logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odbioru MUX3 i MUX8 z Kraków Chorągwica – Telmor TT-W21 Gold, Strong SRT423

kwsara 28 Gru 2025 16:48 756 25
  • #1 21792008
    kwsara
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,
    Mam problem z odbiorem MUX3 i MUX8 z nadajnika Kraków Chorągwica. Posiadam zainstalowaną antenę Telkom Telmor TT-W21 Gold (moduł VHS w polaryzacji pionowej), dekoder Strong SRT423. Posiadam też wzmacniacz ALCAD CA-215 albo 2-way splitter 5-1000 MHz. Docelowo sygnał ma być rozdzielony na dekoder Strong i drugi telewizor TCL. Antena ustawiona na antenę nadawczą Kraków Chorągwica oddaloną o 8,6 km, ale niestety teren jest pagórkowaty i pomimo ponad 100-metrowej różnicy poziomów gruntu między anteną nadawczą i moim domem, występuje przesłonięcie - profil terenu w załączniku. Bez zasilacza dekoder nie znajduje żadnego sygnału. Z wpiętym zasilaczem brakuje MUXa3 i MUXa8 - pozostałe MUX4, MUX2, MUX6 i MUX1 są całkiem OK - czasami, jak jest bardzo pochmurnie, deszcz/śnieg, to brakuje sygnału.
    MUX3 pracuje na kanale 22 przy częstotliwości 482 MHz i ma moc 130 kW, natomiast MUX2 pracuje na kanale 23 przy częstotliwości 490 MHz i mocy 100 kW. Zastanawia mnie, dlaczego przy bardzo zbliżonej częstotliwości (482 versus 490) sygnał jest dobry dla MUX2, a nie ma w ogóle dla MUX3, mimo że nadajnik MUX2 ma 30% mniejszą moc. Rozumiem MUX8, który ma tylko 10 kW, chociaż z kolei odległość jest bardzo mała.
    Proszę o radę, czy jest to problem mojej anteny? Problem dekodera? Czy generalnie w tej lokalizacji (przesłonięcie) nie jest możliwe dobranie żadnej anteny?
    Będę wdzięczny za informację.
    Pozdrawiam
    Krzysztof
    Załączniki:
    • Brak odbioru MUX3 i MUX8 z Kraków Chorągwica – Telmor TT-W21 Gold, Strong SRT423 profil terenu.png (788.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21792139
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Piszę z Lublina węic głowy nie dam ale ...
    kwsara napisał:
    moduł VHS w polaryzacji pionowej)

Jesteś pewny że tak powinno być ?

Informacja o nadajniku mówi co innego:
    rtcn-krakow-choragwica

Poza tym niepełne 10 km od nadajnika przy 100 kW mocy powinno działać nawet bez wzmacniaczy, ale jeżeli antena posiada już wzmacniacz to musisz go zasilić.

Dodane po chwili:
    -----------------------------------------
    Nie zwróciłem uwagi na "moduł" VHS a UHS jeżeli chodzi o polaryzację o którym posinnopisałeś.

Jednak wg informacji o nadajniku MUX 3 jest na 50 ewentualnie na 47 a nie na 22 kanale i to w dodatku "kierunkowa", a to znacząca różnica.
    Twoja antena jest do 694 MHz czyli kanału 50 nie załapie. Pozostaje Ci 47 kanał ale tam jest 35kW i czy na pewno nadajnik nadaje w twoim kierunku?

Dodane po dłuższej chwili:
    -----------------------------------------

Jednak dane na tej stronie którą podałem wcześniej są nieaktualne. Podobno MUX3 jest jednak teraz na 22 kanale "poziomo" więc również przyznam że nie wiem o co chodzi. Bo jeżeli 23 kanał Ci łapie to 22 też powinien (antenę masz od 470MHz więc z 482 MHz powinno być też ok)

Czasami jest też tak, że trafiamy na jakieś martwe pole i wystarczy przesunąć antenę o metr w bok i wszystko się pojawia.
  • #3 21792467
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1037
    kwsara napisał:
    moduł VHS w polaryzacji pionowej

Zapewne chodziło ci o część anteny odpowiedzialnej za odbiór pasma VHF (mux-8).
    Teoretycznie w tak niewielkiej odległości od nadajnika nie powinno być żadnego problemu z odbiorem. Zakładając że z instalacją jest wszystko OK, w tak specyficznych warunkach mogą jednak wystapić problemy odbiorcze. Słyszałem że na zachód od Chorągwicy tak może być. W przypadku mux-3 problem może stanowić jego doświetlenie z Krzemionek i tzw. echo, a mux-8 przez tę górę może być za słaby do odbioru.:?:
    Antena TT-W21 ma możliwość regulacji elewacji, wiec spróbuj podnieść jej "nos".
    Jeżeli to nie pomoże, sugeruję obracać anteną i szukac odbioru z odbicia od okolicznych wzniesień lub z Lubonia k. Rabki albo ... ze Skrzycznego.
    Bywają takie przypadki, że "pod nadajnikiem" łatwiej jest odebrać sygnał z innego (odległego), niż z tego pobliskiego. Popatrz po okolicznych dachach i sprawdź w jakim kierunku ustawione są anteny.
    W pierwszej kolejnośći odłącz wzmacniacz lub rozgłąźnik i rób to na antenie pasywnej podłączonej bezpośrednio do odbiornika (w dekoderze włączony konkretny kanał w opcji strojenia ręcznego).

marek003 napisał:
    Informacja o nadajniku mówi co innego:
    rtcn-krakow-choragwica

@marek003 - nie korzystaj z tego dawno niektualizowanego serwisu, który wprowadza w błąd! Polska tv od dawna już nie nadaje powyżej 48 kanału!
    Właściwym jest chociażby aplikacja operatora ntc - https://emimaps.emitel.pl/
  • #4 21793392
    kwsara
    Poziom 10  
    >>21792139 Dzięki za informację - rzeczywiście nie opisałem tego dokładnie. Moduł UHF jest w polaryzacji H - poziomej, a moduł VHF w polaryzacji V - pionowej. Tę antenę mam już uniesioną lekko do góry, ale robiłem to bez żadnego miernika sygnału, tylko posługując się aplikacją EmiMaps. Spróbuję jeszcze szukać jakiegoś ustawienia sygnału, żeby znaleźć jakiś lepszy sygnał odbity. To rzeczywiście ciekawa sytuacja, bo odbieram wszystkie kanały z MUX2 (kanał 23, 490 MHz, 100 kW) i MUX4 (kanał 21, 474 MHz, 100 kW), a tego MUX3 (kanał 22, 482 MHz, 130 kW) nie.
    Bez wzmacniacza nie miałem żadnego sygnału - chyba rzeczywiście zbieram tylko sygnał odbity. Spróbuję jeszcze na Katowice Kosztowy (wszystkie MUX-y), ale poczekam na lepszą pogodę.
  • #5 21793408
    _kli_
    Poziom 41  
    kwsara napisał:
    Tę antenę mam już uniesioną lekko do góry, ale robiłem to bez żadnego miernika sygnału, tylko posługując się aplikacją EmiMaps. Spróbuję jeszcze szukać jakiegoś ustawienia sygnału, żeby znaleźć jakiś lepszy sygnał odbity.

Aplikacja tylko pomaga znaleźć pobliskie nadajniki i kierunek do nich. Istotniejsze są parametry sygnału i wcale nie muszą być one najlepsze przy skierowaniu anteny dokładnie na nadajnik.
    Bez miernika wybierasz w dekoderze opcję strojenia ręcznego dla danego kanału/częstotliwości i kręcąc powoli anteną, obserwujesz paski sygnałowe. Najważniejsze by osiagnąć jak najwyższą i stabilną wartość jakości sygnału.
    Na jakiej wysokości masz antenę?
    Jaki przewód antenowy (marka, model)?
    W sytuacji w której każda dB się liczy, istotne są m.in. dobrej jakości złącza i wtyki (np. samokompresyjne).
    kwsara napisał:
    odbieram wszystkie kanały z MUX2 (kanał 23, 490 MHz, 100 kW) i MUX4 (kanał 21 - 474 MHz, 100 kW), a tego MUX3 (kanał 22 - 482 MHz, 130 kW) nie

W tym zestawieniu brakuje jeszcze mux-1 na k.43 i mux-6 na k. 25. :!:
    kwsara napisał:
    Spróbuję jeszcze na Katowice Kosztowy

W tej lokalizacji większe szanse są na Luboń lub Skrzyczne, ale Kosztowy moższ spróbować. Te nadajniki nadają niektóre mux-y na innych kanałach niż Choragwica.
    Chorągwica - k.7, 21, 22, 23, 25, 43
    Luboń - k.7, 22(MŁP), 28, 31, 36, 43
    Skrzyczne - k.7, 21, 23, 24, 41(ŚL), 43
    Kosztowy - k.6 (pol. H), 21, 22(MŁP), 23, 24, 41(ŚL), 43
  • #6 21796047
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    _kli_ napisał:
    @marek003 - nie korzystaj z tego dawno niektualizowanego serwisu, który wprowadza w błąd! Polska tv od dawna już nie nadaje powyżej 48 kanału!
    Właściwym jest chociażby aplikacja operatora ntc - https://emimaps.emitel.pl/

Tak, zauważyłem to. Dlatego poprawiłem się ostatnim -dodanym wpisem w topiku.

Do autora tematu:
    (poza radami kolegi _kli_)
    kwsara napisał:
    Bez wzmacniacza nie miałem żadnego sygnału

Antena o której piszesz jest standardowo sprzedawana bez wzmacniacza ale ze zwrotnicą (bo to są w rzeczywistości dwie anteny). Sam montowałeś w niej wzmacniacz? Jak tak to czy uwzględniłeś tą zwrotnice? Czy połączyłeś obie anteny równolegle? A może piszesz o wzmacniaczu na kablu?
    Kurcze, przy 10 km od anteny nadawczej i z taką anteną (z zyskiem bez wzmacniacza 14dBi i 7 dBi wg jej danych) powinieneś odbierać sygnał na samym symetryzatorze (oczywiście z uwzględnieniem zwrotnicy między antenami).
    Ponowie pytanie kolegi _kli_ jaki masz kabel antenowy? Czy ma jakieś "przerwy"/łączenia po drodze? ile ma lat? i jeszcze jedno pytanie: czy kabel jest podłączony bezpośrednio do telewizora/dekodera czy może np przez video? W moim przypadku - jeszcze za czasów dvdt1 - stare video wycinało mi jeden kanał a pozostałe miałem żyleta.
  • #7 21860038
    kwsara
    Poziom 10  
    Moich problemów ciąg dalszy, a ponieważ zrobiło się ciepło to i wychodzenie na dach/komin nie było już przeszkodą. Oryginalnie kabel mam wpuszczony w peszlu w ścianie - najlepszy/najdroższy, jaki był dostępny kilkanaście lat temu w profesjonalnym sklepie z antenami. Żeby wyeliminować problem kabla, kupiłem kolejne 20 m najlepszej jakości i puściłem na zewnątrz po elewacji - żadnej poprawy. Podłączałem kabel bezpośrednio do telewizora TCL albo dekodera Strong SRT423 z obsługą HEVC - brak jakichkolwiek kanałów. Wykorzystałem też wzmacniacz szerokopasmowy ALCAD CA-215 - znajduje kanały na Mux1, Mux2, Mux4, Mux6 i Mux8 - brak jakichkolwiek z Mux3. Próbowałem szukać manualnie na kanale 22 - brak jakiegokolwiek sygnału, również przy różnych położeniach anteny. W geście rozpaczy zakupiłem antenę dookólną Vayox360, która powinna znaleźć jakieś sygnały, ewentualnie z innych anten nadawczych - zamontowałem ją (talerz) poziomo - jeszcze gorzej, bo oprócz braku Mux3 nie ma również Mux8.
    Czy jest jeszcze coś, co mogę sprawdzić?
  • #8 21860053
    _kli_
    Poziom 41  
    kwsara napisał:
    Próbowałem szukać manualnie na kanale 22 - brak jakiegokolwiek sygnału również przy różnych położeniach anteny

W diagnostyce k.22 nie miałeś nawet siły?
  • #9 21860554
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    kwsara napisał:
    [...]MUX3 pracuje na kanale 22 przy częstotliwości 482 MHz i ma moc 130 kW, natomiast MUX2 pracuje na kanale 23 przy częstotliwości 490 MHz i mocy 100 kW. Zastanawia mnie, dlaczego przy bardzo zbliżonej częstotliwości (482 versus 490) sygnał jest dobry dla MUX2, a nie ma w ogóle dla MUX3, mimo że nadajnik MUX2 ma 30% mniejszą moc. [...]

Może masz właśnie przesterowany (zbyt silny) sygnał dla MUX 3?
  • #10 21860587
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 897
    Jeżeli dobrze widzę ,że to 8km odległości to na 500% jest zbyt silny sygnał.
    Powinna jakaś mała antena wystarczyć.
  • #11 21860611
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 206
    kwsara napisał:

Czy jest jeszcze coś, co mogę sprawdzić?

Tak, zmienić antenę. W takich warunkach, w takiej odległości od 100-kilowatowych nadajników, antena siatkowa potrafi zdziałać cuda. Najlepiej z miernikiem DVB-T2, bo bez niego to się można zaje... zajechać kręceniem anteną. I pokombinuj przy tym - raz ze wzmacniaczem, a raz bez:

Metalowa antena siatkowa DVB-T z puszką przyłączeniową i czarnym kablem na białym tle
  • #13 21860749
    _kli_
    Poziom 41  
    tester987 napisał:
    Może masz właśnie przesterowany

Nie można tego wykluczyć. Teoretycznie sygnał z Chorągwicy powinien być bardzo mocny, ale może osłabiać go pobliskie wzniesienie oraz okoliczne drzewa i zabudowania. Myślę, że dodatkowym problemem może być echo, bo lokalizacja teoretycznie jest w zasięgu co najmniej 4 nadajników mux-3 na k.22. W tym przypadku główną przyczyną może być doświetlenie 3 kW na Krzemionkach (ok. 9 km). ;-) Wiem, że południowe okolice Krakowa są mocno pagórkowate. W tych warunkach, wszystkie te sygnały mogą odbijać się od okolicznych przeszkód i wchodzą w interferencję. Trudno postawić diagnozę bez odpowiedniego miernika.
    kwsara napisał:
    znajduje kanały na Mux1, Mux2, Mux4, Mux6 i Mux8

Na jakich kanałach i z jakimi parametrami? Jakie anteny maja sąsiedzi i gdzie skierowane? Jeżeli możesz, zrób wywiad co i jak odbierają. Tak zebrane informacje mogą zaoszczędzić ci sporo czasu.
  • Pomocny post
    #14 21860922
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 95
    Dane RTCN Kraków Chorągwica: https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/33

k7 mux-8, ERP=10kW, pol. V
    k21 mux-4, ERP=100kW, pol. H
    k22 mux-3, ERP=130kW, pol. H
    k23 mux-2, ERP=100kW, pol. H
    k25 mux-6, ERP=100kW, pol. H
    k43 mux-1 100kW H

W tej odległości od nadajnika RTCN- Chorągwica i tych mocach nadawania ERP, powinna wystarczyć taka antena jak pańska obecna, bez stosowania przedwzmacniacza antenowego. Nawet w miejscu "zacienionym" przez wzniesienia na drodze pomiędzy anteną odbiorczą abonenta a antenami nadajnika RTCN.

Fale elektromagnetyczne nośnej sygnału DVB-T ulegają częściowemu załamywaniu w dół na szczytach wzniesień oraz budynków. Skierowanie części załamanych fal elektromagnetycznych w dół za wzniesieniem, jest wydajniejsze energetycznie na skalistych szczytach wzniesień niż na wzniesieniach gęsto zalesionych wysokim drzewostanem.

W takim "zacienionym" miejscu odbioru należy zamocować anteny odbiorcze w pozycji odpowiednio "zadartej do góry" tj. z uniesionym przodem anten tak aby patrząc wzdłuż jej nośnika głównego, była ona wycelowana w szczyt wzniesienia i jednocześnie w kierunku RTCN Chorągwica.

Zagadnienie tłumienia sygnałów telewizji naziemnej wg. historycznego poradnika antenowego J. Batora na obrazkach poniżej
    Skan strony książki o odbiorze TV z tekstem po polsku i rysunkiem dyfrakcji sygnału nad wzgórzemSkan strony książki z wykresem tłumienia sygnału i schematem fal odbitych przy odbiorze antenowym
    Skan strony poradnika o interferencji fal; wykres z domami i podpis „Rys. 2.11”

Jeśli odbierają panu pozostałe mux'y UHF, to znaczy że moc sygnału w kanale 22 powinna być wystarczająca. Brak najsilniej nadawanego(130kW) mux- na kanale 22 może być spowodowany zbyt silnym sygnałem powodującym przesterowanie przedwzmacniacza antenowego albo np. zakłóceniami typu echowego z odbić WEWNĘTRZNYCH, powstającymi w przewodach antenowych, jeśli istnieje krytyczny przypadek niedopasowania impedancji na połączeniach w tej instalacji, akurat najsilniej zakłócających sygnały kanału 22.

W instalacji antenowej rozgałęźnikowej, (lub, co gorsza, z uszkodzonymi lub wadliwymi rozgałęźnikami,) z pozostawionymi wolnymi przewodami antenowymi, nie obciążonymi rezystorem końcowym 75Ω, mogą powstawać przypadkowe pułapki ćwierćfalowe tłumiące sygnały DVB-T/T2 w pewnym zakresie częstotliwości.
    Jak działają pułapki ćwierćfalowe wykonane z otwartego lub zwartego przewodu antenowego, fajnie objaśnia M. R. SERWIS w odcinku o filtrowaniu LTE:
    https://m.youtube.com/watch?v=rzR2gEtpNMI

W przypadku nakładających się na na siebie wielokrotnych ZEWNĘTRZNYCH odbić sygnału z wielu kierunków(od sąsiednich, naprzeciwległych do wzniesienia zasłaniającego RTCN wzniesień i budynków), powstaje w takim miejscu "zacienionym" niejednorodne pole natężenia fal elektromagnetycznych sygnału użytecznego: z węzłami maksimów i minimów natężenia pola. Maxima i minima będą występowały rozmieszczone przestrzennie w różnych odstępach, stosownie do długości fal elektromagnetycznych.

Dla tego w takim polu nie jednorodnym, nawet nie wielka zmiana(np.dla kanału22, ok. 15÷31cm), zamocowania czy pozycji całej anteny na maszcie, (wciąż wycelowanej dokładnie na kierunek RTCN), a przesuniętej RÓWNOLEGLE w kierunkach: wyżej, niżej, do przodu, do tyłu, czy prostopadle na lewo lub prawo do kierunku(antena abonenta - - - anteny RTCN) może spowodować wyraźną poprawę jakości odbioru, lub pogorszenie.

Dodatkowo w takim niejednorodnym polu bardzo rozbudowana przestrzennie antena, możliwe, że nie będzie prawidłowo wzmacniać odbieranych sygnałów użytecznych bo różne jej elementy mogą znajdować w różnych ponktach przestrzennego rozmieszczenia maksimów i minimów NIEJEDNOROD.
    Potemu, zależnie od konkretnych warunków jednorodności pola elektromagnetycznego w danym miejscu sprawdzi się (lub NIE) np. rozbudowana wzdłużnie silna antena typu Yagi-Uda, względnie kompaktowa ASR TELMOR, dość płaska tzw. antena siatkowa (pionowa synfazowa), lub niewielka antena LPD.

Niemniej, stosowanie oddzielnych anten dla zakresu VHF I dla zakresu UHF, odpowiednio rozstawionych(oddalonych od siebie) tak aby wzajemnie nie oddziaływały na siebie w sposób zakłócający, połączonych zwrotnicą masztową, umożliwia(dla każdej z osobna) swobodny sposób optymalnego ustawienia kierunku i położenia każdej z nich. W przeciwieństwie do zespolonych z sobą, anten "kombinowanych".

Można jeszcze spróbować skierować anteny odbiorczej w kierunku przeciwnym do RTCN Chorągwica, by sprawdzić możliwość odbioru sygnałów DVB-T/T2 z Chorągwicy, tj. odbitych od naprzeciwległych wziesień lub oddalonych wystarczająco (odpowiednio) - budynków.

W poradniku ultrakrótkofalowca - Z. Bieńkowski na stronach 42 do 48 jest objaśnione zjawiska dyfrakcji fal elektromagnetycznych, w tym załamania na szczytach wzgórz.
    Pod poniższym adresem internetowym:
    https://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ppframe.html

po lewej stronie witryny Biblioteki Głównej Akademii Górniczo Hutniczej z poradnikiem Poradnika Ultrakrótkofalowca, jest okienko wyboru numerów przeglądanych stron poradnika:

Skan strony z wykresami profili terenu i schematami tłumienia fal za przeszkodami

Nieco podobny problem z przesłanianiem sygnału DVB-T/T2 przez wzniesienie rozważany jest w temacie: Link do "Instalacja antenowa w terenie górskim"

Pamiętajmy, że sygnały DVB-T/T2 mogą zakłócać pobliskie nadajniki BTS komórkowej telekomunikacji bezprzewodowej 5G/LTE 700, 800, 900 MHz, a także LTE 420MHz i warto stosować sprawdzone filtry 5G/LTE 700.

Niektórzy użytkownicy podają, że pewne dekodery DVB-T2 i odbiorniki TV DVB-T2 lepiej sobie radzą z takimi zakłóceniami jak i z zakłóceniami echowymi a niektóre gorzej.
    Link do: które dekodery... a zakłócenia echowe SFN

A tu, ciekawy filmi o rozwiązywaniu problemów z odbiorem DVBT/T2, spowodowanych zbyt silnym sygnałem UHF DVB-T, bliskiego przekaźnika doświetlającego SNF
    Link doNadajnik SFN, bliskie echo, sumator kanałowy TEROZ, synfazowe XmuX

Ciekawostka.
    W Wielkiej Brytani prawo państwowe obarcza bezpośrednio operatorów telekomunikacji bezprzewodowej, obowiązkiem dbania o niezakłócony odbiór naziemnej telewizji u Obywateli.
  • #15 21861378
    tester987
    Poziom 18  
    _kli_ napisał:
    tester987 napisał:
    Może masz właśnie przesterowany

Nie można tego wykluczyć. Teoretycznie sygnał z Chorągwicy powinien być bardzo mocny, ale może osłabiać go pobliskie wzniesienie oraz okoliczne drzewa i zabudowania. Myślę, że dodatkowym problemem może być echo, bo lokalizacja teoretycznie jest w zasięgu co najmniej 4 nadajników mux-3 na k.22. W tym przypadku główną przyczyną może być doświetlenie 3 kW na Krzemionkach (ok. 9 km). ;-) Wiem, że południowe okolice Krakowa są mocno pagórkowate. W tych warunkach, wszystkie te sygnały mogą odbijać się od okolicznych przeszkód i wchodzą w interferencję. Trudno postawić diagnozę bez odpowiedniego miernika.

Tak, doświetlenie może powodować problem.
    Osłabienia sygnału raczej bym nie podejrzewał, bo raz - jest bardzo silny a dwa - problem jest z sygnałem nadawanym z większą mocą niż sąsiedni działający kanał 22.
    Btw. temat Kraków-Chorągwica-echo_i_inne_tropy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133654.html
  • #16 21861507
    sq3evp
    Poziom 39  
    tester987 napisał:
    [
    Tak, doświetlenie może powodować problem.
    Osłabienia sygnału raczej bym nie podejrzewał, bo raz - jest bardzo silny a dwa - problem jest z sygnałem nadawanym z większą mocą niż sąsiedni działający kanał 22.
    Btw. temat Kraków-Chorągwica-echo_i_inne_tropy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133654.html

Na temet SFN i problrmów jest sporo wątków w sieci i filmów na YT.
    Czasem trzeb SFN wycinać odpowiednia ustawiając antenę.
  • #17 21861597
    _kli_
    Poziom 41  
    tester987 napisał:
    problem jest z sygnałem nadawanym z większą mocą niż sąsiedni działający kanał 22
    kwsara napisał:
    Wykorzystałem też wzmacniacz szerokopasmowy ALCAD CA-215 - znajduje kanały na Mux1, Mux2, Mux4, Mux6 i Mux8 - brak jakichkolwiek z Mux3.

Nie sądzę, by miało to jakieś większe znaczenie. Wyższa o 30 kW moc nadawania, teoretycznie przekłada się na zwiększenie o zaledwie 1 dB pola natężenia sygnału. Symulacje dla przedmiotowej lokalizacji wyliczają dla k.22 z Chorągwicy 83 dBµV, a dla sąsiednich kanałów 21 i 23 - 82 dBµV. Wyliczone teoretycznie sygnały są potężne, ale w rzeczywistości zapewne takie nie są, skoro odbiór większości mux-ów możliwy jest dopiero po zastosowaniu wzmacniacza.

Zrzut tabeli: kanały E21–E23 i nadajniki (Chorągwica, Krzemionki), dystans, azymut i poziom w dB

Odbiór mux-1, 2, 4 i 8 mogą teoretycznie zakłócać będące w zasięgu nadajniki SFN, ale raczej tego nie robią, skoro odbiór jest możliwy. Ale wśród nich nie ma nadajnika na Krzemionkach, który nadaje tylko mux-3. W związku z tym powstaje podejrzenie, że może być on głównym winowajcą problemu (chociaż nie można wykluczyć współudziału Lubonia k. Rabki :?:). A jaki, to krakowskie doświetlenie stanowi kłopot, mamy dowód w zacytowanym powyżej linku. I to co wiem, podobne doświadczenia mają inni krakowscy instalatorzy.
    sq3evp napisał:
    Czasem trzeb SFN wycinać odpowiednia ustawiając antenę

Problem w tym, że z informacji autora wynika, iż w tej lokalizacji, na posiadanej antenie nie ma odbioru mux-3 z żadnego kierunku.:?: Gdyby taki odbiór, na tej antenie ustawionej w kierunku Krzemionek był możliwy, można próbować rozwiązać problem przy pomocy dwóch anten i zwrotnicy kanałowej.
    Bez tego, pozostaje poszukiwanie odpowiedniej wysokości montażu anteny lub jej lokalizacji, ewentualnie dobór innej anteny.
    kwsara napisał:
    Podłączałem kabel bezpośrednio do telewizora TCL albo dekodera Strong SRT423

Na razie poruszamy się omacku, bo nie znamy chociażby parametrów sygnału odbieranego przez w/w sprzęt.:?:
    @kwsara - jaki masz profil terenu do Lubonia?
  • #18 21861622
    tester987
    Poziom 18  
    _kli_ napisał:
    tester987 napisał:
    problem jest z sygnałem nadawanym z większą mocą niż sąsiedni działający kanał 22
    kwsara napisał:
    Wykorzystałem też wzmacniacz szerokopasmowy ALCAD CA-215 - znajduje kanały na Mux1, Mux2, Mux4, Mux6 i Mux8 - brak jakichkolwiek z Mux3.

Nie sądzę, by miało to jakieś większe znaczenie. Wyższa o 30 kW moc nadawania, teoretycznie przekłada się na zwiększenie o zaledwie 1 dB pola natężenia sygnału. Symulacje dla przedmiotowej lokalizacji wyliczają dla k.22 z Chorągwicy 83 dBµV, a dla sąsiednich kanałów 21 i 23 - 82 dBµV. Wyliczone teoretycznie sygnały są potężne, ale w rzeczywistości zapewne takie nie są, skoro odbiór większości mux-ów możliwy jest dopiero po zastosowaniu wzmacniacza.

Trochę niefortunnie przyciąłeś cytat, gdyż:
    "Osłabienia sygnału raczej bym nie podejrzewał, bo raz - jest bardzo silny a dwa - problem jest z sygnałem nadawanym z większą mocą niż sąsiedni działający kanał 22."

W drugą stronę nawet ten 1 dB może mieć znaczenie ale nie występuje tu problem z osłabieniem sygnału.

A podany przeze mnie link opisuje problemy z tej samej okolicy, więc może warto się przyjrzeć a nawet skontaktować z kolegą analizującym dość szczegółowo ten temat.
  • #19 21861646
    _kli_
    Poziom 41  
    tester987 napisał:
    podany przeze mnie link opisuje problemy z tej samej okolicy

Darek opisuje w nim przypadki z innej (zachodniej) okolicy Krakowa, gdzie topografia terenu jest trochę odmienna niż ta w temacie który jest przedmiotem dyskusji. Okoliczności występowania problemu z odbiorem mux-3 też są trochę inne, bo dotyczą wpływu doświetlenia SFN na Krzemionkach na odbiór sygnału z Chorągwicy w lokalizacjach, w stosunku do których obydwa nadajniki znajdują się na tym samym azymucie. Natomiast są tematy na forum, w których Darek porusza ten sam problem, ale występujący w innych lokalizacjach Krakowa.
    Chociaż efekt tego problemu jest taki sam, sposoby jego rozwiązania mogą się różnić. Zatem dobrą radą wydaje się być, by unikając niepotrzebnej straty czasu i pieniędzy ...
    tester987 napisał:
    skontaktować z kolegą analizującym dość szczegółowo ten temat

Tym bardziej że posiada doświadczenie i odpowiedni sprzęt pomiarowy.
  • #20 21861660
    sq3evp
    Poziom 39  
    _kli_ napisał:

Problem w tym, że z informacji autora wynika, iż w tej lokalizacji, na posiadanej antenie nie ma odbioru mux-3 z żadnego kierunku.:?: Gdyby taki odbiór, na tej antenie ustawionej w kierunku Krzemionek był możliwy, można próbować rozwiązać problem przy pomocy dwóch anten i zwrotnicy kanałowej.

Jeżeli są pozostałe kanały to może tu być problem - sygnały znoszą się i jest z byt duży poziom zakłóceń.
    Bez miernika ciężko to zweryfikować (chyba, że sugerować się wskazaniami zmiennego sygnału i/lub jakości w dekoderze/TV), jeżeli są echa to efektem jest brak odbioru sygnału.
  • #21 21861907
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Pytający, zawsze może sobie wejść na stronki internetowe mapek zasięgu nadajników RTCN - Kraków/Chorągwica i po powiększeniu mapek ręcznie, dokładnie odczytać prognozę algorytmu wyliczającego natężenie pola fal elektromagnetycznych sygnału DVBT/T2, w jego miejscu odbioru, z uwzględnieniem wpływu nierówności terenu w jego okolicy. Algorytm, na ogół, nie uwzględnia stopnia zalesienia terenu i budynków, które zasłaniając, mogą obniżać spodziewany poziom natężenia pola(sygnału).

Podanie dokładnego miejsca odbioru - zrzut mapki(a nawet usytuowania miejsca zainstalowania anteny odbiorcze względem bryły budynku) znacznie ułatwia udzielanie odpowiedzi na forum ale wiadomo - nie wszyscy pytający pragną takiej poufałej jawności.

Link do Mapy-RadioPolska

Link do Map Emitel'a

Warto pamiętać, że zasięg (a właściwie prognoza natężenia pola fal elektromagnetycznych sygnału użytecznego) jest wyliczany teoretycznie, a nie realnie pomiarowo, oraz przy założeniu, że antena odbiorcza UHF, bez przedwzmacniacza jest zawieszona 10metrów nad poziomem terenu i ma zysk energetyczny 10dBd (tj. w odniesieniu do zysku fal półfalowego dipola) lub zysk energetyczny ~12,15dBi (tj. w odniesieniu do zysku energetycznego anteny izotropowej).

Dlatego przydatne jest sprawdzanie, w takich miejscach, rzeczywistego poziomu sygnałów DCB-T/T2, oraz ewentualnych zakłóceń z użyciem własnej anteny pomiarowej i odpowiedniego miernika parametrów jakości sygnału antenowego: MER, BER, S/N, występowania ZEWNĘTRZNYCH odbić echowych sygnału, i widma częstotliwości sąsiednich dla zakresu VHF i UHF.
    Prognoza natężenia pola fal elektromagnetycznych w danej okolicy ma się sprawdzać w 50% miejsc. Czyli na przykład, wzajemne oddziaływanie sygnału docierającego od nadajnika RTCN bezpośrednio, z jego odbiciami może w rezultacie różnić się znacznie od prognozy.
    W pewnych sytuacjach zaproszenie doświadczonych instalatorów anten z profesjonalnymi miernikami antenowych może być tańsze niż samodzielne eksperymentowanie. Obecne płaca minimalna godzinowa w Niemczech 2026, to 13,90€ ~59,34zł brutto, a w Polsce 2026 to 31,40zł brutto.

Znacznie ułatwia sprawę z unikaniem zakłóceń, stosowanie regulowanych cyfrowo, wzmacniaczy KANAŁOWYCH z wbudowanymi filtrami SAW 700MHz (są nawet takie z przemianą częstotliwości Telmor'a) do których można podłączyć kilka oddzielnych, wyspecjalizowanych anten. Wielokrotnie o tym wspominano na forum. Ale do wielu rozbudowanych anten konieczny jest solidny, trwały, stabilny, łatwo dostępny do prac konserwacyjnych - maszt antenowy
    Nie mniej, to koszty zakupu wzmacniacza kanałowego już powyżej 1200zł.
    Z uwzględnieniem ewentualnego czasu na eksperymenty, może jednak wyjść to taniej, niż praca z dobieraniem kanałowych filtrów, pułapek częstotliwości i zwrotnic kanałowych, które trzeba zamówić na określone warunki "częstotliwościowe" w danej lokalizacji i je sprowadzić. Oczywiście im droższy sprzęt elektroniczny do uszkodzenia, tym więcej zainwestować warto, w ochronę przeciw-przepięciową i odgromową, - też kosztowną.

Teoretycznie, dla większej ilości chętnych abonentów, można też pokusić się o zainstalowanie, (najlepiej w zabezpieczonym, zamieszkanym miejscu,) zestawu antenowego: UKF-FM/DAB+/VHF/UHF-DVB-T/T2, na szczycie zasłaniającego wzgórza i przeprowadzić sygnał w dół (podobno nawet na odległość do 10 kilometrów) - za pomocą nadajnika optycznego: 47÷1218MHz RF->>Opt-1310/1550nm, połączonego światłowodem (odpowiednim do zastosowań zewnętrznych) z odbiornikiem optycznym 1310/1550nm - Opt->>RF 47÷1218MHz.

Nadajnik i odbiornik najlepiej kupować jako sparowane typami. Złącza światłowodowe jednego typu w tym dla kabla optycznego jeśli kupujemy gotowy z końcówkami. I najlepiej wpierw poczytać co i jak.
    Link do Biblioteki technicznej Dipola - O światłowodowej transmisji sygnaów RTV/SAT

Przykładowe orientacyjne ceny przy zakupie wprost z Chin:
    1. FTTH CATV Mini optyczny nadajnik laserowy, - >>WEJŚCIE RF: 47-1218MHz, G=50~88dBuV z AGC, WYJŚCIE Opt. 1310/1550nm, 10mW, - >>, cena 266zł
    2. Rozdzielacz 10-krotny, światłowodowy FBT 50/50 20/80 (różnych typów) 1x2 0.9mm, niezrównoważony Splitter FBT bez złączy, cena=32zł
    3. Odbiornik optyczny FTTH, pasywny, WEJŚCIE Opt.1550nm, WYJŚCIE RF145÷1000MHz, 10szt. =37zł
    4. Kabel światłowodowy jednomodowy patchcord, zewnętrzny SC/UPC-SC/UPC FTTH, L=500m, cena=608zł
  • #22 21861918
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mapy Emitela to tylko orientacyjnie.
    Radio-polska juz lepiej. Używam i polecam. Mam okazję porównanie mieć z rzeczywistością i poniekąd uwzględnia ukształtowanie terenu i lasy.
    Dobrze znać profil terenu.
  • #23 21864131
    kwsara
    Poziom 10  
    >>21860053 _kli_, Ja byłem na górze i kręciłem anteną, a żona przy telewizorze obserwowała siłę i jakość sygnału. Mówiła, że zawsze było zero - no, ale to jednak kobieta ;-)

Dodano po 21 [minuty]:

>>21860922 Panie Jerzy, dziękuję ślicznie za obszerne wyjaśnienia - dopiero po przeczytaniu Pana postu uświadomiłem sobie, że im "głębiej w las, tym więcej drzew", a ja jestem dopiero w szkółce tych drzew ;-). Postaram się przejrzeć i przeanalizować te wszystkie informacje od Pana - pewnie coś pozwoli wyjaśnić moją sytuację i związane z tym problemy. Zajmie mi to pewnie trochę czasu.

Dodano po 42 [minuty]:

>>21861907 Przesyłam jeszcze położenie mojej anteny w stosunku do nadajnika Chorągwica z mapy - RadioPolska. Chyba niestety biała plama ;-(
    Załączniki:
    • położenie anteny w relacji do nadajnika Chorągwica.jpg (413.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 21864233
    sq3evp
    Poziom 39  
    10 km odległości od nadajnika w paśmie VHF przy mocy 10 kW to sporu i można odebrac na dipolu. Jeżeli to nie działa to zakłócenia muszą być duże. Odbicia prawdopodobnie od przeszkód terenowych.

Jeżeli profil terenu jest taki jak w poście #1 to antena kierunkowa na VHF i z odbicia próbować.
    Warunki ciężkie, inne MUX'y to może także być kwestia odbić.
  • #25 21864567
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Fakt, że silne nadajniki RTCN - Kraków/Chorągwica w Ochojnie Dolnym są tak blisko, (jednak zasłonięte przez wzniesienie terenu) może SPOWODOWAĆ, (w NIEJEDNORODNYM polu natężenia sygnałów, wytworzonym przez nakładanie się stosunkowo silnych sygnałów echowych odbitych od innych wzniesień i budynków), że może być kilka METOD na rozwiązanie PROBLEMU.
    Bo, problem może być zarówno: ze zbyt wysokim poziomem sygnałów, jak i ze zbyt niskim, w dodatku, odmienny na poszczególnych MUX'ach.
    Do tego mogą dochodzić problemy z zakłóceniami echowymi, z którymi, w szczególnych przypadkach, jedne telewizory i dekoder DVB-T radzą sobie lepiej a inne gorzej. Często zależy to nawet, od konkretnego egzemplarza tego samego typu i partii produkcyjnej dekodera.

W praktyce, aby ocenić przydatność, efektywność, ekonomiczność konkretnego rozwiązania PRZED >>> praktycznym zastosowaniem go, ($€£¥) - jaki PO <<< zastosowaniu danego rozwiązania technicznego, aby precyzyjnie ustawić kierunki anten, pożądane w konkretnym rozwiązaniu - oraz potrzebne wzmocnienie lub stłumienie poziomów poszczególnych sygnałów MUX, POTRZEBNY jest wyspecjalizowany miernik sygnałów DVB-T2. Najlepiej z doświadczonym monterem anten.
    Warto spytać orientacyjnie o cenę usługi doświadczonego instalatora.

I". Zastosowanie "silnie" kierunkowych anten o dużym zysku energetycznym i dużym tłumieniu sygnałów docierających z boku i z tyłu anteny, - oddzielnej anteny na VHF, i oddzielnej na UHF, - połączonych zwrotnicą antenową.
    Być może z dodatkową pułapką częstotliwości na kanał22 i trzecią anteną silnie kierunkową, z filtrem kanałowo przepustowym na k. 22, skierowaną na sygnał MUX-3 k. 22 z nadajnika "doświetlającego SFN Kraków - Krzemionki

II. OPCJONALNE (teoretycznie - zamiast zamawiania usługi zawodowca) zastosowanie AUTOMATYCZNEGO wzmacniacza kanałowego z Telkom Telmor, wyrównującego automatycznie i selektywnie poziomy wszystkich użytecznych sygnałów MUX, VHF i UHF z wbudowanym filtrem 5G/LTE 700.

Na POCZĄTEK, z obecnie posiadaną przez pana anteną Telmor TT-W21 Gold.
    Wzmacniacz kanałowy WWK MAESTRO/677, ze zwrotnicą zasilającą TT-PS:
    Link do WWK MAESTRO667

Ja bym zastosował do odbioru MUX-8, na kanale 7 VHF gotową antenę z czeskiego sklepu internetowego, typu Yagi-Uda:
    (Link do) VATEN DAB 14P

Do odbioru pozostałych MUX'ów na UHF z tego samego czeskiego sklepu równie długą antenę typu Yagi-Uda zaprojektowaną do odbioru kanałów UHF 21÷48:
    Link do antena UHF XmuX-35Y-2148

Albo starszą antenę UHF, obejmującą zakres kanałów UHF 21÷69, TV-Star, typu T-1416
    Link do opisu TV STAR T-1416

Pod pewnymi warunkami TV-STAR T1416, może być też wykorzystana też, w przypadku odbioru 5G LTE 700, 800MHz na obszarach granicy zasięgu nadajników BTS, (wykorzystanie dwu anten T1416, jedna w polaryzacji poziomej, druga w pionowej, obie podłączone do urządzenia/modemu 5G LTE dwoma przewodami antenowymi "telewizyjnymi zakończonymi dwoma transformatorami impedancji 75 Ω/50 Ω. Bo z reguły urządzenia telekomunikacyne korzystają z przewodów antenowych o impedancji falowej 50 Ω. Ale niektóre urządzenia abonent'ckie Polsat Plus korzystają jednak z połączenia z antenami odbiorczymi LTE z pomocą przewodów 75 Ω - w Europie, typowych dla instalacji TV i Sat
    Link do transformatory impedancji 75/50 Ω

Sygnał MUX-8 z RTCN - na Chorągwicy nadawany jest w kanale 7 VHF w polaryzacji pionowej więc antena VHF powinna być zamocowana w pozycji "odsadzonej" od masztu o 60cm tak jak na poniższym rysunku.

Skan strony z rysunkami montażu anten Yagi w polaryzacji pionowej na maszcie

Poziom sygnału z nadajnika "doświetlającego Kraków-Krzemieniucha na k. 22 na mapce zasięgu Radiopolska Wykaz TV wygląda na silniejszy w Ochojnie Dolnej niż ten z RTCN Kraków/Chorągwica. To może, być przyczyna wzajemnego" blokowania" się w dekoderze/Telewizorze DVB-T2, sygnałów MUX-3, na kanale 22,(ale nie musi). Natomiast MUX-8 może wymagać anteny na kanał 7 VHF, o większym zysku energetycznym niż obecnie używana antena kombinowana VHF/UHF - Telmor TT-W21 Gold, >>> ale równie dobrze - STŁUMIENIA(być może) zbyt silnego sygnału MUX-8 z tej posiadanej anteny.
    Mapa Radiopolska z kolorowym zasięgiem DVB‑T i tabelą: k.22, MUX‑3 (Kraków), Kraków–Krzemionki

W okolicy Ochojna Dolnego są też nadajniki BTS 5G/LTE 700; 800MHz, zarówno na kierunku w stronę Chorągwicy jak i w stronę Krzemieniuchy co może powodować konieczność zastosowania dodatkowego filtra 5G LTE 700.
    Mapa okolic Ochojna Dolnego z przypiętymi kolorowymi znacznikami lokalizacji

A TAK PRZY OKAZJI
    Czy ktoś ma jakieś praktyczne, instalatorskie doświadczenia z wprowadzonym do sprzedaży, chyba już w sierpniu 2024r. - Wzmacniaczem kanałowym WWK Maestro TELMOR/574_?
    Bo wyszukiwarka Elektrody nie znajduje takiego tematu na Forum.

- Jak jest ze sprawdzoną w terenie, jego praktyczną zdolnością do pracy przy niskich poziomach sygnału S/N?

- Wzmacniacz, jest co prawda, przystosowany do montowania na maszcie antenowym, ale ciekawe, jak jest z jego praktyczną trwałością, zwłaszcza w okresie letnim burzowym?

Link do Ochrona odgromowa anten TV

- Wzmacniacz nie ma możliwości zasilania przedwzmacniaczy antenowy <-> czy to znaczy, że być może ma izolowane galwanicznie wejścia sygnałowe?

- Jakie dodatkowe zabezpieczenia instalacji antenowej, (doraźne, systemowe, niestandardowe), warto zastosować, w przypadku zamontowania tego wzmacniacza na maszcie antenowym, a jakie przy zastosowaniu go w budynku, pod dachem?
    - Izolację galwaniczną na wejściach i wyjściu wzmacniacza?,
    - Warystorowe, ewentualnie iskiernikowe, ograniczniki przepięciowe na wejściach?
    - Ręczne odłączanie zasilacza od sieci 230V przed burzą i podczas wyjazdu z domu na dłuższy okres?
    - Ochronę odgromową anten ze zwodem izolowanym na 1-metrowych odstępnikach od masztu?
    - Galwaniczne uziemienie masztu czy iskiernikowe zabezpieczenie odgromowe masztu?

- Jak w praktyce algorytmy selektywnego wzmacniania użytecznych sygnałów DVB-T2 sterowanego automatycznie przez procesor dają radę w przypadku zakłóceń echowych, przemysłowych i telekomunikacyjnych, w tym 5G/LTE 700; 800; 900MHz.

Jest co prawda jest film webinarowy pana Olaf'a Skrzypiński'ego, niejako firmowy TT:
    https://m.youtube.com/watch?v=Q5FHzNJ-fog

Jednak, często, przedsprzedażowe założenia techniczno laboratoryjne, to jedna szala wagi rynku.
    Natomiast, praktyka eksploatacji elektronicznego sprzętu odbiorczego w. cz. na zewnątrz budynku, w realnych warunkach, to jednak ciężki sprawdzian założeń konstrukcyjnych jak i marketingowych.

Podstawowy fakt: mało kto zabezpiecza indywidualną abonencką instalację antenową na dachu zgodnie z wymaganiami ochrony przeciw-przepięciowej i odgromowej - właściwej dla sprzętu elektronicznego cyfrowego na podzespołach i procesorach mikro-elektronicznych.™
  • #26 21865832
    kwsara
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo wszystkim, którzy brali udział w próbie rozwiązania mojego problemu. Nawet przez myśl mi nie przyszło, że tak powszechna i, zdawałoby się, prozaiczna czynność jak zakup i zamontowanie anteny do telewizora może nieść za sobą konieczność posiadania takiej ogromnej wiedzy i tak skomplikowanych i często kosztownych urządzeń/usług. Obecnie na antenie Vojax Digital 360 brakuje i tylko Mux3. Jeszcze niedawno, za czasów PiSu, potraktowałbym to jako wielką zaletę - niestety za niedługo znowu ta zaleta może przybrać na wadze. Teraz chyba taniej, bardziej elastycznie i mniej kłopotliwie będzie dla mnie wykupienie telewizji internetowej.
    Dziękuję wszystkim za nieocenioną pomoc i proszę o zamknięcie tematu.

Moderowany przez ArturAVS:

Na przyszłość, proponuję powstrzymać się od politycznych wrzutek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku odbioru MUX3 i MUX8 z nadajnika Kraków Chorągwica przy użyciu anteny Telkom Telmor TT-W21 Gold z modułem UHF w polaryzacji poziomej i VHF w polaryzacji pionowej oraz dekodera Strong SRT423. Antena jest ustawiona na nadajnik oddalony o 8,6 km, jednak teren pagórkowaty i przesłonięcie powodują trudności w odbiorze, zwłaszcza MUX3 (kanał 22, 482 MHz, 130 kW) i MUX8 (kanał 7, 10 kW, pol. V). Pozostałe multipleksy (MUX1, MUX2, MUX4, MUX6) odbierane są poprawnie, choć czasem zanikają przy złej pogodzie. Bez wzmacniacza sygnał jest niewykrywalny, a z wzmacniaczem ALCAD CA-215 lub rozgałęźnikiem sygnał MUX3 i MUX8 nadal nie jest odbierany. Próby zmiany ustawienia anteny, poszukiwania sygnału odbitego, użycia anteny dookólnej Vayox360 oraz testy z różnymi kablami i bezpośrednim podłączeniem do dekodera nie przyniosły poprawy. Możliwe przyczyny to interferencje i echo sygnału z nadajnika Krzemionki (MUX3 na kanale 22, 3 kW) oraz ukształtowanie terenu i zalesienie, które powodują zakłócenia i doświetlenie sygnału. Zalecane jest ręczne strojenie anteny z miernikiem DVB-T2, unikanie przesterowania sygnału, analiza lokalnych warunków odbioru, konsultacja z sąsiadami oraz wykorzystanie map zasięgu i profilu terenu (np. RadioPolska, Emitel). W tej lokalizacji antena o zysku 14 dBi powinna wystarczyć bez wzmacniacza, jednak topografia i echo mogą wymagać eksperymentów z ustawieniem anteny i ewentualnie zmiany typu anteny na siatkową lub inną o lepszej selektywności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA