7.0\!AVR128DA48_Curiosity_Nano\!Nauka\int24\int24.cproj" (entry point):
    Done building target "Build" in project "int24.cproj".
    Done building project "int24.cproj".

Build succeeded.
    ========== Build: 1 succeeded or up-to-date, 0 failed, 0 skipped ==========

Co dokładnie oznacza, że program „nie działa prawidłowo” w symulatorze — jaką wartość ma zmienna
    wynik
    , jaka jest oczekiwana wartość oraz czy sprawdzałeś wartość w pamięci/rejestrach, a nie tylko przez podgląd zmiennej w debuggerze?

Nie wiem jak sprawdzić wartość zmiennej "wynik" w pamięci. Nie wyświetla się adres komórki pamięci. Tak jakby tej zmiennej nie było.
  • REKLAMA
  • #2 21925489
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    To raczej wina symulatora. Nie potrafi poprawnie wyświetlić zmiennej zajmującej 3 bajty.
    Zmień na int32_t i wtedy zadziała.
    Albo musisz "ręcznie" podglądać zmienne.

Ja w pliku .map sprawdziłem gdzie leżą te zmienne
    avr-gcc 7.3.0 i ATtiny10 - __int24 działa w kompilacji, ale Error List pokazuje N3129

I sobie je podglądnąłem w symulatorze:

Jak widać działa poprawnie

100 * 1000 = 100000
    w hexie to 0x64 * 0x3E8 = 0x0186A0
  • REKLAMA
  • #3 21925555
    z_lak1
    Poziom 8  
    >>21925489 To niestety nie jest wina symulatora, gdyż ten kod nie działa również z debugerem sprzętowym (AVR128DA48 Curiosity Nano). ATtiny10 i symulator użyłem w celu prostego przedstawienia problemu. Pracuję nad wykorzystaniem biblioteki TWI opisanej w książce Tomasza Francuza "Język C dla mikrokontrolerów AVR" do obsługi pamięci AT24C32 przez AVR128DA48. W tej bibliotece stosowane są zmienne 24-bitowe do obsługi adresacji. Zmiana na zmienne 32-bitowe wymagałaby poważnej ingerencji w kod biblioteki.
  • #4 21925613
    jony
    Specjalista elektronik
    Może sprzętowy debugger też nie potrafi poprawnie wyświetlić zmiennych o takim rozmiarze. Jutro to sprawdzę.
    Ale program na pewno poprawnie wykona się na sprzęcie.
    Więc kod działa, co widać w poprzedniej odpowiedzi.

z_lak1 napisał:
    W tej bibliotece stosowane są zmienne 24-bitowe do obsługi adresacji. Zmiana na zmienne 32-bitowe wymagałaby poważnej ingerencji w kod biblioteki.

A próbowałeś zamieniać na uint32_t?
  • #5 21926127
    jony
    Specjalista elektronik
    Dzisiaj to sprawdziłem na sprzętowym debuggerze (Snap) i wygląda na to, że Microchip Studio nie jest w stanie poprawnie wyświetlić zmiennej 24-bitowej.

Za to MPLAB X IDE v6.30 sprzętowy debugger wyświetla bez problemu zmienne 24-bitowe.
    Bo w nim można zdefiniować rozmiar wyświetlania zmiennej.

Zrzut ekranu MPLAB X IDE z kodem C i oknem Variables pokazującym zmienne typu __int24

Ale może opisz dokładniej, z czym masz problem? Że chcesz go debugować?
    Ta biblioteka z książki nie działa?
  • REKLAMA
  • #6 21928219
    z_lak1
    Poziom 8  
    >>21926127 Biblioteka opisana w książce Tomasza Francuza napisana jest na mikrokontrolery starszego typu. Ja piszę program na AVR128DA48, który wymaga innego podejścia do jego rejestrów. Ale to mam opanowane. Problem był ze zmiennymi 24-bitowymi, których (nie wiem dlaczego) nie chciał obsługiwać kompilator 7.3.0 w Microchip Studio 7.0.2594.
    Problem rozwiązałem, pisząc swoją bibliotekę obsługi interfejsu TWI. Moja biblioteka nie korzysta ze zmiennych 24-bitowych.
  • REKLAMA
  • #7 21928790
    jony
    Specjalista elektronik
    z_lak1 napisał:
    Problem był ze zmiennymi 24-bitowymi, których (nie wiem dlaczego) nie chciał obsługiwać kompilator 7.3.0 w Microchip Studio 7.0.2594.

A to ciekawa, bo u mnie nie ma tych błędów.
    Ciekawa, czym się różnią twoje ustawienia od moich.
  • #8 21928833
    z_lak1
    Poziom 8  
    Nie wiem, o jakich ustawieniach piszesz?
    Zaktualizowałem wszystkie Device Pack (Tools -> Device Pack Manager), ale to nic nie dało.
  • #9 21928993
    jony
    Specjalista elektronik
    Mnie chodzi o to, że u ciebie pokazuje te 5 błędów w "Error List". A u mnie nie pokazuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z typem `__int24` w avr-gcc 7.3.0 używanym w Microchip Studio 7.0.2594. Kod z 24-bitowymi zmiennymi kompiluje się bez błędów, ale w oknie Error List pojawia się fałszywy błąd N3129 „unknown type name '__int24'”, a podczas debugowania Studio nie potrafi poprawnie wyświetlić wartości zmiennych 24-bitowych. Początkowo podejrzewano ograniczenie symulatora, jednak problem występował także na debuggerze sprzętowym. Ostatecznie ustalono, że Microchip Studio nie obsługuje poprawnie podglądu zmiennych 24-bitowych, podczas gdy MPLAB X IDE v6.30 potrafi je wyświetlać poprawnie. Program na sprzęcie działał prawidłowo, a problem dotyczył głównie debugowania i prezentacji typu. Autor rozwiązał swój docelowy problem, pisząc własną bibliotekę TWI bez użycia zmiennych 24-bitowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA