logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć BTA41 + MOC3023 w zgrzewarce MOT, gdy ATmega328P wybija bezpieczniki?

szpuszi 23 Cze 2026 20:51 330 11
REKLAMA
  • #1 21926717
    szpuszi
    Poziom 2  
    Witam, robię zgrzewarkę punktową z transformatora z mikrofalówki.
    Używam BTA41, MOC3023, H11AA1.
    Do MT1 BTA41 podłączyłem fazę, do MT2 obciążenie, a do bramki rezystor 390 ohm. Gdy styknę MT2 z bramką, transformator odpala się bez problemu. Lecz gdy podłączę bramkę i MT2 do nóżek 4 i 6 MOC3023 i włączam go atmega328p, wyłączają się bezpieczniki nadprądowe.
    Czy mam coś źle podłączone?
    Jeżeli ktoś potrzebuje inne połączenia, proszę pytać, nie wiem, co jeszcze potrzebuję podać.

Dodano po 1 [minuty]:

A i neutralny jest prosto do obciążenia.
  • REKLAMA
  • #2 21926741
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Pierwsze podejrzenie - nie sterujesz trafa symetrycznie czyli wprowadzasz składową stałą i nasycony rdzeń powoduje bardzo duży prąd w pierwotnym.
    Schemat proszę.
  • REKLAMA
  • #3 21926746
    szpuszi
    Poziom 2  
    + BTA41:
    MT1 -> faza
    MT2 -> obciążenie
    Bramka -> 390 Ω
    Załączniki:
    • Spot Welder.pdf (80.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21926752
    gklub
    Poziom 34  
    Masz kompletny schemat ze wszystkimi elementami?
    Tu jest tylko sterowanie triaka, gdzie cała reszta?
    Od wtyczki do elektrod.
    Najlepiej czytelnie narysowany.
  • #5 21926755
    szpuszi
    Poziom 2  
    Nie mam, ale dużo tam też nie ma, od wtyczki neutral do obciążenia i płytki, uziemienie do transformatora (ta stalowa/żelazna część), faza do triaka (MT1) i płytki. I jeszcze warystor z fazą i neutralnym. Więcej nie ma.
  • #7 21926869
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    >>21926755 stalowa/żelazna część to rdzeń z blach. On się nasyca przy niewłaściwym sterowaniu. Rdzeń magnesuje się to w tę, to we wtę stronę. Jeżeli przemagnesowanie nie nastąpi, to kolejny półokres napięcia sieciowego powoduje przepływ bardzo dużego prądu, bo ten jest ograniczony tylko oporem uzwojenia - rdzeń już jest namagnesowany i nie ogranicza prądu. Chyba wystarczająco to dokładne dla początkującego??
    Optotriak włączany w dowolnym momencie, idealny do fazowej regulacji mocy. Tutaj uwaga na triaki włączane w zerze - nie nadają się do sterowania transformatorów, bo powodują duże prądy rozruchowe i nie nadają się do fazowej regulacji mocy. Stosowane są w grupowej regulacji mocy. To informacja dla naśladowców składających urządzenie z tego, co jest pod ręką i w pobliskim (20 km) sklepie z częściami elektronicznymi. Pani/pan sprzedawca nie musi się znać niuansach elektroniki, ma podać towar o jaki prosi klient.
  • #8 21926913
    gklub
    Poziom 34  
    Próbuję celowo nakłonić Autora do usystematyzowania prac przy zgrzewarce bo to ułatwi zrozumienie działania każdego elementu i jego dobór.
    Np. ze schematu będzie dobrze widać, czy radiator triaka (o ile będzie wymagany) będzie na niebezpiecznym potencjale.
    Będzie widać czy kolejność teoretycznie obojętna szeregowo połączonych elementów ma znaczenie.
    I łatwiej rozmawiać o projekcie.
    W końcu urządzenie będzie zasilane z 230V.
    Nawet o ile sam Autor będzie doskonale znać sposób użycia, to gdyby je komuś pożyczył...
    Oczywiście plus do Autora za pytanie na Forum, chociaż dopiero po kłopotach ;)
    Ew. https://www.youtube.com/watch?v=pTO8_7wPhh4
  • REKLAMA
  • #9 21927099
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    Autorze kto cię nauczył tego głupiego sposobu rysowania? To nie jest atak personalny, tylko pytam z ciekawości, kto promuje takie szkodliwe dla czytelności nawyki. Tu zupełnie nie chodzi o ciebie tylko jesteś kolejnym który powiela tą metodę. To ze szkoły/uczelni czy może z internetu?

Schemat rysuje się żeby pokazać jak elementy są połączone, żeby połączenia były krótkie, a schemat był czytelny, elementy powiązane ze sobą, umieszcza się blisko siebie. Jest sens upraszczać rysowanie wielobitowych magistral, albo zasilania, gdzie każda linia łącz,y przewidywalnie, kolejne scalaki, ale ukrywanie wszystkich połączeń to przesada. Schemat staje się netlistą czytelną dla komputerów, a nieczytelną dla człowieka.

Ten schemat to luźne elementy powiązane etykietami węzłów, co zmusza człowieka żeby prawdziwy schemat składał sobie w głowie, połączone elementy są daleko od siebie, żeby mu to utrudnić. A to co istotne, czyli triak jest poza schematem
    Tu wygląda jakby unikanie połączeń było celem samo w sobie:
    Fragment schematu: ramka „LOGIC” z rezonatorem HC-49 i dwoma kondensatorami 22 pF do masy
    Po co te ramki? czy widziałeś żeby ktoś miał krzesło z napisem krzesło żyrandol z napisem żyrandol, buty z napisem buty. Czy elektronicy potrzebują kondensatorów z napisem kondensatory? Albo złącz i kwarcu w ramce napisem logika
    Sześć kondensatorów odsprzęgających między +5V/AREF a GND w ramce z napisem „CAPACITORS”
  • #10 21927126
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3489
    szpuszi napisał:
    Witam, robię zgrzewarkę punktową z transformatora z mikrofalówki.
    Bardzo możliwe, że przyczna to prądy rozruchowe trafa z mikrofalówki.
    Zmierzyć IPZ gniazdka.
    Wstawienie szeregowo z pierwotnym niewielkiego rezystora zmniejszy prąd poniżej prądu wyzwalania S-ki.
    Dla B16 prąd wyzwalania jest 80A.
    Dla C16 prąd wyzwalania jest 160A.
  • #11 21927138
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    szpuszi napisał:
    Lecz gdy podłączę bramkę i MT2 do nóżek 4 i 6 MOC3023 i włączam go atmega328p, wyłączają się bezpieczniki nadprądowe.
    A jakie parametry mają te bezpieczniki? Jak mierzyłem prąd łączeniowy MOT (GAL-900E) wyszło mi 65A w najgorszym przypadku. Jak się wybierze właściwą chwilę włączenia to nie ma tego problemu.

Jak podłączyć BTA41 + MOC3023 w zgrzewarce MOT, gdy ATmega328P wybija bezpieczniki?
  • #12 21927699
    Tomasz Gumny
    Poziom 28  
    Ocena: 33
    >>21926717 Dokładnie coś takiego zrobiłem przed dwudziestoma laty. Jeszcze niedawno widywałem tą zgrzewarkę na zdjęciach, więc chyba nadal działa. Wyzwalanie triaka przy obciążeniu transformatorem, wcale nie jest trywialne. Dlatego zastosowałem U2008B, który sprawdza czy triak się zapalił i w razie potrzeby powtarza impulsy na bramce. Może przyda Ci się schemat. Regulacja prądu i ustawianie czasu zrobiłem na jakimś atmelku. Transformator był z mikrofalówki.
    Schemat sterownika triaka z układem U2008B, BTA41 i elementami RC oraz złączami START i OUT/IN.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zgrzewarki punktowej z transformatora z mikrofalówki sterowanej triakiem BTA41 przez optotriak MOC3023 i detektor przejścia przez zero H11AA1. Problem polega na tym, że ręczne zwarcie bramki z MT2 uruchamia transformator poprawnie, natomiast podłączenie bramki i MT2 do wyprowadzeń 4 i 6 MOC3023 sterowanego z ATmega328P powoduje zadziałanie bezpieczników nadprądowych. Temat koncentruje się na poprawności połączeń układu mocy i sterowania oraz możliwych błędach w aplikacji triaka i optotriaka.
REKLAMA