logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Blow BT900 - wyrwane gniazdo micro USB, jak przylutować kabelki do ładowania?

kocaj98 21 Cze 2026 20:19 183 7
REKLAMA
  • #1 21925530
    kocaj98
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Zwracam się do Was, koledzy, z prośbą o pomoc.
    A mianowicie posiadam głośnik bezprzewodowy, w którym zostało wyrwane gniazdo ładowania. Niektóre ścieżki są także uszkodzone. Pytam Was, czy możliwe jest przylutowanie na stałe kabelków od kabla USB bezpośrednio do płytki, aby móc ładować akumulator, który się w nim znajduje?

Blow BT900 - wyrwane gniazdo micro USB, jak przylutować kabelki do ładowania? Zielona płytka PCB z gniazdem USB-A i małym złączem; widoczne uszkodzone pola lutownicze
  • REKLAMA
  • #2 21925547
    jackfinch
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Pewnie, że można, tylko miernikiem sprawdź, gdzie jest GND, a gdzie 5 V.
  • REKLAMA
  • #3 21925556
    kocaj98
    Poziom 3  
    5V idzie ścieżką do przelotki na drugą stronę płytki, przed samym rezystorem. Czy mogę tam podać 5V?
  • REKLAMA
  • #4 21925579
    jackfinch
    Poziom 20  
    Jak możesz, zaznacz na zdjęciu, gdzie chcesz te przewody przylutować, to łatwiej będzie potwierdzić.
  • #5 21925585
    kocaj98
    Poziom 3  
    Piszę z telefonu i nie mam jak narysować. Ale patrząc na zdjęcie płytki od spodu (strona układów), na prawo od układu ltk5128 są dwa rzędy rezystorów i diod SMD.
    Myślałem, żeby podać 5 V przed rezystorem w dolnym rzędzie. Sądząc z przebiegu ścieżek, jest on połączony z plusem od akumulatorka.
    Tylko gdzie przylutować masę?
  • REKLAMA
  • #6 21925908
    jackfinch
    Poziom 20  
    Nic na tych zdjęciach nic nie widać, słaba jakość. Masa to nie problem - jest wszędzie, np. metalowa obudowa gniazda USB. Najlepiej miernikiem przedzwonić gdzie idzie 5V i GND z uszkodzonego gniazda. Wrzuciłem ci rozpiskę na tych twoich zdjęciach. ltk5128 - tam ci zaznaczyłem gdzie jest pin 1 i 8 na scalaku.
    Załączniki:
    • Blow BT900 - wyrwane gniazdo micro USB, jak przylutować kabelki do ładowania? usb.jpg (77.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Blow BT900 - wyrwane gniazdo micro USB, jak przylutować kabelki do ładowania? ltk5128.jpg (93.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21926273
    kocaj98
    Poziom 3  
    Witam i dziękuję za pomoc. Głośnik już naprawiony, ładowanie działa. Oryginalne gniazdo odpadło, wyrywając fragmenty ścieżek, ale idąc tym tropem namierzyłem miejsca, gdzie można było delikatnie usunąć solder maskę i w te miejsca przylutowałem końce kabla USB.
  • #8 21926274
    kocaj98
    Poziom 3  
    Dzięki pomocy kolegi jackfinch udało się przylutować końce kabla USB i ładowanie akumulatorka w głośniku działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W głośniku bezprzewodowym Blow BT900 wyrwane zostało gniazdo micro USB, a dodatkowo uszkodzone są część ścieżek na płytce. Pojawia się pytanie, czy można ominąć uszkodzone złącze i przylutować przewody z kabla USB bezpośrednio do PCB, aby nadal ładować znajdujący się w urządzeniu akumulator.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA