Witam !
ATtiny10 to sześcio pinowy mikrokontroler,
Pin 2 - GND
Pin 5 - VCC ( w czasie programowania musi tu być +5V, przy niższym napięciu nie da się go zaprogramować )
Piny 1, 3, 4 to wej/wyj do wykorzystania i
Pin 6- RESET/wej/wyj
Mamy trzy a nawet cztery piny do dyspozycji.
PIN RESET, w podstawowej konfiguracji jest tylko pinem potrzebnym do programowania, nie działa jako wej/wyj,
Jak ja to zrobiłem pokażę opierając się na projekt kol. ackarwow, w tym temacie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4074591.html
Dziękuję kol. @ackarwow za udostępnienie AVRPascal.
Dlaczego akurat AVRPascal ? bo Bascom AVR którego używam nie obsługuje ATtin10, z Arduino IDE i ATtiny10 nie poradziłem sobie.
Darmowy AVRMKkalkulator ma nie aktywną obsługę ATtiny10.
Na pomoc przyszedł kol ackarwow z AVRPascal, najpierw poznawanie języka Pascal z ATtin13, uruchomienie programatora udało się po walce.
Teraz ATtiny10, 3/4 piny mam do dyspozycji.
Aby reset "zamienić" na brakujący pin wej/wyj należy przełączyć go zmieniając odpowiedni bit po zaprogramowaniu.
Ja to zrobiłem w AVRPascalu, włączyłem takie okno:
Wcisnąłem OK, program zawarty w uP zadziałał.
Do programowania użyłem najtańszy programator USBasp ze sterownikiem:
Według tego schematu podłączyłem programator do ATtiny10 ( zdjęcie z internetu).
Po przełączeniu pin reset na wej lub wyj programator tak samo podłączony nie umiał skomunikować się z ATtiny10, na pomoc przyszła "sztuczna inteligęcja" która podpowiedziała jak uzyskać możliwość programowania:
" Użyj tego samego programatora, tego samego programu do programowania, zrób jedną zmianę w podłączeniu programatora:
Odłącz reset programatora od ATtiny10, pin reset uP zasil 12V, pozostałe przewody programatora zostaw podłączone, włącz program zaprogramuj ponownie, możesz też zmienić bit włączający reset w ATtniy10"
Schemat podłączenia programatora "wysokonapięciowego":
Sprawdziłem, to działa.
Zachęcam do zabawy z ATtiny10.
Pozdrawiam. Stefan
ATtiny10 to sześcio pinowy mikrokontroler,
Pin 2 - GND
Pin 5 - VCC ( w czasie programowania musi tu być +5V, przy niższym napięciu nie da się go zaprogramować )
Piny 1, 3, 4 to wej/wyj do wykorzystania i
Pin 6- RESET/wej/wyj
Mamy trzy a nawet cztery piny do dyspozycji.
PIN RESET, w podstawowej konfiguracji jest tylko pinem potrzebnym do programowania, nie działa jako wej/wyj,
Jak ja to zrobiłem pokażę opierając się na projekt kol. ackarwow, w tym temacie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4074591.html
Dziękuję kol. @ackarwow za udostępnienie AVRPascal.
Dlaczego akurat AVRPascal ? bo Bascom AVR którego używam nie obsługuje ATtin10, z Arduino IDE i ATtiny10 nie poradziłem sobie.
Darmowy AVRMKkalkulator ma nie aktywną obsługę ATtiny10.
Na pomoc przyszedł kol ackarwow z AVRPascal, najpierw poznawanie języka Pascal z ATtin13, uruchomienie programatora udało się po walce.
Teraz ATtiny10, 3/4 piny mam do dyspozycji.
Aby reset "zamienić" na brakujący pin wej/wyj należy przełączyć go zmieniając odpowiedni bit po zaprogramowaniu.
Ja to zrobiłem w AVRPascalu, włączyłem takie okno:
Wcisnąłem OK, program zawarty w uP zadziałał.
Do programowania użyłem najtańszy programator USBasp ze sterownikiem:
Według tego schematu podłączyłem programator do ATtiny10 ( zdjęcie z internetu).
Po przełączeniu pin reset na wej lub wyj programator tak samo podłączony nie umiał skomunikować się z ATtiny10, na pomoc przyszła "sztuczna inteligęcja" która podpowiedziała jak uzyskać możliwość programowania:
" Użyj tego samego programatora, tego samego programu do programowania, zrób jedną zmianę w podłączeniu programatora:
Odłącz reset programatora od ATtiny10, pin reset uP zasil 12V, pozostałe przewody programatora zostaw podłączone, włącz program zaprogramuj ponownie, możesz też zmienić bit włączający reset w ATtniy10"
Schemat podłączenia programatora "wysokonapięciowego":
Sprawdziłem, to działa.
Zachęcam do zabawy z ATtiny10.
Pozdrawiam. Stefan