logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MUX2 DVB-T2 - słaby odbiór w dzień, Telmor Activa 5G i nadajniki 60-80 km

noszczyk24 26 Cze 2026 10:05 630 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić odbiór MUX2 DVB-T2 w dzień, gdy nadajniki są oddalone o 60–80 km i antena Telmor Activa 5G nie pomaga?

Najpewniej pomoże wymiana tej aktywnej anteny na porządną antenę kierunkową UHF o dużym zysku i ustawienie jej dokładnie na najbliższy nadajnik, bo przy takich odległościach wzmacniacz potrafi tylko wzmacniać śmieci [#21928183] [#21938994] Przy tej lokalizacji drzewa, teren po drodze i dach z blachy mogą mocno pogarszać sygnał, a w dzień propagacja bywa gorsza niż w nocy [#21928118] Jeśli trzeba, warto przestawiać antenę o kilka metrów albo szukać najlepszego miejsca z miernikiem, bo nawet mała zmiana położenia może dać dużą różnicę [#21928108] Autor wątku rozwiązał problem, kupując antenę kierunkową i ustawiając ją na Wrocław/Ślężę przez brzozy; od tego czasu odbiór MUX2 jest bardzo dobry nawet w deszczu i słońcu [#21938960]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 21938992
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Mux 8 mnie nie interesuje, więc nie zwracałem uwagi czy znalazło, ale wyszukało 30 kanałów, najbardziej zależało mi na mux2. Kilka osób pisało o antenie kierunkowej wiec od czegoś musiałem zacząć skoro obecna antena nie dawała rady
  • REKLAMA
  • #32 21938994
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1037
    noszczyk24 napisał:
    Mux 8 mnie nie interesuje

No to combo jest ci niepotrzebne. Wystarczyłaby tańsza antena UHF o dużym zysku.
  • #33 21939055
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Nie zamawiałem anteny na allegro, wziąłem jedyną kierunkową jaka była w sklepie. Temat uważam za zamknięty, wystarczyła antena kierunkowa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył słabego i dziennego zaniku odbioru MUX2 DVB-T2 z nadajników oddalonych o 60–80 km. Początkowo podejrzewano drzewa, propagację i wpływ dachu z blachy, ale wymiana anteny siatkowej na aktywną Telmor Activa 5G nie poprawiła sytuacji. W dyskusji wskazywano na zbyt duże tłumienie i zakłócenia od wzmacniacza, fatalny BER oraz konieczność zmiany miejsca montażu i użycia anteny kierunkowej o większym zysku, najlepiej pasywnej lub z symetryzatorem i ewentualnym wzmacniaczem liniowym. Ostatecznie problem rozwiązano po zakupie anteny kierunkowej ustawionej na najbliższy nadajnik we Wrocławiu/Ślęży, co zapewniło stabilny odbiór także w dzień i podczas deszczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA