logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ATtiny10] Jak odblokować pin RESET jako I/O i programować USBasp 12V

sp3ots 22 Cze 2026 11:32 165 0
REKLAMA
  • #1 21925851
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    ATtiny10 to sześcio pinowy mikrokontroler,
    Pin 2 - GND
    Pin 5 - VCC ( w czasie programowania musi tu być +5V, przy niższym napięciu nie da się go zaprogramować )
    Piny 1, 3, 4 to wej/wyj do wykorzystania i
    Pin 6- RESET/wej/wyj
    Mamy trzy a nawet cztery piny do dyspozycji.
    PIN RESET, w podstawowej konfiguracji jest tylko pinem potrzebnym do programowania, nie działa jako wej/wyj,
    Jak ja to zrobiłem pokażę opierając się na projekt kol. ackarwow, w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4074591.html
    Dziękuję kol. @ackarwow za udostępnienie AVRPascal.
    Dlaczego akurat AVRPascal ? bo Bascom AVR którego używam nie obsługuje ATtin10, z Arduino IDE i ATtiny10 nie poradziłem sobie.
    Darmowy AVRMKkalkulator ma nie aktywną obsługę ATtiny10.
    Na pomoc przyszedł kol ackarwow z AVRPascal, najpierw poznawanie języka Pascal z ATtin13, uruchomienie programatora udało się po walce.

Teraz ATtiny10, 3/4 piny mam do dyspozycji.
    Aby reset "zamienić" na brakujący pin wej/wyj należy przełączyć go zmieniając odpowiedni bit po zaprogramowaniu.
    Ja to zrobiłem w AVRPascalu, włączyłem takie okno:

Okno „Device Fuse Bits” dla ATtiny10 z zaznaczonym RSTDISBL „Disable external reset”

Wcisnąłem OK, program zawarty w uP zadziałał.
    Do programowania użyłem najtańszy programator USBasp ze sterownikiem:
    Zrzut Menedżera urządzeń z zaznaczonym „libusbK USB Devices” i „USBasp”
    Według tego schematu podłączyłem programator do ATtiny10 ( zdjęcie z internetu).

Po przełączeniu pin reset na wej lub wyj programator tak samo podłączony nie umiał skomunikować się z ATtiny10, na pomoc przyszła "sztuczna inteligęcja" która podpowiedziała jak uzyskać możliwość programowania:

" Użyj tego samego programatora, tego samego programu do programowania, zrób jedną zmianę w podłączeniu programatora:
    Odłącz reset programatora od ATtiny10, pin reset uP zasil 12V, pozostałe przewody programatora zostaw podłączone, włącz program zaprogramuj ponownie, możesz też zmienić bit włączający reset w ATtniy10"

Schemat podłączenia programatora "wysokonapięciowego":

Sprawdziłem, to działa.
    Zachęcam do zabawy z ATtiny10.

Pozdrawiam. Stefan
  • REKLAMA
REKLAMA