logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] R221 - pierwsze wejście przesterowane i nie działa mikrofon dynamiczny

michas 24 Cze 2026 14:30 123 3
REKLAMA
  • #1 21927094
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witajcie, dostałem do naprawy piecyk r221 i mam pewne wątpliwości czy on jest zepsuty. Ma on 2 wejścia z tym ,że na pierwszym jest przester i np jak się podłączy mikrofon dynamiczny sygnał nie jest wzmacniany, ale gdy się dotknie palcem gorącej linii wejścia jest głośne buczenie efekt reverb działa.
    Drugie wejście po podpięciu mikrofonu działa.
    Może to wejscie jest HI gain i tak ma działać niestety nie mam gitary i nie mam jak sprawdzić
    Wzmacniacz z czarną obudową; panel z wejściami, pokrętłami i napisem „R 221”.

Na pewno się lepiej znacie się na tym lepiej i coś podpowiecie.

Pozdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #2 21927203
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Obydwa wejścia mają taką samą czułość ok. 5 - 6mv. Dlatego na obydwu wejściach powinna być zbliżona reakcja wzmacniacza.
    Do wejścia musisz włączyć wtyk Jack, bo bez wtyku, wejścia są chyba zwierane do masy.
    michas napisał:
    dostałem do naprawy piecyk r221

A jakie objawy zgłasza klient?
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #3 21927410
    michas
    Poziom 23  
    Tak trzeba oczywiście włożyć wtyk Jack żeby rozewrzeć żyłę sygnałową od masy to prawda i tak się dzieje. Jeden kanał gra normalnie bez zniekształceń (ten drugi) , a ten co ma włączony w obwód efekt reverb jest strasznie przesterowany dźwięk bardzo głośny, chrypiący, efekt sprężynowy działa ok.
    Klient twierdzi ,że raczej jest uszkodzony ale nie jest do końca pewien bo go dawno nie używał :) . No nic będę w tym dłubać ale wolę się dowiedzieć więcej od ludzi którzy mają doświadczenie z takim sprzętem, dużo by dała informacja jaki poziom daje przetwornik gitarowy. A także to czy jak jest kanał z przesterem to informują o tym na panelu np napisem overdrive.

mariann dziękuję, faktycznie czułość dla obu wejść to około 5mV udało mi się ściągnąć serwisówkę, będzie o wiele łatwiej o rezultatach napiszę

Pozdrawiam
    Michał
  • #4 21928205
    michas
    Poziom 23  
    Rezystor R209 = 1M ustalający punkt pracy 2 stopnia w przedwzmacniaczu dostał przerwy. Po wymianie input 1 pracuje prawidłowo.

Dzięki za pomoc.
    pozdrawiam
    Michał
REKLAMA